Kaj vse vpliva poraba goriva pri avtomobilu?

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Živjo

Kaj mislite, kaj vse vpliva na porabo goriva pri avtomobilu? OK odštejmo NAČIN vožnje, tukaj je zelo odvisno, kje se voziš, kako hitro se voziš, penzionska ali dirkalna vožnja, ampak drugo recimo filtri, svečke, tekočine. Kaj najbolj od tega vpliva na porabo goriva. Kaj pa recimo točenje goriva na različnih pumpah (agip, omv, petrol....).

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Baje olje .. na vseh enbalažah hvalijo da ima vozilo s tem in tem oljem nižjo porabo!
cheer.gif

Vsekakor pa na porabo vpliva tudi stanje samega motorja ... pravilno delujoč hladilni sistem, sesalni sistem (LMM, ERG, ..), izpušni sistem (lambda), ohranjene zgorevalne komore (svečke, ventili, ...) in še 100 senzorjev od tistega za notranjo temperaturo zraka dalje.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.576
4.496
113
49
Na sončni strani ALP
Temperatura motorja...
bonk.gif

Na prejšnji lokaciji sem se zjutraj spustil iz 630m ASL na 400m in šele potem naprej. Sedaj pa štartam na 400m
in se mi pozna, ker moram s hladnem motorjem premagovati iste vzpone kot prej s segretim. Sem mislil, da je že
kaj narobe z mašino, ker kuri več kot pa prej. Po nekaj relacijah pa sem prišel nazaj na normalno porabo.
stupid-1.gif

Torej, če imaš vibasto, lahko prišparaš še nekaj deci...
crazy1.gif

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.526
1.129
113
Oblika avtomobila. Med karavanom in limuzino je pri istem motorju in istem načinu vožnje vsaj pol litra razlike. Vakuum za vozilom.

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
jaz sem mel zdaj čez zimo 2l višjo porabo (12-13l). upam da delno zaradi tega, ker so bli filtri pa svečke slabe! UPAM! bom vedel več čez 2 tedna, ko bom skuro novi tank.
crazy1.gif

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
jaz sem mel zdaj čez zimo 2l višjo porabo (12-13l). upam da delno zaradi tega, ker so bli filtri pa svečke slabe! UPAM! bom vedel več čez 2 tedna, ko bom skuro novi tank.
crazy1.gif

Jaz sem imel minimalno zdaj pozimi 6,6l /100km, ampak sem vozil res malo počasneje. Drugače se pa ob normalni in malo hitrejši vožnji takoj pozna na porabi, trenutno imam povprečno 7,9l /100km. Ampak je razlika med zimskimi (dunlop winter response) in letnimi gumami (dunlop fast response) za reci piši okrog 0,5l/100km (seveda je z zimskimi poraba večja). Je pa kolega povedal, da z dunlop fast response ima nekje za nekaj malega višjo porabo kot z michelin energy recimo.. Je pa tudi razlika v oprijemu.

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.712
77
48
Citat:
Uporabnik Infernus pravi:
Ampak je razlika med zimskimi (dunlop winter response) in letnimi gumami (dunlop fast response) za reci piši okrog 0,5l/100km (seveda je z zimskimi poraba večja). Je pa kolega povedal, da z dunlop fast response ima nekje za nekaj malega višjo porabo kot z michelin energy recimo.. Je pa tudi razlika v oprijemu.
To lahko trdiš samo če si se lani pozimi peljal z letnimi gumami oz. poleti z zimskimi.
Če si se poleti ne moreš vedt kok od tega 0.5L je zaradi toplejšega zraka.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Citat:
Uporabnik irCAR81 pravi:
Citat:
Uporabnik Infernus pravi:
Ampak je razlika med zimskimi (dunlop winter response) in letnimi gumami (dunlop fast response) za reci piši okrog 0,5l/100km (seveda je z zimskimi poraba večja). Je pa kolega povedal, da z dunlop fast response ima nekje za nekaj malega višjo porabo kot z michelin energy recimo.. Je pa tudi razlika v oprijemu.
To lahko trdiš samo če si se lani pozimi peljal z letnimi gumami oz. poleti z zimskimi.
Če si se poleti ne moreš vedt kok od tega 0.5L je zaradi toplejšega zraka.

Sem se vozil z zimskimi slab mesec preden se je ohladilo, že takrat je bila očitna razlika.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Bo držalo - celo zimo sem se vozil z letnimi in mi je poraba padla iz 6,9 poleti na 6,3l (večinoma relacije seveda).

Ampak pravijo, da najbolj vpliva tlak v gumah, jaz opazim tudi razliko v bencinu (ampak da se ne bo spet debata razvila v kregarijo glede razlik med 95/98/100 oktanov
tongue-1.gif
).

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
temperatura zraka.
jaz imam pozimi 1-1.5l visjo porabo. verjetno nekaj pridodajo tudi zimske gume, ampak pomojem je predvsem fora v nizkih temperaturah. imam namrec izkljucno mestno voznjo in preden se avto sploh ogreje do delovne temperature ga ponavadi ze ugasnem..

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Citat:
Uporabnik dufus pravi:
temperatura zraka.
jaz imam pozimi 1-1.5l visjo porabo. verjetno nekaj pridodajo tudi zimske gume, ampak pomojem je predvsem fora v nizkih temperaturah. imam namrec izkljucno mestno voznjo in preden se avto sploh ogreje do delovne temperature ga ponavadi ze ugasnem..

Saj to je to. Motor rabi več časa, da se ogreje zato je tudi poraba višja.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
A ni pri nizji temperaturi vstopnega zraka manjsa poraba zaradi boljsega izgorevanja? Pa NE govorim o daljsem segrevanju motorka, kar pa poveca porabo.

Cist ali umazan avto zunaj tudi vpliva.
Pa plasticne zavesice isto povecajo porabo. Mater jim.