Kaj se dogaja na Wall Streetu?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.137
7.791
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
In zakaj moram jaz plačevati čeprav nisem nikoli vzel pufa? To kar ti daj, verjetno je za tebe tista plača isto kot tukaj za delavca, vse zapraviš.

Um, kako pa ti to placujes, samo da mi bo jasno?
smile-1.gif

Kako? Preko davkov, jih višajo ker so bili kvazi poslovneži toliko uspešni da so skoraj zafrknili cel svet, s politiki vred!

Saj je na Brezjah zadnje čase maša tudi že 17€! Mater, vse gre gor...

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
In zakaj moram jaz plačevati čeprav nisem nikoli vzel pufa? To kar ti daj, verjetno je za tebe tista plača isto kot tukaj za delavca, vse zapraviš.

Um, kako pa ti to placujes, samo da mi bo jasno?
smile-1.gif

Kako? Preko davkov, jih višajo ker so bili kvazi poslovneži toliko uspešni da so skoraj zafrknili cel svet, s politiki vred!

Aha. Preko davkov pravis.

Kdaj je Republika Slovenija nazadnje zvisala DDV? Kaj pa dohodninsko stopnjo?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Aja? A prometni prekrsek je po novem davek? Jaz sem bil vedno mnenja, da se ga dokaj preprosto - in legalno, ne bos verjel! - izognes s tem, da vozis po omejitvah.

O katerih drugih dajatvah in skritih davkih pa govorimo? Da vidim na kaj moram paziti (ker za prometne prekrske sem ze vedel, ampak je ocitno se nekaj drugega pa bi se mu rad izognil), ko me pot zanese v dolino Sentflorjansko...

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Škoda besed, si pač preveč pameten zame. Drgač pa kar ostani tam gor, tu smo itak sami imbecili, kreteni, .... to ni zate!

bonk.gif
Odvalis:

Citat:

Jaz te vprasam katere davke so zvisali - ti pa... ne znas odgovorit? In nakladas nekaj o prometnih prekrskih?!
Presneto, prav imas, res sem prevec pameten zate. Predvsem zato ker, ne vem no, ne nabijam v tri dni brez argumentovi?

crazy1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.036
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Krivim? Ne. Komentiram, da so vsi z vesljem uporabljaji tisto, kar je "the Bank" ponujala? Ja. In da ce se ne bi folku zdelo imeti bolj nujno nov avto (za katerega seveda nimajo niti 10% depozita), kot pa da malo premisljijo kaj bo v prihodnosti, potem tudi banke ne bi... kaj?
smile-1.gif
Ne mores reci, da so samo banke in politiki pozresni - "mali clovek" je prav toliko, samo na malo manjsem nivoju.

Ce se pa tebi zdi, da potrosnik pri tem nima nikakrsnega vpliva, potem bo treba pa treba razumeti kako deluje sistem povprasevanja in ponudbe?

hysterical-1.gif
A si kaj preveč Mrkaiæa in njegovo kompanijo bral v zadnjem času? Da ne bo dileme, o čem govoriva zdajle: ni povpraševanje s strani 99% ljudi ustvarilo ponudbe, ampak ravno obratno. Denarja je bilo ogromno na razpolago, in to poceni, zato se je močno pritiskalo na potrošnjo v želji po veliki rasti. Če bi trg in ponudba/povpraševanje res funkcioniralo, potem zdajle realni sektor ne bi smel imeti težav s servisiranjem kreditov, se ti ne zdi?

Kar se krivde slehernika tiče, je bil slednji močno zaveden s strani avtoritet, kamor spadajo vsi od mene prej našteti: akademiki, politiki, finančniki. Ti so ustvarjali klimo, v kateri je bila pretirana potrošnja nujna, četudi s kasnejšim odplačilom. Sleherniki so pa nasedali, tudi zaradi asimetrije informacij, znanja in pomanjkanja izkušenj.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Boš rekel da niso dodali nobenega davka?

Povej mi kater davek ti placas zdaj, oz. koliko vec placas istega davka, ki ga pred krizo nisi, in gre za "resevanje krize". Samo to me zanima.

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Zdaj grem pa naprej cakat, da iOs5 pride, da si updatam oba iPhona in iPad.
cheer.gif

Vidiš, ravno tu je tista velika razlika. Tebe so KUPILI z iPAdom (in očitno trikratno slovensko povprečno plačo), mene ne. In zato jim navdušeno ploskaš za vsako barabijo, ki so jo/jo bodo naredili.

Takim smo včasih rekli: prodane duše... In ne se čudit, če te bo kdo kdaj kje po glavi. Zaradiu 150 evrov, ki jih imaš verjetno v denarnici.

Čeprav ne zagovarjam kriminal, mu dam kar prav. Upam, da te ne bo premalo počil...

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Kar se krivde slehernika tiče, je bil slednji močno zaveden s strani avtoritet, kamor spadajo vsi od mene prej našteti: akademiki, politiki, finančniki. Ti so ustvarjali klimo, v kateri je bila pretirana potrošnja nujna, četudi s kasnejšim odplačilom. Sleherniki so pa nasedali, tudi zaradi asimetrije informacij, znanja in pomanjkanja izkušenj.

I don't disagree (nimam slovenskega prevoda...). Ampak kriviti SAMO "banke"/avtoritete je neumno. 51-49 za "avtoritete" je zame neka realisticna ocena.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Zdaj grem pa naprej cakat, da iOs5 pride, da si updatam oba iPhona in iPad.
cheer.gif

Vidiš, ravno tu je tista velika razlika. Tebe so KUPILI z iPAdom (in očitno trikratno slovensko povprečno plačo), mene ne. In zato jim navdušeno ploskaš za vsako barabijo, ki so jo/jo bodo naredili.

Takim smo včasih rekli: prodane duše... In ne se čudit, če te bo kdo kdaj kje po glavi. Zaradiu 150 evrov, ki jih imaš verjetno v denarnici.

Čeprav ne zagovarjam kriminal, mu dam kar prav. Upam, da te ne bo premalo počil...

O, hvala. Samo da ne bo nesporazuma - privoscis mi, da me nekdo fenta zaradi 150 EUR v denarnici? Krasen, topel clovek si, ni kaj. Vsak je lahko vesel, da te pozna, in da je tvoj sosed. Daj, povej, kaj delas dames zvecer? Slisim, da zazigajo macke v sosednji vasi, pa bi mogoce lahko otroke tja peljal malo pogledat?
stupid-1.gif

Da se odmaknemo od osebnih napadov...

"Mene" je "sistem" "kupil" z moznostjo, da se sam odlocim (znotraj svojih od Boga, starsev in drzave danih zmoznosti) koliko denarja hocem/zelim/rabim, da mi je sistem dal moznost da ga dobim, in da mi nihce ne vsiljuje svojega mnenja, kaj se njemu zdi pravilno, in kako bi on to naredil. Tukaj imas, probaj, ce ti ne rata si kriv in letis, ce ti rata pa gremo naprej.

A se strinjam s trenutnim sistemom? Ne cisto. A me moti? Malo. Pa se to predvsem zaradi tega, ker ni popolnoma liberaliziran (beri: Libertarianism .
A mi je v njem kaj narobe? Bore malo, ampak to ne pomeni, da ne vidim njegovih napak. Ampak ideje, da je vse crno-belo (banke so krive! Oni so bili!) so pa rahlo otrocje, tako kot Caplove ideje, da bomo vse resili, ce ukinemo uvoz iz Kitajske.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.036
113
kod Džej-Zija
Strinjam se, da je taka ali še večja odgovornost slehernika v primeru osebnega stečaja. Nikakor se pa ne morem strinjati s tako delitvijo odgovornosti pri največjih krivcih za finančno krizo. Kako so lahko sleherniki krivi za globino luknje v Lehman Brothers? Ali pa pri investicijah nemških oz. francoskih bank v Grčijo? Pri nas pa SCT/Vegrad/Stožice/... ? Iz dobro obveščenih virov se sliši, da je luknja v NLB velika skoraj za milijardo EUR. Kako so tu krivi sleherniki? Ravno te luknje so bistvo finančne krize, teh lukenj niso naredili sleherniki, jih bodo pa hočeš-nočeš morali pokriti.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Strinjam se, da je taka ali še večja odgovornost slehernika v primeru osebnega stečaja. Nikakor se pa ne morem strinjati s tako delitvijo odgovornosti pri največjih krivcih za finančno krizo. Kako so lahko sleherniki krivi za globino luknje v Lehman Brothers? Ali pa pri investicijah nemških oz. francoskih bank v Grčijo? Pri nas pa SCT/Vegrad/Stožice/... ? Iz dobro obveščenih virov se sliši, da je luknja v NLB velika skoraj za milijardo EUR. Kako so tu krivi sleherniki? Ravno te luknje so bistvo finančne krize, teh lukenj niso naredili sleherniki, jih bodo pa hočeš-nočeš morali pokriti.

Mnja... Delno se strinjam s tem - slehrnik res nima neposrednega vpliva nad tem. Ampak, ima pa vpliv nad tem koga izvoli, da v njegovem imenu upravlja z drzavo? Ima vpliv v tem, kaj tisti, ki jih je on sam postavil nadse z neposrednimi volitvami delajo v njegovem imenu? Kolektivna odgovornost? Ne? Klinc, saj "banke" ne zivijo v nekem cisto svojem svetu...

Doker pa povprecen Janez ne vidi dlje od poceni kredita in dvakrat letno dopusta - in zivi po principu "za menoj potop" - imamo pa taksno stanje. Zakaj je lunkja v NLB? Dajmo pogledat, koga je (drzavna, opa!) banka kreditirala. In koliko drzavnih porostev za svoje miljardne kredite ima DARS... Tukaj pride pa v sliko osebna odgovornost tistih, ki so nas spravili v trenutno situacijo - ampak dolocit, kdo je bil, in jih primerno kaznovat bo zelo tezko.

Ampak hej, avtoceste so pa zakon! :D

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.010
6.237
113
blizu močvirne prestolnice
Evrofil sam ti želim vse naj v življenju, celo ponosen sem da si uspel v Svetu! Problem je v tem da kriviš za sedanje tegobe malega človeka, tiste hkaterim tudi sam spadaš pa ne.
Sam sem proti nasilju sploh levemu, toda če se gremo kapitalizem potem zakaj moram sanirati banke in ostala podjetja katera nisem zafural jaz navaden delavček temveč VI!

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:

Kje podpišem za 2k
smile-1.gif

Sem na prodaj

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.036
113
kod Džej-Zija
Strinjal bi se s tabo, če bi volitve odnesle tudi elite, ki stojijo v ozadju. Še najbližje temu smo bili leta 2004, pa so mediji ravno pri tem delu nad novo oblastjo začeli izvajati pogrom, naiven narod je pa vse to kupil.

Trdim, da ljudje na delovanje elit v ozadju nimajo vpliva, te elite so pa ravno tiste, ki so povzročile vse te luknje, vključno z darsovo. Ravno zato pa imamo postavljene inštitucije nadzora, ki bi morale imeti pregled nad situacijo in preprečevati mahinacije. Kako to poteka v Sloveniji, je lepo pokazala najnovejša študija, objavljena včeraj ali danes, se ne spomnim, kdaj sem o njej poslušal po radiu, ki je povedala, da smo med 56 državami po odgovornosti nadzornikov na ZADNJEM mestu. Pri nas še nikoli nadzorni svet ni odgovarjal za zavožene odločitve kazensko ali z osebnim premoženjem. Kako so nadzorni sveti in upravni odbori med sabo povezani, je pa tudi lepo pokazala ena malo starejša Prašnikarjeva študija, iz katere je jasno razvidno, da v tej zatohli mikroklimi inštitucija nadzornega sveta zaradi vpetosti v okolje sploh ne more funkcionirati. Še vedno pri nas večinoma funkcionira dogovorni "kapitalizem" s prisesavanjem na državni proračun. In spet, tu slehernik nima niti najmanjše možnosti, da bi lahko karkoli storil.

Če letos za nameček za mandatarja izvolimo najbolj reprezentativnega predstavnika te elite, smo pa zapečateni za vedno.
uf-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Evrofil sam ti želim vse naj v življenju, celo ponosen sem da si uspel v Svetu! Problem je v tem da kriviš za sedanje tegobe malega človeka, tiste hkaterim tudi sam spadaš pa ne.
Sam sem proti nasilju sploh levemu, toda če se gremo kapitalizem potem zakaj moram sanirati banke in ostala podjetja katera nisem zafural jaz navaden delavček temveč VI!

Bemtis, da se ocitno ne znam izrazat. NE KRIVIM malega cloveka. Pravim samo, da nosi (MANJSI!) del soodgovornosti.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Sem prvi, ki se strinja, da je to, da nadzorniki (NADZORNIKI, JEMEBTI!) ne odgovarjajo za svoje "delo" kolosalna, neverjetna, neprestavljiva neumnost. Zakaj Mejduš si pa potem clan NADZORNEGA sveta. :S No, saj vemo - zaradi denarja
frown-1.gif

Je pa res, da se ne strinjam cisto z idejo, da bi bil Zoran Jankovic slaba ideja - ampak je pa nujno, nujno, nujnooooooo da ima neko protiutez v obliki izjemno mocne opozicije. Idealno bi bilo, da bi imeli "veliko" koalicijo, kjer bi drug drugega imeli pod kontrolo, ampak tega verjetno nikoli ne bomo videli...
frown-1.gif