Kaj počnete za boljši svet

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Kakšno pa je normalno potrošništvo? Čemu bi se morali odreči? Ti bi seveda dal na listo stvari, ki jih ne potrebuješ in ne želiš in trdil, da tudi nihče drug tega ne sme imeti, ker itak nima kaj rabit. Jah ne gre tako, marsikdo ti bo rekel, da nakup hiše ni normalno protošništvo. ;) Tudi nakup EV zame ni normalno potrošništvo ampak.
Kot že od vsega začetka pravim, s temi minimalnimi odrekanji, kot so plastične slamice in uvajanje e-vozil je bedarija. Še kar ne morem verjeti, da ljudje nasedate takšnim bedarijam. Ukine se slamice, da ne bo plastike v morju, medtem, ko istočasno vsak dan še vedno na tone plastike zmečemo v oceane... Si pač tipičen potročnik. Pametuje o normalnem potrošništvu v naslednjem stavku pa že govoriš o nakupu e-avtomobila :valjamse: Kje misliš, da bodo končale vse te baterije? V državah tretjega sveta bodo ležale po zemlji, morda jih bodo nekaj celo zakopali. Še najlažje in najbolj verjetno jih bodo odvrgli v morje... Aja, ti misliš, da jih vozijo na razgradnjo :valjamse:. Sprijaznite se s tem, da vse te marketinške fore za boljši svet ne bodo vžgale in prinesle kakšne spremembe, to je samo za polnjenje denarnic korporacij in osebkov, ki to izkoristijo, da pristavijo svoj lonček. Delovale bi edino drastične spremembe, kot sem jih omenjal ampak potem pozabite na standard, imetje, udobje in svobodo, kot jo imamo danes. Še največ bi naredili, če gremo vsi v votline živeti.
No, itak ima vsak neko svojo teorijo. Ampak moja ni takšna, kot si domneval. Zame bi bilo to predvsem iti v smer, kjer ne bi bilo vse naravnano, da preneha delovati takoj, ko je to mogoče samo, da se zadosti garanciji. Torej trajnost v tem primeru in boljša uporaba resursov na ta način.
Tvoj vidik je pač še en ekstrem, kaj bi morali narediti, da bi dejansko delovalo in je pač nerealen.

sad

Guru
24. avg 2007
21.033
9.668
113
Se strinjam, razen z zadnjim delom :p

Če kupiš najcenejše olje res smrdijo in dimijo....olja med 8-15eur/L pa so že brezdimna in dost jih prijetno diši....JASO FD ponavad piše gor na njih...
Ne gre za dim ;), temveč onesnaževanje. Po moje bi eko manijaki, ki prepovedujejo sodobne bencinarje ali dizle, doživeli kap, če jih pošlješ merit izpuhe enega Tomos Avtomatika.:valjamse:

corsol

Guru
11. mar 2010
2.995
968
113
Zaradi centralizcije. Ker boknedaj, da bi gospoda mela kaj izven dosega roke.

Glede na nekatere zgornje poste bi si kdo mislil, da so "vaščani" lih da ne samozadostni/samooskrbni.....pa vemo, da je takih bore malo.Kmetovalcev ki jim je to primarna dejavnist je na deželi manj kot pa ostalih, kateri se po večini vozijo na primarni šiht drugam, al pa če hočeš... v mesto.
Vsak vaščan pač še ni kmet, še manj pa de je samooskrben(razen paradajza :) )
Pa kar poznam "vaščane" se čez vikende nič manj ne vozijo okoli(replika na 8888)

Sploh pa prepucavanje mešani/vaščani ne pelje nikamor, sploh v SLO ki je le ena velika vas.Ne vem zakaj nekateri to jemljejo tako zelo osebno.

• Všeč mi je
Reactions: sad in sixpower

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.225
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Povej zakaj potem mestni svinjajo po okolici ali pa vsak vikend delajo gužvo na cestah, ker hodijo na vikende?
Ne vem zakaj to mene sprašuješ in kaj ima to sploh veze s tem kar se tukaj pogovarjamo. Jaz ne hodim na vikende. Niti se ne družim s takim osebki. Sem že večkrat omenil, da tole ni debata kdo je boljši, meščan ali vaščan.... Isti klinac smo vsi, vsi svinjamo.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.225
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Zaradi centralizcije. Ker boknedaj, da bi gospoda mela kaj izven dosega roke.
Hja zakaj si pa človek kupi ali zgradi hišo daleč stran od središča kjer so delovna mesta in vse osrtalo? Eni se vsi pametni preselijo v idilično hišo z velikim vrtom nekje na samem, potem pa zahtevajo delovno mesto za prvim vogalom in prav tako Hofer in Mercator center, pa izvoz na avtocesto, pa pošto, pa zdravstevni dom... vse bi imeli čisto zraven hišice :bonk:

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.225
2.831
113
Lublana
Obišči stran

No, itak ima vsak neko svojo teorijo. Ampak moja ni takšna, kot si domneval. Zame bi bilo to predvsem iti v smer, kjer ne bi bilo vse naravnano, da preneha delovati takoj, ko je to mogoče samo, da se zadosti garanciji. Torej trajnost v tem primeru in boljša uporaba resursov na ta način.
Tvoj vidik je pač še en ekstrem, kaj bi morali narediti, da bi dejansko delovalo in je pač nerealen.
To kar omenjaš, da bi bili izdelki bolj trajni se jaz močno strinjam in sem tudi jaz to že omenil. Prav tako podpiram, da se stvari popravi in uporablja naprej. Pa nima veze ali je to avto, pralni stroj ali pa kos obleke, jaz že zdaj precej na takšen način živim. Ampak potem je konec s pocenimi stvarmi in konec z trendi in modo... to pa ustavi gospodarsko rast in jasno je, da to ne bo šlo skozi. Za začetek bi vsem stvarem mnogo narasle cene, saj če kar naenkrat prodaš samo 10 pralnih strojev namesto 10000 potem boš nastavil ceno enega stroja toliko, da boš pokril izpad dohodka zaradi manjše prodaje. Ste pripravljeni odšeteti recimo 10K za pralni stroj, ki ga imate potem vse življenje pa še vaši potomci? Čeprav nima več modernega dizajna?
Seveda je moj vidik totalen ekstrem. Saj to sem že omenil ampak edino nekaj takega bi morda delovalo, če se gremo zares. Vse ostalo je en brezvezen cigu mugu.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
To kar omenjaš, da bi bili izdelki bolj trajni se jaz močno strinjam in sem tudi jaz to že omenil. Prav tako podpiram, da se stvari popravi in uporablja naprej. Pa nima veze ali je to avto, pralni stroj ali pa kos obleke, jaz že zdaj precej na takšen način živim. Ampak potem je konec s pocenimi stvarmi in konec z trendi in modo... to pa ustavi gospodarsko rast in jasno je, da to ne bo šlo skozi. Za začetek bi vsem stvarem mnogo narasle cene, saj če kar naenkrat prodaš samo 10 pralnih strojev namesto 10000 potem boš nastavil ceno enega stroja toliko, da boš pokril izpad dohodka zaradi manjše prodaje. Ste pripravljeni odšeteti recimo 10K za pralni stroj, ki ga imate potem vse življenje pa še vaši potomci? Čeprav nima več modernega dizajna?
Seveda je moj vidik totalen ekstrem. Saj to sem že omenil ampak edino nekaj takega bi morda delovalo, če se gremo zares. Vse ostalo je en brezvezen cigu mugu.
Itak, ampak tudi tale 10k pralni stroj je neposrecen primer. Ce je sedaj pricakovano, da bo delal 5 let (kolikor je dosti garancij), pa bi se po novem pricakovalo 25 let, ni potrebno ceno povecati za 20x (ob predpostavki 500 EUR) ampak "le" za 5x. Mogoce se malo manj, pa bi se vedno firme delovale.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.225
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Itak, ampak tudi tale 10k pralni stroj je neposrecen primer. Ce je sedaj pricakovano, da bo delal 5 let (kolikor je dosti garancij), pa bi se po novem pricakovalo 25 let, ni potrebno ceno povecati za 20x (ob predpostavki 500 EUR) ampak "le" za 5x. Mogoce se malo manj, pa bi se vedno firme delovale.
No za cene se boš ti s korporacijam zmenil. Vsak posameznik pa bo probal svoji babi razložiti zakaj ni potrebe na vsakih pet let menjati barvo ploščic v kopalnici in hkrati kupiti še nov stroj, da bo pasal zraven, ker saj veš, da ne gre imeti nekaj novega, vse ostalo pa staro... To v glavah večine ni sprejemljivo....

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ne vem, če se bo dalo še dolgo tako preseravati. Bodo morale tudi babnice malo znižati pričakovanja.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
No za cene se boš ti s korporacijam zmenil. Vsak posameznik pa bo probal svoji babi razložiti zakaj ni potrebe na vsakih pet let menjati barvo ploščic v kopalnici in hkrati kupiti še nov stroj, da bo pasal zraven, ker saj veš, da ne gre imeti nekaj novega, vse ostalo pa staro... To v glavah večine ni sprejemljivo....
Ce baba hoce na vse pretege, naj pa se financira. Kdor je pa taksna copata, da financira samo zato, ker se njej zdi to nujno, ima pa druge tezave.

• Všeč mi je
Reactions: sad

luka51

Guru
16. avg 2007
14.396
5.678
113
Hja zakaj si pa človek kupi ali zgradi hišo daleč stran od središča kjer so delovna mesta in vse osrtalo? Eni se vsi pametni preselijo v idilično hišo z velikim vrtom nekje na samem, potem pa zahtevajo delovno mesto za prvim vogalom in prav tako Hofer in Mercator center, pa izvoz na avtocesto, pa pošto, pa zdravstevni dom... vse bi imeli čisto zraven hišice :bonk:
Torej bi mogli vsi samo v LJ živet al kaj? Drugje prepoveš. MB, CE, MS, KP pa naj crknejo. Ker kaj si bo gamad 100km iz LJ bajte gradila.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.225
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Torej bi mogli vsi samo v LJ živet al kaj? Drugje prepoveš. MB, CE, MS, KP pa naj crknejo. Ker kaj si bo gamad 100km iz LJ bajte gradila.
Spet en, ki čisto fali point. Briga mene kje kdo živi. Ampak, če živš nekje daleč na podeželju se pač ne čudit, če tam ni služb in trgovin.... Sicer pa kakor berem ste osebki z hišami samooskrbni, tak da ne vem čemu se sploh vozite v službo in po nakupih v mesto?

Sploh je pa absurd, da se nekateri tako otepate mesta ampak imeli bi vse kar nudi mesto v svoji domači vasici. Ampak hej! Potem to ne bo več vasica ampak mesto. Zmedeni ste res, zmedeni. So to kakšne droge ali je samo vročina prehuda?

Nazadnje urejeno:

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Spet en, ki čisto fali point. Briga mene kje kdo živi. Ampak, če živš nekje daleč na podeželju se pač ne čudit, če tam ni služb in trgovin.... Sicer pa kakor berem ste osebki z hišami samooskrbni, tak da ne vem čemu se sploh vozite v službo in po nakupih v mesto?

Sploh je pa absurd, da se nekateri tako otepate mesta ampak imeli bi vse kar nudi mesto v svoji domači vasici. Ampak hej! Potem to ne bo več vasica ampak mesto. Zmedeni ste res, zmedeni. So to kakšne droge ali je samo vročina prehuda?
Ena mala trgovinica, "železnina" ter nekaj kafičev je sedaj že kar mesto?