Kaj je to zaena reč?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.085
5.659
113
Apollo8 stvar se da najbrž tudi deaktivirat....da ostane potem še naprej kot varen spominek...

Kje/koliko/kakšen postopek....?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113

vidiš, to bi mogl malo pri tehniki razložiti.

mi, otroci 80', imamo v glavi spomin iz filmov, da bomo aktivira ali klasična budilka, ki namesto cinglanja sproži bombo (tako bi lahko deloval tale vžigalnik), ali pa digitalna, ki ima 2-3 žice v nek plastelin ali dinamit speljano in poči ko pride do 00:00.

:)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Vžigalnik JE eksplozivno telo, ponavadi počijo bolj kot konkretne petarde. Torej BP ti odnese prste na roki ali pa te oslepi.

Ti s časovnikom (protipehotni oz. šrapnelski) so ponavadi aktivirani z udarcem oz. inercijo, torej ko granata zapusti cev se vžigalnik aktivira in začne odštevat do nastavljenega časa ko sproži eksplozijo. V tem pogledu so lahko nevarni taki ki so celi če niso zatajili, ker je velika možnost da je čisto delujoč in če pade na tla se lahko aktivira. Zaradi zamika je pa še fina stvar da ga boš uspel pobrat in potem ti ga raznese v roki in papa prsti.

• Všeč mi je
Reactions: Mr_Wolf in Kamele0N

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Kako ga pa deaktivirat? Nekje na travniku zakurit ogenj in ga pustit da pregori kaj misli? Seveda takrat ne zraven kostanjev pečt...:evil:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Zdej to je strogo "ne poskušajte sami to doma" ampak moj ded je take in podobne vžigalnike enostavno prižgal s kontra smeri. Prej je odstranil pokrov ki usmerja oz. povečuje potisk (spodnji del z dvema manjšima luknjama in večjo na sredini na fotki 3 je privijačen pokrov) ker drugače je efekt lahko zelo eksploziven. Če je vžigalnik zatajil med gorenjem potem razen isker in lepega plamenčka ne bo nič počilo, če pa je ostal udarni del cel, bo pa na koncu malo počilo. Večina poškodovanih je zatajila ker je prišla vlaga v primarno polnjenje in tak smodnik ni zgorel do konca oz. je ugasnil med letom.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
Če rabiš spominek pojdi na letno srečanje ponavadi ga imajo na sabotinu pa lahk celo kupiš z vžigalnikom, deaktivirano. Verjetno ceneje kot da daš tole komu.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.830
113
Vzigalnik oz detonator je eksplozivno telo. Lahko okolisimo, banaliziramo, itd, se vedno je eksplozivno telo. Star vzigalnik je lahko tudi nestabilen. Hramba tega je nezakonita. Ce ga bos hranil doma gre lahko tudi za povzrocitev splosne nevarnosti (kaznivo dejanje). Napisal sem “lahko”...je vec dejavnikov da pride do take okarakterizacije. Poklici na 112, da si nasel in bodo prisli iskat in odpeljali.

Ce se ne motim imas otroka (oz celo vec)...zakaj pr pi.zdi materni bi rabil detonator doma? Jz tega res ne razumem no. Dej ti se polonij zrihtamo pa se to doma v sefu mej...sej verjetno ne bo nic. Jao no.

Ok, hvala za menje tebi + vsem ostalim seveda, bom verjetno res kar poklical na 112 pa jim povedal kaj je na stvari. Polonij me pa ne zanima :p

P.s. vžigalnik se nahaja v prazni hiši in ne pri meni doma

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.196
702
113
Vzigalnik oz detonator je eksplozivno telo. Lahko okolisimo, banaliziramo, itd, se vedno je eksplozivno telo. Star vzigalnik je lahko tudi nestabilen. Hramba tega je nezakonita. Ce ga bos hranil doma gre lahko tudi za povzrocitev splosne nevarnosti (kaznivo dejanje). Napisal sem “lahko”...je vec dejavnikov da pride do take okarakterizacije. Poklici na 112, da si nasel in bodo prisli iskat in odpeljali.

Ce se ne motim imas otroka (oz celo vec)...zakaj pr pi.zdi materni bi rabil detonator doma? Jz tega res ne razumem no. Dej ti se polonij zrihtamo pa se to doma v sefu mej...sej verjetno ne bo nic. Jao no.

Aye man, where‘s the problem? :) Tole so včasih prodajali.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.830
113
Evo, se ponovno javljam :p

Tole je pa podstavek ta za vžigalnik, vse skupaj več kot očitno izdelano za spomin in je po svoje glede na faktor nevarnosti malo smešna reč, saj vse skupaj v sestavljeni kompoziciji izgleda kot ena luštna rožica. Zadeva pa očitno res datira v obdobje prve svetovne...

20210214_120549.jpg

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.830
113
No pa sem poklical na 112, operaterju obrazložil kaj je na stvari ter malo počakal, da so se pomenili ali to prevzame NUS enota ali Policija. Zadevo bo prevzela Policija in zdaj čakam dalje na povratni klic da se zoorganizirajo ter pridejo iskat to reč.

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.196
702
113
Evo, se ponovno javljam :p

Tole je pa podstavek ta za vžigalnik, vse skupaj več kot očitno izdelano za spomin in je po svoje glede na faktor nevarnosti malo smešna reč, saj vse skupaj v sestavljeni kompoziciji izgleda kot ena luštna rožica. Zadeva pa očitno res datira v obdobje prve svetovne...

Poglej priponko 42651

Hm, verjamem in te razumem da imaš posebej še zdaj nek intimen odnos do vseh teh stvari. Zdej če zanemarimo vse zakonske obveznosti in predpise je brez veze tole imeti doma. Ker na koncu koncev je res to, da nisi 100% da ti nekega dne vse skupaj ne raznese. Če boš pa kazal vse skupaj še nekomu drugemu ... se pravi je stvar tebi “neuporabna”. Mogoče bi razmislil pa poklical kakšen muzej pa bi vse skupaj deaktivirali in potem razstavili. Se mi zdi mal egoistično tole imet doma. Pa mogoče bi oni še mal raziskali ozadje in zgodovino tvojega deda.

Če si do zdaj preživel brez tega vžigalnika boš tudi v bodoče. Pa tudi mirno spal. The war is over.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.830
113
Evo, so me že klicali in čez 20min pridejo iskat. Šibam na lokacijo uredit zadevo.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
Jaz sem ih nazadne klical ko sem lansko leto spomladi našel topovske granate na škabrijelu, zložene ob vhodu v kaverno. o se zelo hitro odzvali ker je bilo tik ob poti.

• Wow
Reactions: Gonzo

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.830
113
Zadeva je urejena. Po klicu smo se cca.20 min kasneje dobili na lokaciji z eno policijsko patruljo, ki je pregledala situacijo, poklicala specialno enoto policije oz. bombne tehnike in ko so cca. eno uro kasneje ti prišli so samo pogledali zadevo, mirno prijeli v roke, odnesli v avto ter odpeljali na uničenje.
Konec dober, vse dobro. I guess.

Zdaj pa najprej brskat, če se še kaj najde :p

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Zadeva je urejena. Po klicu smo se cca.20 min kasneje dobili na lokaciji z eno policijsko patruljo, ki je pregledala situacijo, poklicala specialno enoto policije oz. bombne tehnike in ko so cca. eno uro kasneje ti prišli so samo pogledali zadevo, mirno prijeli v roke, odnesli v avto ter odpeljali na uničenje.
Konec dober, vse dobro. I guess.

Zdaj pa najprej brskat, če se še kaj najde :p
Niso pred tabo odprli, da bi preverili, če je slučajno deda v njej skrival zlate zobe?

• Haha
Reactions: Matey