Mene take štorije res zelo zanimajo že od nekdaj ampak za razliko od drugega dedka, ki je rad razlagal svoje vojne dogodivščine je lastnik tega vžigalnika bolj kot ne molčal kar se teh stvari tiče in glede na to, da so ga mučile nočne more skozi celo življenje do samega konca mu nisem kaj preveč težil na to tematiko. Tip je več kot očitno videl preveč stvari (med drugim je bil kot voznik tovornjaka priča povojnim pobojem v Kočevskem Rogu o čemer je tudi uradno pričal pred Pučnikovo komisijo) in to se mu je na momente dobro poznalo. In pa kot omenjeno - če so ocene o starosti tega vžigalnika pravilne je moral to domov prinesti njegov oče. Vprašanje koliko je dejansko vedel o tem moj dedek, ki bi bil glede na njegovo sovraštvo do vojn in orožja povsem sposoben to samo spravit nekam in pozabit na vse skupaj.
Ne vem, nisem strokovnjak. Sem pa na spin že večkrat videl, da so bili poklicani, da so iz garaže ali pa hiše na varno prenesli najden vžigalnik granate ali pa bombe.Zihr? Saj gre očitno samo za vžigalnik in ne za eksplozivno sredstvo (bombo/mino/granato)...
Ne vem, nisem strokovnjak. Sem pa na spin že večkrat videl, da so bili poklicani, da so iz garaže ali pa hiše na varno prenesli najden vžigalnik granate ali pa bombe.
Tukaj poglej, kateri bi bil
Passion & Compassion 1914-1918 : WW1 militaria and technical documentation - artillery fuzes
Commented collection of books of witnesses, history, guides, novels, of quotations, photographs and militaria for the 1914-1918 period. This website has been written by a belgian amateur, enthusiast with World War Onepassioncompassion1418.com
Neeksplodirana ubojna sredstva so:
- eksplozivna sredstva, ki vsebujejo eksplozivne snovi: artilerijska zrna, topovske granate, protipehotne in protioklepne mine, letalske bombe, raketno orožje, morske mine, strelivo za strelno orožje, sredstva za iniciranje in detonatorji;
- posamezni deli sredstev, navedeni v prejšnji točki: telesa, vžigalniki in eksplozivna polnjenja;
- sredstva za povzročanje požarov: zažigalni izstrelki, bombe, granate ter druga sredstva in njihovi deli, ki so bili namenjeni povzročanju požarov;
- sredstva za signalizacijo, osvetljevanje in zadimljenje: pirotehnični izdelki in druga podobna sredstva;
- eksplozivni materiali: smodnik in razstreliva;
- kemična bojna sredstva, ki poleg eksploziva vsebujejo bojne strupe.
In kaj je vžigalnik?Zihr? Saj gre očitno samo za vžigalnik in ne za eksplozivno sredstvo (bombo/mino/granato)...
2. voj. priprava, napolnjena z razstrelivom ali snovjo, ki povzroči eksplozijo glavnega naboja: priviti, vstaviti vžigalnik; z vžigalnikom aktivirati bombo; vžigalna kapica vžigalnika / kislinski vžigalnik ki se aktivira z delovanjem kisline / potezni, udarni vžigalnik; tempirni vžigalnik ki se aktivira v določeni točki krivulje leta ali po določenem času; urni vžigalnik ki se aktivira ob določenem času z urnim mehanizmom ♪
Se morda komu sanja kaj za vraga bi lahko bila tale stara stvar? Zadeva je velika cca.10cm in kar težka za svojo velikost.
Poglej priponko 42618
Poglej priponko 42619
Poglej priponko 42620
Del granate iz 1 svetovne vojne. S temi obroči na katerih so številke si nastavil čas ali višino na kateri ne granata eksplodirala.
kako je vzigalnik vedel visino?
Zaradi takih hobi znalcev vsake tok kdo brez kake okoncine ostane al pa sam se na eno oko vidi.Daj raje v sef....tole ne bo nobenega ubilo...
Naša birokracija bo pa samo zakomplicirala za bv... 100let ni bil noben ogrožen zdaj jih bo pa 2mio...
Tudi sam nisem tu noben strokovnjak, itak, ampak kot laik pa tega ne jemljem kaj preveč kot nevarno reč, se pa seveda lahko motim. Mi je pa zelo v interesu, da bi to stvar obdržal in jo dal med svoje ostale zadeve iz obdobja 1.sv.vojne kjer imam že kar nekaj predmetov med katerimi se najdejo tudi kakšno dejansko nevarne, npr. lepo delujoč Parabellum P08 iz leta 1910. Ta vžigalnik lahko enostavno pospravim v sef pa je zadeva rešena.
Apollo8 - še kak nasvet s tvoje strani morda glede prijave najdbe?