Kaj je to zaena reč?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.830
113
Zihr? Saj gre očitno samo za vžigalnik in ne za eksplozivno sredstvo (bombo/mino/granato)...

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.196
702
113
Mene take štorije res zelo zanimajo že od nekdaj ampak za razliko od drugega dedka, ki je rad razlagal svoje vojne dogodivščine je lastnik tega vžigalnika bolj kot ne molčal kar se teh stvari tiče in glede na to, da so ga mučile nočne more skozi celo življenje do samega konca mu nisem kaj preveč težil na to tematiko. Tip je več kot očitno videl preveč stvari (med drugim je bil kot voznik tovornjaka priča povojnim pobojem v Kočevskem Rogu o čemer je tudi uradno pričal pred Pučnikovo komisijo) in to se mu je na momente dobro poznalo. In pa kot omenjeno - če so ocene o starosti tega vžigalnika pravilne je moral to domov prinesti njegov oče. Vprašanje koliko je dejansko vedel o tem moj dedek, ki bi bil glede na njegovo sovraštvo do vojn in orožja povsem sposoben to samo spravit nekam in pozabit na vse skupaj.

Ja v večini to niso lepe zgodbe. Moj ded je izgubil roko na soški fronti, ne vem če je že bil polnoleten. Ampak kaj več pa tudi ne vem. Je bilo kar precej razlike med nama, tako da takrat o tem nisem niti razmišljal, ker sem bil še v osnovni.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Zihr? Saj gre očitno samo za vžigalnik in ne za eksplozivno sredstvo (bombo/mino/granato)...
Ne vem, nisem strokovnjak. Sem pa na spin že večkrat videl, da so bili poklicani, da so iz garaže ali pa hiše na varno prenesli najden vžigalnik granate ali pa bombe.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.830
113
Ne vem, nisem strokovnjak. Sem pa na spin že večkrat videl, da so bili poklicani, da so iz garaže ali pa hiše na varno prenesli najden vžigalnik granate ali pa bombe.

Tudi sam nisem tu noben strokovnjak, itak, ampak kot laik pa tega ne jemljem kaj preveč kot nevarno reč, se pa seveda lahko motim. Mi je pa zelo v interesu, da bi to stvar obdržal in jo dal med svoje ostale zadeve iz obdobja 1.sv.vojne kjer imam že kar nekaj predmetov med katerimi se najdejo tudi kakšno dejansko nevarne, npr. lepo delujoč Parabellum P08 iz leta 1910. Ta vžigalnik lahko enostavno pospravim v sef pa je zadeva rešena.

Apollo8 - še kak nasvet s tvoje strani morda glede prijave najdbe?

• Všeč mi je
Reactions: krimec
13. jul 2011
2.677
626
113
Tukaj poglej, kateri bi bil :)

Glede na te fotke izgleda primerek, ki ga ima Matej kar lepo ohranjen.
Uradno pa gre verjetno res za NUS:

Neeksplodirana ubojna sredstva so:

• eksplozivna sredstva, ki vsebujejo eksplozivne snovi: artilerijska zrna, topovske granate, protipehotne in protioklepne mine, letalske bombe, raketno orožje, morske mine, strelivo za strelno orožje, sredstva za iniciranje in detonatorji;
  • posamezni deli sredstev, navedeni v prejšnji točki: telesa, vžigalniki in eksplozivna polnjenja;
  • sredstva za povzročanje požarov: zažigalni izstrelki, bombe, granate ter druga sredstva in njihovi deli, ki so bili namenjeni povzročanju požarov;
  • sredstva za signalizacijo, osvetljevanje in zadimljenje: pirotehnični izdelki in druga podobna sredstva;
  • eksplozivni materiali: smodnik in razstreliva;
  • kemična bojna sredstva, ki poleg eksploziva vsebujejo bojne strupe.

• Všeč mi je

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
In kaj je vžigalnik?

2. voj. priprava, napolnjena z razstrelivom ali snovjo, ki povzroči eksplozijo glavnega naboja: priviti, vstaviti vžigalnik; z vžigalnikom aktivirati bombo; vžigalna kapica vžigalnika / kislinski vžigalnik ki se aktivira z delovanjem kisline / potezni, udarni vžigalnik; tempirni vžigalnik ki se aktivira v določeni točki krivulje leta ali po določenem času; urni vžigalnik ki se aktivira ob določenem času z urnim mehanizmom

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.830
113
Ja vžigalnik je zadeva, ki aktivira glavno eksplozivno sredstvo in ga brez tega dodatka (lahko da napačno, seveda) ne jemljem kot nevarnega in zmožnega uboja.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.085
5.659
113
Daj raje v sef....tole ne bo nobenega ubilo...

Naša birokracija bo pa samo zakomplicirala za bv... 100let ni bil noben ogrožen zdaj jih bo pa 2mio...

• Všeč mi je

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.358
9.596
113
EU
Vžigalnik ponavadi ima manjšo količino eksploziva spomočjo katerega aktivira glavno polnjenje granete.
V JUGO vojski smo kot inženirska enota vadili miniranje mostu v Karlovcu, V dinamit (kamniktit) smo vstavljali vžigalnike (šolske s slabšim polnjenjem), kateri so aktivirali eksploziv (dimne bombe).
Šolski vžigalniki so imeli drugačne barvo (rumeno), bojni so bili z močnejšim polnjenjem in rdeča barva, da ne bi prišlo do pomote.
Bojni vžigalnik je zlahka odnesel prst, če si ga aktiviral v roki. Zato velja biti previden.

• Všeč mi je
Reactions: Mr_Wolf in Matey

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
kako je vzigalnik vedel visino?

Pojma nimam, na forumu o prvi svetovni sem bral da so imeli celo take ki jim je bilo možno nastavit na določen interval po metrih. Kako je deloval nimam pojma. So bili pa ti časovni precej običajni in jih še danes najdeš po soškem bojišču.

Način delovanja

• Všeč mi je
Reactions: msenjur

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.027
113
Daj raje v sef....tole ne bo nobenega ubilo...

Naša birokracija bo pa samo zakomplicirala za bv... 100let ni bil noben ogrožen zdaj jih bo pa 2mio...
Zaradi takih hobi znalcev vsake tok kdo brez kake okoncine ostane al pa sam se na eno oko vidi.

Kot prvo ni nobene osnove da bi ti vedel da ne bo nikogar ubilo, kot drugo je hramba takih predmetov najmanj prekrsek, zelo hitro pa tudi kaznivo dejanje.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.027
113
Tudi sam nisem tu noben strokovnjak, itak, ampak kot laik pa tega ne jemljem kaj preveč kot nevarno reč, se pa seveda lahko motim. Mi je pa zelo v interesu, da bi to stvar obdržal in jo dal med svoje ostale zadeve iz obdobja 1.sv.vojne kjer imam že kar nekaj predmetov med katerimi se najdejo tudi kakšno dejansko nevarne, npr. lepo delujoč Parabellum P08 iz leta 1910. Ta vžigalnik lahko enostavno pospravim v sef pa je zadeva rešena.

Apollo8 - še kak nasvet s tvoje strani morda glede prijave najdbe?

Vzigalnik oz detonator je eksplozivno telo. Lahko okolisimo, banaliziramo, itd, se vedno je eksplozivno telo. Star vzigalnik je lahko tudi nestabilen. Hramba tega je nezakonita. Ce ga bos hranil doma gre lahko tudi za povzrocitev splosne nevarnosti (kaznivo dejanje). Napisal sem “lahko”...je vec dejavnikov da pride do take okarakterizacije. Poklici na 112, da si nasel in bodo prisli iskat in odpeljali.

Ce se ne motim imas otroka (oz celo vec)...zakaj pr pi.zdi materni bi rabil detonator doma? Jz tega res ne razumem no. Dej ti se polonij zrihtamo pa se to doma v sefu mej...sej verjetno ne bo nic. Jao no.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Take reči imeti doma je skorajda kaznivo kje je še kaka poškodba. Kot je naš policaj rekel, daj to stran od sebe. Prijatu ima detektor kovin za hobi. Razlagal mi je, da je v naših krajih iz ww2 še veliko materjala. Ko najdeš kakega hudiča imaš pa celo štalo. Pustmo zdej zakonodajo. Mislim da so prsti, roke bolj pomembne.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
Apolo, ne pretiravaj. dedc je pač vprašal. Tud jest si ne bi mislil, da je vžigalnik eksplozivno telo.

očitno vzigalnik ni le "ura", ki na klik pošlje nekaj v bombo da se sproži.

če prav razumem, ura sproži eksplozijo v vžigalniku in potem ta sproži eksplozijo v bombi?