K: robotska kosilnica

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.991
6.035
113
Lidar je nadmočen GPS+rtk za tako uporabo.

Luba 2 spama po lora pasu veliko več, kot je predpisano v EU.

Košnje čisto do roba na robotu mi mogoča, razen če prestavijo rezila pred robota ali kaj podobnega (kot imajo husq/stiga riderji).

Clancy

Majstr
20. avg 2007
839
401
63
Meni edino ni jasno, zakaj na te nove hi-tech AI robotske kosilnice več ne dajejo ultrazvočnih senzorjev za izogibanje oviram. Na mojem Worx-u M700 je to ena boljših zadev, ker se kosilnica obrne vstran le nekaj centimetrov pred oviro.
Koliko gledam po yt, pa se te nove kosilnice z raznimi 3D kamerami, Lidarji in GPS-ji ustavijo že pol metra pred oviro in jo obvozijo v širokem loku. Kako potem pokosi travo tik ob deblu, sohi, itd...? To moraš pol nonstop z nitkarco okoli dreves kositi da ne zgleda grdo. Res, da tudi sedaj moram, ampak le minimalno in le občasno.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.676
539
113
Moj osnovni worx s300 nima senzorjev, pa mi je čisto ok, ker se pač zaleti v deblo in se obrne. S senzorjem bi zagotovo puščal več nepokošenega.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.482
7.094
113
Kaj pa pravite na Sigma Axxxx model?

Madona...bolj ko gledam te igračke, bolj opažam, da niso dorasle še?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.630
5.951
113
Te pa nehaj gledat nooname polizdelke in boš videl da so že kar nekaj let dorasle.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.482
7.094
113
Pri sosedih od starsev bili od husqvane…na koncu dobila ponudbo za tako z zico, ker rtk ne bi deloval.
Al katero renome firmo si imel v mislih?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.673
2.705
113
še v SLO - ampak komaj
Če pa no-noname koštajo …

On - na izbor bi predvsem morala vplivati kompleksnost in zahtevnost terena za košnjo.

“Pri mami” - 800 sqm popolne ravnine, nekaj zahtevnosti, ker nekaj ozkih delov in en “prehod” - kosi Husa 315 (obodna žica, 2 otoka, vodilna ustrezno speljana, da v 99% primerih najde domov (če je ni krt pregrizo) - vsake toliko obstane (nekje do 5x na sezono), ker nekaj kar leži na travi “pojaha”)

Sam doma - 1000+ kompleksnega terena z konkretnimi nagibi in 3 tricky prehodi - kosi Luba 2 5000 (GPS - RTK, kamera - načeloma je naženem na delo, ko sem doma, ker se na nekje 20 košenj (če primerjam s zgornjo Huso faktor 3) “nekaj zgodi”, s tem, da so “zatiki” v glavem, ker “Living on the edge …” - sem pač “risal” zelo po robu. In ja - na začetku je bila še veselica z updateji in RTK izpadi - zaradi tega se je vse skupaj 3 ustavila, popravek - 2x in enkrat po cesti (nagib) spizdila k sosedu. Pod črto zadovoljen, predvsem, ker se zavedam omejitev tehnologije in da sem sam odgovoren za določene težave. Aja - še to: Husa, ki bi zmogla te nagibe bi me stala dvojno … in ja, se zavedam, da bo Mammotion moral skozi čas dokazati ali je HW (in SW) dovolj dober za nekajletno uporabo.)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.482
7.094
113
Pa nima luba problem s spamanjem na 868 frekvenci zaradi cesar je ze marsikoga obiskal inspektor? Baje resujejo to z updejti ampak potem se zna luba ustavit in kar nekaj casa stat na mestu da najde prosti frekvencni oas?

• Haha
Reactions: sajkek

luka51

Guru
16. avg 2007
14.630
5.951
113
Pri sosedih od starsev bili od husqvane…na koncu dobila ponudbo za tako z zico, ker rtk ne bi deloval.
Al katero renome firmo si imel v mislih?
in kje dafak je problem v žici?
V 8 sezono bo zaj 420-ka zapelala kmalu 6042 ure ma, 7830 km narejenih, 3691 polnilnih ciklov, 3125 ur (brez raznih gps-jev appov in enevm kaj vse, ker tega ne rabiš) (pred tem pa 3 sezone Bosch Indego). Vse kaj sem, sem menjal baterijo in ono plato ki ščiti nože okoli. To kaj je rdeče je žica zadnjih 6 let. Žico sem menjal 1x, ker je bil prva 102x poštukana in nezanesljiva, ker sem na začetku vleko žico okoli vsakega jebenega grma. Potem pa pač, spoznaš da to ni potrebno. Napelana je pa tudi v enem dnevu. Jeba je pa res, če maš fobijo pred umazanimi koleni in črnim za nohti. Te pa tak bolje da greš v blok živet.

Res nevem kaj bi človek rabil več od tega. Pokošeno je, zadnje 3 leta je niti pozimi ne pospravlam. Čaka na dežju, snegu, soncu na novo sezono parkirana v postaji.
1739609289883.png

gr69

Guru
15. dec 2009
11.673
2.705
113
še v SLO - ampak komaj
Še nekaj - Mammotion je svoj "LoRa" Problem rešil - je tudi ANFR potrdil. Žal pa imam jaz sedaj (no - od konca julija 2024 naprej) kaki deadspot več. :rolleyes:

luka51 Si vlekel "nadzemno" ali zakpoval? Me čaka namreč tudi menjava ... (bemti krte)

Dodatek: problem pri žici so morebitni ozki prehodi - meni so za Huso rekli, da je bolje da imam 2 ... pa odsvetovali "prehod čez cesto". Ker ob takih prehodih obstajajo samo dve vrsti robotov - taki, ki jih je povozil avto in taki, ki jih še bo ...

luka51

Guru
16. avg 2007
14.630
5.951
113
nadzemno klin na 1m. Oziroma če je ravn teren ali rahlo napet tudi na 2m. Itak v 14 dneh spomladi ni več žice. Po enem letu je že pod zemlo. V 5 letih je par cm pod zemlo.
Kupi pa Bosch žico na amazonu. Zadeve ne požre korozija tudi, če je izolacija poškodovana.
Drugač pa meni je ni še en krt cvikno. Pa jih mam tak da bi jih lahko izvažal.

• Všeč mi je
Reactions: gr69

Clancy

Majstr
20. avg 2007
839
401
63
Zanimivo, odkar imamo robota, pri nas ni več niti enega krta. Prej pa jih je bilo ogromno.
Je možno, da ultrazvočni senzor za izogibanje oviram oddaja ultrazvok in s tem nehote odganja tudi krte? Recimo po istem principu kot so razni ultrazvočni odganajalci mačk, kun in raznih živali.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.630
5.951
113
Pri nas pa jih okoli pri vseh sosedih ni. Pol pa kak prideš s pogledom preko žice se začne minsko polje :D
Sn si zašvasal par železnih cevi skup pa vlečem za 4kolesnikom in grem vsake tolko pa pogliham. Z grablami sem že obupal.
Pištola tudi čez čas postane nesmiselna, ker majo auto respawn cheat enejblan al kaj, nevem. Takoj pride drugi. Ko da bi ga veter prineso :D

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.669
1.171
113
Titograd
Ni blema, kupiš še eno :zmaga: v 24 urah sem na 2 pištoli in eno voluharico pokopal 4 krte, čez nekaj dni še enega in imel skoraj 2 leti, do lani, čisti mir... potem pa so 3 krti preorali trato, pa sem jih spet pobil in imam spet že kako leto mir. Naj kar pridejo, mi ne uidejo :cheer: