K: robotska kosilnica

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
Super, torej Husqvarna miga in ne spi na lovorikah stare slave. Samo še vzporedna/sistematična košenja jim manjka, pa so spet konkurenčni. :)
Ja saj sedaj so enake z Gardeno, dejansko v novih je od obeh najboljše, še vedno pa ohranjajo obe blagovne znamke.

Sam imam Gardeno ta naj novejšo Sileno city 500, za po ravnem za 250 m2 super, bi me pa zanimala še ene za enih 500 m2 pa zelo zapleten teren in kratke velike klančine recimo 30 stopinj, večina pa ravno, kaj kupiti, če sploh kaj ?

Me pa čudi, da za Gardene pa Husquarne še ni integracije v Home asistent, čeprav ja njihova aplikacija obvlada vreme in vse.

Tele nove Luba z eno letno garancijo pogojno 2 letno, pa ne bi upal kupiti, ker ja verjetno je bolj pol izdelek in taki MORAJO imeti 5 let garancije, sicer kupiš probleme in ne kosilnice.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
Lahko povem, da se mi ni dalo v nulo zafrkavati z žico in vsem in sem poklical profiča, ki mi je vse uredil v ene 3 urah, položil žico 6 cm globoko z posebnim strojem, prav zato, je pa eden od po mojem enih največ 4 ih v Sloveniji, ki tako obvladajo imajo stike neposredno z podporo, ja zanimivo, naši fantje to razvijajo, v Avstriji. Vsekakor ni bilo poceni tale suport, vendar za mene neprecenljivo, nimam mašine za žico, ok, bi šlo tudi ročno, samo spet študirati, koliko od roba, kake modifikacije, kje, kaj paziti, če pa to eden zelo izkušen naredi, si pa že v štartu preskočil veliko težav.

Še največ časa je šlo za počasno nadgrajevanje kosilnice, pa še senzorja vlage, osvetlitve in zalivalne ure. Ko se s takim profičem pogovarjaš in ti pove, neke težave teh Garden / Husquaren , za katere veš, da so že v kar nekaj generacijah zunaj in velike številu prodanih robotov, potem si ne znam predstavljati, da bi si upal kupiti neko startup kosilnico in, da mi na enkrat košenje trave , postane nepotreben in neželen hoby urejanja softwera, Ne hvala za to. Imam raje plug and play , pa da se ne ukvarjam z tem.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

luka51

Guru
16. avg 2007
14.418
5.695
113
beri roboterforum.de za vsako znamko ki te zanima. In vidiš kaj so problemi in kaki so.
In pol vidiš, da je od vsega skupaj še najbolj pomembna garancijsko servisna mreža in hitro rihtanje. Kaj ti pomaga garancija, ko si pol sredi sezone 4 tedne brez kosilnice, ker vse pošiljajo v osnovi v Zagreb od tam pa na Češko. (moj primer z Boschem 2x v garanciji, če ni blo ki 3x).
Husqi servis mam pa 5km stran, pa še 5 let garancije sem se zmeno v ceni.

• Všeč mi je
Reactions: matofill

Navid

Majstr
3. dec 2007
273
266
63
Za malo površino - cca 200m2 se odločam med Gardena SILENO Minimo 250 in Worx Landroid S WR184E. Zelenica ni pravilne oblike in ima dve ozki coni, širine cca. 120 cm ter "otok". Kaj izbrati?

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Meni se Landroid zelo dobro obnese za podobno površino. Na delih imam tudi široko cca 80 cm in gre vse brez težav

• Všeč mi je
Reactions: Navid

luka51

Guru
16. avg 2007
14.418
5.695
113
Evo meni je danes po 4 letih zaletavanja počlo ohišje spredaj na automower 420.
Sn rukno gor 2 plasti 160g stekla, 2x prečno karbonski rowing in za dobro mero še plast 150 UD karbona.
:D

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
luka51 , pa imaš AWD? Sam sem imel nekaj časa 2 robota (velika parcela, nekje 6500m2 za kosit), in sicer husqvarva 435x AWD (tega imamo še sedaj) in husqvarna 430x (samo zadnji pogon, tega smo prodali). In 430X je delala ravno to, kar govoriš - ko je naletela na kako luknjo ali kaj podobnega, se je hotela obrnit in ji je kopalo in je delala dodatne luknje v terenu, je pa res, da je kosila večji naklon, kot ima po specifikacijah... In pri AWD je to čisto druga zgodba...

Zato sem mnenja, da AWD naredi veliko razliko pri teh malenkostih... In tudi Luba AWD kljub manjšim kolesom bo verjetno kos marsikaterim preprekam...

P.S.: če prav razumem, bo očitno tudi husqvarna v kratkem ponujala sistem brez polaganja žic: https://www.husqvarna.com/si/robotske-kosilnice/

Tudi jaz imam 430X, sicer težav nimam, je zelenica urejena, ravna, krtin ni, sem pa še lani do sred sezone kosilnico spuščal na zadnji del parcele kjer je hribček, cca. 2,5m klanec, naklon 2x od "predpisanega". Ravno tako je vredu kosilo dokler je bilo suho, ker pa klanec čez čas ni bil ravno več najbolj poravnan (tu in tam ga je po dežju robot malo razril), se je kosilnica tu in tam vklopala. Pa še to se ne bi zgodilo če bi SW bil bolj pameten, torej če kosilnica vidi da ne gre dalje, da koplje ker je teren razmočen/neraven, bi lahko šla drugo pot. Ampak ne, ona bo do onemoglosti vztrajala dokler ne vrže napake da je pogon preobremenjen ali nekaj takega. Tisti zadnji breg sem potem pač omejil in sedaj vse OK. A robote že imate veni? Namreč še skoz so neki menusi zjutraj napovedani, ni najboljše za baterijo? Ali jo zvečer dajate not ali...?

Irbis

Pripravnik
18. feb 2022
45
30
18
Jaz sem jo začel uporabljati v torek, pred tem sem v soboto enkrat pokosil z bencinsko, ker so bili na nekaterih mestih že celi šopi.
Avtomatika očitno še meni, da trava ne raste, ker je še prezgodaj, trava se pa ne strinja s tem, tako da jo pač ročno pošljem kosit.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Men tudi kosi že od 12. marca. Glede avtomatike verjetno misli nastavitev košnje. Vsaj pri worxu imaš dva tipa košnje, po urniku ali pa avtomatsko, ki se prilagaja na vremenske razmere na tvoji lokaciji.
Avtomatsko potem tudi odreja pogostost košnje glede na letne čase, tip trave, gnojenja, zalivanja, prav tako samo odreja košnjo roba.

• Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Huh, zanimivo. Če takšna vejica povzroči problem, me to odvrne vsaj od Lube, če ne kar od vseh robotskih. (3:29)

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.614
10.822
113
a pol na tej travi kaj igrate fusbal, al je stroga prepoved sestopa nanjo? :evil:

damirj

Guru
9. maj 2012
5.286
2.402
113
izgleda pri lubi tako narejeno, da se tista vejica komot zatakne. Pri worxu je nad rezilom veliko prostora in se tam vejica še nikoli ni zataknila. Se je pa v zaščitne sanke ja, ampak tam jo pač prereže in odvrže stran.