Je pavšalno zaračunavanj ogrevanja še legalno?

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Je danes še legalno, da v bloku zaračunavajo ogrevanje "pavšalno" po kvadraturi, kot so deset let nazaj, češ da sistem za odčitavanje porabe (na radiatorjih so tisti "števci") ne deluje?

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Če si premalo pokuril (beri: šparal pri gretju) boš plačal pavšal na m2. Odlično rešeno.
zmaga.gif

Torej ti ostane tako kot pred delilniki. Radiatorje na full in okna na kip.
evil.gif

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Vem, da je od lani drugacen pravilnik. Ampak v tem primeru, kot sem razumel. to nima zveze, saj je bilo ze pred tem tako. Stevci za okras.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.311
3.923
113
Ima kdo konkreten podatek koliko bi dve primerljivi (bolje rečeno s povsem enakim režimom odvzema toplote) stanovanji plačali po odčitku in po pavšalu na m2?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.597
1.122
113
Titograd
Jaz sem bil pred leti v najemu v stanovanju, ki je ravno prešlo iz pavšalnega obračunavanja ogrevanja na obračun po števcih. Ko sem dobil položnico oktobra za september, sem po hitrem postopku šel lepo ven.....

55 kvadratov, radiatorji zaprti ker je kljub temu bilo v stanovanju bilo 24 stopinj in sem ob tem imel vedno kako okno na kip odprto..... postavka ogrevanja 135 €
bonk.gif
. Zimo predtem nisem plačal nikdar več kot 80 €, pa je bila precej snežna in mrzla.

Celo na 24kur je bil naš blok, večja stanovanja so imeli celo po 300 € ogrevanja. Hvala lepa za števce pol
bonk.gif

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
"Če si premalo pokuril (beri: šparal pri gretju) boš plačal pavšal na m2. Odlično rešeno."

Ta je dobra, ja. Zelo ekološka. Eni pa v kratkih pa 25 stopinj v stanovanju pozim.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
imaš kak link, kako se potem obračuna?
Hvala

Nimam nobenega linka, samo "ustno izrocilo" upravnika, ki pravi, da stevci oz. odcitavanje ne deluje in zato do nadaljnjega obracunavajo po kvadraturi (skratka tako kot je bilo pred leti).

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Jaz sem bil pred leti v najemu v stanovanju, ki je ravno prešlo iz pavšalnega obračunavanja ogrevanja na obračun po števcih. Ko sem dobil položnico oktobra za september, sem po hitrem postopku šel lepo ven.....

55 kvadratov, radiatorji zaprti ker je kljub temu bilo v stanovanju bilo 24 stopinj in sem ob tem imel vedno kako okno na kip odprto..... postavka ogrevanja 135 €
bonk.gif
. Zimo predtem nisem plačal nikdar več kot 80 €, pa je bila precej snežna in mrzla.

Celo na 24kur je bil naš blok, večja stanovanja so imeli celo po 300 € ogrevanja. Hvala lepa za števce pol
bonk.gif
Torej si se grel na račun soseda oz. sosedov.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.311
3.923
113
Citat:
Uporabnik karamarko pravi:
"Če si premalo pokuril (beri: šparal pri gretju) boš plačal pavšal na m2. Odlično rešeno."

Če si premalo porabil te kipnejo v pavšal. Čim dosežeš mejo nad premalo te kipnejo po odčitku??!

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.597
1.122
113
Titograd
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:
Citat:

bonk.gif

bonk.gif

Verjetno. Kak je šele pri teh sosedih moralo biti vroče... no, razen če so kurili na ful pri odprtih oknih in hodili po flatu v gatah.

Bolano do amena. Zdaj imam ogrevanje na elektriko in enostavno plačam porabljeno elektriko. Fer.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi: Zdaj imam ogrevanje na elektriko in enostavno plačam porabljeno elektriko. Fer.

Ogrevanje stanovanj z električno energijo ni gospodarno, ni obetavno in ni priporočljivo. Dopustno je le izjemoma, ko ni druge boljše izbire, na primer v večstanovanjskih stavbah, kjer ni daljinskega ogrevanja iz toplarne, kjer ni zemeljskega plina in kjer ni možno lokalno ogrevanje s trdnimi ali drugimi gorivi zaradi dimnikov.

Da ti kuriš elektriko v času, ko je vedno več električnih porabnikov in je treba elektriko tudi uvažati. NE, NI FER!
10.gif

Ko pa se pogovarjamo, da je treba zgraditi novo hidro/termo elektrarno ali pa celo nuklearko, ste pa zopet vsi v luftu kako uničujemo okolje in zapravljamo denar. Če ti ne paše plačevanje ogrevanja v bloku, si pa naredi nizkoenergetsko ali pasivno hišo.
rolleyes-1.gif

Se pa strinjam v točki, da so bili delilniki en močan nateg. Ko smo montirali delilnike, sem imel prvo leto za 50% nižjo položnico. V treh letih smo prišli na 110% cene pred delilniki. Toplarna mora nekako zaslužiti enako kot pred delilniki. Zato pa uvajajo plačevanje po m2 in ne vem kaj še. Banda...

I

Izbrisan uporabnik 474

Zakaj bi bilo ne-fer??? Saj pa plačuje priključek in če je ta priključek 16A lahko kuri 16A 24/7. Ker ga plača + seveda porabljena energija.
kar se elektrarn tiče,s em takoj zato, da se nabije še par HE in NUK 2, ne vidim nobenega problema v tem. Itak bo počasi pri tako močnem porastu porabe električne energije to nujno, ali pa bodo nabili elektriko v višave, da se boš 3x vprašal, če rabiš luč, ko greš srat...

Elektriko pa uvažajo in prodajajo čisto vse države. Recimo jodalri poceni kupijo, jo uporabijo da filajo jezera, pol pa ob višjih cenah lepo elektriko generirajo in drago prodajajo... Pa seveda Švabi, ki se drkajo z sončnimi celicami in vetrnicami, pa jim ne funkcionira ravno najbolje, pa morajo zaganjat svoje TE in uvažat elektriko... Pol pa malo zapiha ali pa imajo skupaj 3 sončne dni, pa prodajajo v Zimbabwe, če je potrebno...

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Citat:
Citat:

bonk.gif

bonk.gif

Verjetno. Kak je šele pri teh sosedih moralo biti vroče... no, razen če so kurili na ful pri odprtih oknih in hodili po flatu v gatah.

Bolano do amena. Zdaj imam ogrevanje na elektriko in enostavno plačam porabljeno elektriko. Fer.
Njim ni bilo vroče, ker so morali dodatno ogrevati zaradi tebe in tvojega mrzlega stanovanja.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi: Zdaj imam ogrevanje na elektriko in enostavno plačam porabljeno elektriko. Fer.

Ogrevanje stanovanj z električno energijo ni gospodarno, ni obetavno in ni priporočljivo. .

Ja, dajmo vse TČ odmontirat in vržt stran ... Najcenejši vir ogrevanja ...
bonk.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.174
113
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:

bonk.gif

bonk.gif

Njim ni bilo vroče, ker so morali dodatno ogrevati zaradi tebe in tvojega mrzlega stanovanja.

Čak... On je imel 24 brez vklopljenih radjatorjev. Potem so sosedi morali imeti v stanovanju 30 da so njemu ogreli na 24. Sory ampak tak fizika šplila.

BTW, jaz imam v bajti 21 pa nas ne zebe. Torej nekaj v tej zgodbi ne špila. Ali avtor pretirava. Ali sosedje pretiravajo in posledično so položnice take kot so.

Drugače, pa bi se morala obračunavat samo poraba ki se odčita na števcih. Ja jabat ga, če je zunanje stanovanje. Na moji bajti me tud noben ne vpraša, kako izolacijo imam in če mi skozi stene uhaja toplota. Če kaj ni v redu, so na trgu tudi druga stanovanja.

Nazadnje urejeno: