Je možno dandanes začeti v garaži?

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Žal do danes sem naletel povsod na gluha ušesa..od bank japti agencij itd...

Imam že svoje podjetje, pa vseeno tudi glede na bilance, ni opcije da pridem do financiranja iz strani bank ali kaknega sklada, pa čeprav v roku parih let se sigurno investicija povrne, saj glede na obseg dela ter konkurenčnosti v Sloveniji, ki je na tem področju ni, oziroma dve podjetji nudita to storitev, pa tudi oni večinoma delajo za tujino.

Dela je veliko oziroma imam že ponujeno možnost da mi poslovni partner v podjetju, katerem sem delal pred leti ponudi začetno dalo da bi lahko začel. Poleg tega imam v Sloveniji možnost delati za neko drugo podjetje, katero je na tem področju vodilno in imajo ozko grlo v tem segmentu dela pa vseeno ni odprte opcije žal..

Primer za katere države bi lahko delal: Nemčija, Danska, Nizozemska, Švica, Norveška, Rusija, Slovenija...ampak začetnega kapitala pa žal ni, oziroma trenutno ga še ni za zagon ter nakup objekta / strojev.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.707
6.475
113
Tudi sedaj lahko začneš podjetje v domači garaži. Ni pa nujno, da so stroji - lahko imaš mizo, telefon, računalnik. Garaža ti pač zagotavlja nek občutek, da "greš v službo" in nekako ločiš zasebne prostore od poslovnih.

Zavedati se moraš, da je tudi velika večina sedaj velikih IT podjetij začela na tak način.

Garaža, v kateri se je pričela zgodba o podjetju Google:

wojcickix-large.jpg

Apple se je rodil v dodatni spalnici v hiši Jobsovih staršev, kjer sta Jobs in Wozniak leta 1976 sestavila prvi računalnik.

HP se je rodil v garaži leta 1939, kjer sta prijatelja Bill Hewlett in Dave Packard razvila prvi avdio oscilator.

eBay se je rodil v dnevni sobi leta 1995, kjer je Pierre Omidyar pripravljal stran AuctionWeb, kasneje pa je ime spremenil v ebay, iz imena njegovega svetovalnega podjetja Echo Bay Technology Group.

Google je nastal v garaži, ki sta jo Larry Page in Sergey Brin najela od Susan Wojcicki leta 1998 (njena sestra Anne je bila punca od Sergeya Brina, sedaj sta poročena).

Facebook je nastal leta 2004 v sobi v tretjem nadstropju hiše, v kateri živijo študentje na Harvardu.

LinkedIn je nastal v dnevni sobi Reida Hoffmana z denarjem, ki ga je zaslužil ob prodaji PayPala.

DELL je pričel računalnike prodajati iz sobe 2713 v 27-nadstropnem bloku. Michael Dell je sprva računalnike prodajal po elektronski pošti.

Amazon je nastal v garaži Jeffa Bezosa.

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Ja, sem vedel da ne bo šlo brez teh osladnih zgodbic "leta xxxx je v majhni sobici nastal prvi blabla". No, saj je to na nek način dober motivator, ampak še posebej v IT sektorju je po mojem mnenju dandanes res izredno težko pogruntat nek uspešen produkt.

Drugače pa če koga zanima, spremljam en izredno zanimiv blog o nekem IT podjetniku (čeprav sam o sebi pravi: "I’m not an enterpreneur, I’m a dirty hack"
grin1.gif
) in ima spisanih nekaj res odličnih prispevkov (o IT in tudi podjetništvu na splošno): http://maxkle.in/

erikson

Guru
25. avg 2007
22.707
6.475
113
Predvsem se moraš odvaditi uporabljati besede, kot so "nemogoče" in "izredno težko". Nove ideje in spletne strani se pojavljajo vsak dan.

Uspejo ravno te, najbolj nemogoče in odštekane ideje, ki rešujejo probleme, poenostavijo stvari, ... Poleg spletnih strani obstaja tudi ogromno dobrih knjig o podjetništvu.

Pri nas se vsi zelo bojimo neuspeha, v tujini pa to sploh ni problem, saj s tem pridobiš izkušnje in naslednjič napak ne ponoviš.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
priložnosti je več kot pred leti, ampak časi so povsem drugi

Ne bi rekel, da je cisto tako, vsaj ko je zdaj treba nekaj narediti v praksi. Malo naprej je nekdo napisal par storij o tem, kako so nekateri uspeli s temintem izdelkov "iz garaze". Ob tem je pozabil omeniti (A) koliko takih garaznikov je medtem propadlo in so koncali na sociali ali na striku in (B) dejstvo, da je bilo precej lazje npr. sestaviti Apple I iz diskretnih komponent, kot pa danes narediti kompetitiven produkt. Zadevo, kakrsen je bil tisti racunalnik, bi moral danes biti sposoben sestaviti vsak student FE/FRI, ce ze ne malce bolj ucljiv srednjesolec iz Iskre.

Ker je bil dostop do znanja v preteklosti precej bolj omejen, je bilo bistveno lazje narediti nekaj, cesar drugi niso znali narediti, in jim to stvar prodati. Danes je konkurence precej vec, tudi ce bi sestavil recimo mobilni telefon (= silno kompleksna rec, v primerjavi s tem je prvi Apple projektek za cez praznike), ni to vredno nic, ce ni ali najcenejsi, ali pa najboljsi na trgu. Pri tem pa tekmujes s korporacijami, od katerih je vsaka vredna milijarde, zaposluje na tisoce ljudi in poseduje mnozico IP, s katero te lahko izrine iz trga preden se sploh dobro obrnes ...Torej je zacetna stopnica, ki jo moras danes preskociti, povsem neprimerljiva s tistim, kar je bilo vcasih. Ko pa si enkrat zraven z necim, cesar ni se nihce potuhtal pred tabo, od tam naprej pa verjamem, da lahko lepo uspe.

Da ponazorim: tisti audio oscilator, s katerim sta zacela Hewlett in Packard (in se je po toliko letih razraslo v ogromen imperij), je taka stvar, ki jo zna narediti zacetnik v elektroniki, takrat je bilo pa to zelo impresivno, ker je bila vecina ljudi neukih kmetov, ki niso imeli o tehnologiji pojma, se manj pa so poznali koga drugega, ki bi bil sposoben narediti kaj takega (ni bilo nobenega Interneta, da bi nasel na DealExtreme isto stvar za 1/10 cene ...). Ce danes nekaj potrebujes, gres do prve trgovine in to zelo verjetno ze prodajajo. Ce ne, potem si nasel idejo za izdelek, ki bi morda lahko uspel.

Menim torej, da je priloznosti, kjer bi lahko uspel, bistveno manj, kot jih je bilo vcasih, se posebej v bolj tehnicnih receh. Za kaksno cistilko je pa res priloznosti se vedno toliko, kot pred 50 ali 100 leti.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Ta močen kupec bo v mojem primeru firma katera bo jemala realizacijo treh do štirih študentov. Tako da tudi če projekt ne uspe v celoti, nekaj bo pa vendarle. Zaposlit ljudi redno za nek tak projekt bi pa že lahko pomenilo samomor v primeru neuspeha projekta.

Želim ti vse najboljše s projektom. Ampak ne morem, da ne bi pomislil takole: delavnic iz tvojega biznisa sam veš koliko je (beri: ni jih malo) in s poslom je bilo vsaj pred časom tako: bili so ravno prav pokriti z delom, ampak prav hitro so se našle proste kapacitete in čas kilsih kumaric, naslednje 3mesece pa je bilo posla, da ga nisi sfolgal in so oddajali naprej zanesljivim kolegom, sicer konkurentom. Hočem reči, da proste kapacitete obstajajo, danes verjetno precej več, kot pred leti. In to v firmah z 10 ali 20 leti izkušenj iz strojništva. Konkurirati jim z ekipo štririh študentov se mi zdi, da je konkuriranje izključno na ceni proizvoda. Kar ne pelje na pedistal uspeha.

Še enkrat - pišem dobronamerno, itak ne poznam tvoje situacije, želim le razložit zakaj se mi tovrstne stvari ne zdijo ravno perspektivne. Lahko pa se seveda motim.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Poskusi pri poslovnih angelih. Če je projekt res tako dober je financiranje zagotovljeno....

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Tisto s 25 A varovalkami me je pa najbolj skrbelo ker sem bil sprva prepričan da to sploh ni možno. Ko sem poskusil v prvi prestavi je reč speljala . Sem pa skuril vsak dan nekaj varovalk kljub temu da sem skrajno pazil na hitre zagone in ustavljanja. Tiristorja na srečo nisem skuril nobenega...
Stroj sem pa kupil ker sem ga poznal praktično od novega.. In ni mi žal ker ni zmahan.
Zaenkrat me nekoliko počasnejši stroj ne moti ker delam majhne serije od 1 do 1000 .

Bobek007

Drehher
22. jul 2007
303
0
16
Maš kakšno fajno delo odveč, malo dela velik gnarja
grin1.gif

Sem v podobnem poslu CNC struženje in krivuljni avtomati pa še kaj klasična stružnica. Klasična stružnica zadnje čase bolj malo.

Pred 25 leti je bil problem nakup stroja enostavno ga nisi mogel kupiti ali uvozit. Če si mel pa stroj si pa tud lahko ohoho zaslužil.
Ker v Jugoslaviji je veljalo kar se proizvede znotraj se ne more uvozit.
Je oče delal enkrat eno velko špric orodje vrednost 20.000mark ampak zaradi te "preljube" Jugoslavije je od banke ko so zamenjali marke v dinarje dobil izplačila vrednosti 10.000mark v dinarjah, ampak še je vseeno vredu zaslužil. Je rekel, da danes ga nebi upal it delat takega orodja.
Potem še je bila vmes inflacija ko je danes delal vredu zaslužil denar dobil nekaj mesecev pozneje s katerim si lahko šel samo na en pir. Materiala (železa, ciglov,...)pravtako nisi imel toliko na izbiro kot danes, ne da bi se še za ceno poganjal.
Tako, da prejšnji časi niso bil nič kaj rožnati.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik Bobek007 pravi:
Maš kakšno fajno delo odveč, malo dela velik gnarja
grin1.gif

Imam takega za veliko dela in ne veliko denarja, tistega z veliko denarja in malo dela še nisem dobil se pa bojim da tako delo skor ne obstaja več....
Mava pa midva čisto različen koncept. V tvojem primeru je konkurenca veliko večja ker serije iz palice pa res lahko dela vsak kdor ima 5 minut časa. Znanje ni potrebno,prostor tudi ne pretirano velik, štrom je dober kar gospodinjski in dejansko to lahko dela tudi tisti kateri mora plačat da mu nekdo naštima stroj, pol pa samo cepa.... Za tako delo pa res rabiš najsodobnejše stroje ker edino tako si na konju.
Prejšnji teden sem znanki delal ene koščke kjer bodo pri njej delali serije ker pa zaenkrat naročajo po nekaj deset kosov vzorcev je lažje meni naštimat stroj in podelat kot pa pregonit serijsko mašino.
Kos sem delal v treh obdelavah ča pa bi imel gnana orodja s protivretenom in C osjo pa bi padel ven fertik kos.

Bobek007

Drehher
22. jul 2007
303
0
16
Da znanje ni potrebno se ne morem strinjati, odvisno od komada in materiala iz katerega delaš.
Da lahko vsak dela kateri ima 5 min časa, vem ja, zato se pa "izogibam" takšnim delom in delam tiste stvari kjer imam prednost.
Recimo kot možnost valjanje navojev, CNC z dvema revolverjema, največja prednost pa je, da nastavljam vse stroje sam, ker tu se največ pozna.

Kaj pa, če bo prišel v veljavo zakon o malem delu. Kaj boš pa potem nardil?

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ravno zato pravim da znanje ni potrebno. Če plačaš nekoga da ti naredi progrem, naštima stroj ti pa potem samo cepaš potem res ni treba kaj znat.. Morda ne boš verjel ampak tudi take sem pedenal pred leti, z leti se pa pač nekaj naučijo .
Pred časom se je bivši sodelavec slikovito izrazil ko mi je iz poboljšanega 42CrMo delal neko pripravico. Dejal je ;Potem pa dobi tak materjal v roke nekdo kateri dela samo z avtomatom in ko polomi vse orodje se čudi kako da ne gre !

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.594
3.950
113

Bobek007

Drehher
22. jul 2007
303
0
16
Ja poznam ta material, 42CrMo4 poboljšan na 1000N/mm2 Takšen material je fajni za kake bolcne ker ma določeno trdoto in žilavost. Sem ga kr nekaj prestružo, na klasiki.
Najbolj na živce mi pa gre material st 37. Najlepše je pa delat iz kakega materiala za cementacijo, se zelo lepo obdeluje. Toliko na kratko, tako, da materiali so mi znani.

Mi poveš s kakšnim nožem se najlepše struži plastika? Zanima me, če veš.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Boš moral HSS nabrusit.
Vidim da si iz delavnice ne iza neke mize...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Nisem vsega bral.

Sosed je začel v garaži, po šihtu, kake 4 leta nazaj.

Sedaj sta zaposlena oba z ženo + 3 delavci.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Glej sedaj pa še jaz, če dovoliš. ETG gotovo poznaš, saj si drejar. Kakšne špene letijo od njega ?