Je možno dandanes začeti v garaži?

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Prejle sem malo premišljeval, kako je bilo pred 20 - 25 leti kar se tiče startup biznisov.. če gledam fotra in njegove vrstnike, so vsi začeli v garaži z minimalno kapitala in opreme in nekateri izmed njih so potem zelo zrastli. Očitno so bili takrat pravi in zlati časi za začetek podjetništva in obrtne proizvodnje... si nekaj začel delat, konkurence skorajda nič, še posebej si zmagal če si ulovil kakšno vezo iz tujine.

Kakšno imate vi mnenje o tem? Kolk šans je, da ti v današnjem času uspe nekaj pogruntat, nekaj začet, in iz tako rekoč nič ustvariti veliko?

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Zelo zelo težko, sploh kar se tiče proizvodnje. Namreč če računaš da imaš samo garažo, moreš kupiti stroj za izdelavo nečesa. Zdej opcija je rabljen stroj, ampak že tukaj nisi konkurenčen nekomu, ki ima kapital ter si lahko privošči novejši, zmoglivejši ter kar je najbolj pomembno stroj kateri izdeluje bolj kvaliteten produkt.

Ti povem moj primer:

Imam možnost opravljati neko storitev za kolega iz tujine, kateri obrača lepo vsoto denarja, ampak potrebujem objekt vsaj 200m2 + stroj, kateri stane nekje 300k-400k €. Kredit je misija nemogoče, pa čeprav glede na obseg dela bi bila investicija poplačana v roku dveh let sigurno, če ne celo že prej....tko da tudi če imaš delo pa ni kapitala....

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
za storitev ala ciscenje, poliranje, popravilo toca, ... ne rabis kaj vec kot garazo. samo je treba delat.
narocnikov je vec, kot si mislis ...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Moj sosed je začel s pisarno v kleti, danes je kar bogat
smile-1.gif

Torej se da
smile-1.gif
Samo je pa treba delati, ni druge.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Po mojem mnenju zelo zelo težko, pozabi na delo za tujino, razen če nimaš kakšne težke veze ali pa da si podizvajalec kakšnemu podjetju.

Po izkušnjah se že nekaj časa posla na lepe oči ne dela, pridejo pogledat kakšna je proizvodnja, s čim se dela in kam bodo vložili morebiten denar (če financirajo kakšna orodja). Prav tako, če gre za npr. avtomobilsko industrijo, se ne da delat brez ISO/TS. S slovenskimi firmami še nekako, s tujino pa odpade oz. imaš vrata vsaj za ponudbe odprta, če imaš ISO/TS. Če ne, te tut povohajo ne.
In tudi "čez noč" ne dobiš posla, razen če imaš neko specifično dejavnost, ki jo nekdo v tistem trenutku zelo potrebuje.

Še to - govorim iz izkušenj za proizvodnjo dejavnost, ne vem, kako je pri storitvenih, vendar se mi zdi, da če nisi vsaj malo poznan ali nimaš kakšne hude nove storitve, da traja in traja, da dobiš zaupanje strank.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Da se!!!!!!
Podjetje sem registriral januarja 2009, na začetku velike krize, nato sem porabil 14 mesecev za papirje in elektriko in Maja letos res dobil pravo elektriko da sem lahko začel resno delat.Pred tem sem lani moral opremit še delavnico s starimi stroji, poskusni zagon sem izvedel na 25A varovalkah pa čeprav samo večji stroj rabi 125A varovalke.Lani nisem zaslužil nič,naredil sem edino kup stroškov, letos v prvi polovici leta je šlo trdo na nož, kasnil sem s plačili , ni bilo za avansna plačila, skratka vse je šlo nazaj v podjetje,gre tudi še sedaj, ampak prilivi so že toliko večji da vsaj sproti kolikor toliko redno plačujem. Dobička še nisem zaznal čeprav je računovodkinja že naračunala 5000 dobička
confused-1.gif

Cilj za naslednje leto je pridobiti močnega kupca , obdržati stare, nadaljevati še naprej brez reklamacij, z vrhunsko kvaliteto.

Bilo pa je morda res 20 let nazaj lažje začet ker morda tudi inšpektorji niso bili tako zahtevni za male garažnike, danes pa moraš imet vse kot veliki, delaš pa sam....
@ Ice
če misliš začet z investicijo 200 do 300 k € ne boš začel nikdar .Začni z nečem manjšim, s tako velikim ne boš zvozil

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Ice pravi:
Imam možnost opravljati neko storitev za kolega iz tujine, kateri obrača lepo vsoto denarja, ampak potrebujem objekt vsaj 200m2 + stroj, kateri stane nekje 300k-400k €. Kredit je misija nemogoče, pa čeprav glede na obseg dela bi bila investicija poplačana v roku dveh let sigurno, če ne celo že prej....tko da tudi če imaš delo pa ni kapitala....

Če imaš posl. načrt v okviru katerega bi bila taka investicija poplačana v manj kot 24 mesecih potem se da tudi sredstva dobit in zagnati ta donosen podjem
wink-1.gif

Tahudfirbc

Pripravnik
3. maj 2010
304
0
16
Za mizo
Ja lahko začneš, če imaš neko konkretno idejo in vsaj malo prostora kamor boš lahko prodal svoje proizvode oziroma storitve in kar je najvažneje dobil PLAČANO.
Poznam pa kup ljudi, ki so kljub trdnemu delu propadli in plačujejo kredite za nazaj kot črnci.
frown-1.gif

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Da se!!!!!!
Podjetje sem registriral januarja 2009, na začetku velike krize, nato sem porabil 14 mesecev za papirje in elektriko in Maja letos res dobil pravo elektriko da sem lahko začel resno delat.Pred tem sem lani moral opremit še delavnico s starimi stroji, poskusni zagon sem izvedel na 25A varovalkah pa čeprav samo večji stroj rabi 125A varovalke.Lani nisem zaslužil nič,naredil sem edino kup stroškov, letos v prvi polovici leta je šlo trdo na nož, kasnil sem s plačili , ni bilo za avansna plačila, skratka vse je šlo nazaj v podjetje,gre tudi še sedaj, ampak prilivi so že toliko večji da vsaj sproti kolikor toliko redno plačujem. Dobička še nisem zaznal čeprav je računovodkinja že naračunala 5000 dobička
confused-1.gif

Cilj za naslednje leto je pridobiti močnega kupca , obdržati stare, nadaljevati še naprej brez reklamacij, z vrhunsko kvaliteto.

Bilo pa je morda res 20 let nazaj lažje začet ker morda tudi inšpektorji niso bili tako zahtevni za male garažnike, danes pa moraš imet vse kot veliki, delaš pa sam....
@ Ice
če misliš začet z investicijo 200 do 300 k € ne boš začel nikdar .Začni z nečem manjšim, s tako velikim ne boš zvozil

To je dobr brat

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik Tahudfirbc pravi:
Ja lahko začneš, če imaš neko konkretno idejo in vsaj malo prostora kamor boš lahko prodal svoje proizvode oziroma storitve in kar je najvažneje dobil PLAČANO.
Poznam pa kup ljudi, ki so kljub trdnemu delu propadli in plačujejo kredite za nazaj kot črnci.
frown-1.gif

...kaj so si pa mislil, da bodo uspešno vodl podjetje in služil.
Kdor ne reskira ne profitira

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Nisem iz proizvodnega foha, zato je moj odgovor: načeloma se ne splača. Vseeno si upam postavit to trditev, ker poznam nekaj majhnih firm, ki so iz one man banda v letih zrasli do (nekaj) 10 zaposlenih. Elektro, strojna branža - proizvodnja. Veliko odrekanja, velike investicije (thanks god za lizing), delajo za tuje odjemalce, so cenjeni... ampak pazi - koneckoncev le izvajalci kakršnih je po svetu na tone. In ko ti pade sekira v med in dobiš velikega partnerja, ki te prej stestira in gresta na veliko, se razširiš, 80% prometa odpade na njih - Siemens, Audi, whatever... in se partner nekega jutra odoči, da so kitajci, romuni, bosanci... toliko cenejši in da s tvojo ceno ne bo šlo več. Take it or leave it. Danes solidna delavnica z 10 zaposlenimi, jutri samo še lastnik in žena.

In to niso zgodbe iz aktualne recesije, ampak še iz boljših časev. Ki imajo nekaj skupnega: nikjer ni velike dodane vrednosti oz. znanja. Ok - opreme je za par 100k, ker drugače ne gre, partnerji zahtevajo, konkurenca ima, ampak kdo in kaj dela z njo? Lep indikator je recimo plača inženirja strojništva. Ker ne mi govorit, da chief razvojnik state of the art delavnice dela za jurja.

Tole je mogoče malo provokativno napisano, ampak z dobrimi nameni (remember, nisem iz foha). Naj se razvije debata in ideje. Recimo dsf piše, da si želi močnega kupca - zgoraj sem dal lep primer, kaj *lahko* to potegne za seboj. Ni pa nujno. Mnogi uspevajo na daljši rok, ampak izplen je... solidno življenje za imo preveč odrekanja.

Kar pa se garažnih firm tiče ne verjamem, da obstajajo danes velike ovire glede na preteklost. Ampak ne za dodelavne in nezahtevne proizvodne posle. Mogoče je zato tudi ime "garažna" varljiv - v bistvu ne rabiš več garaže, lahko kar spalnico, dnevno ali kuhinjo:) Je pa to seveda drug tip biznisa, ne proizvodnja.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ta močen kupec bo v mojem primeru firma katera bo jemala realizacijo treh do štirih študentov. Tako da tudi če projekt ne uspe v celoti, nekaj bo pa vendarle. Zaposlit ljudi redno za nek tak projekt bi pa že lahko pomenilo samomor v primeru neuspeha projekta.

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Da se!!!!!!
confused-1.gif

@ Ice

Sicer mi ni jasno kako si delal na 25A varovalkah z takim strojem ampak ok. Predvidevam da gre za center, saj glede na zahtevano moč...

Pa vseeno, v tej branži rabljenih strojev enostavno NI!! Kajti gre za specifično proizvodnjo, in tisti ki kupi stroj ga vrti 20 let potem pa proda ampak potem je tak stroj v zelo zelo v slabem stanju, sploh kar se toleranc tiče...in zopet nisi konkurenčen kar se tiče kvalitete.
Za neko malo podjetje, si lahko privoščiš tak način dela, kjer so lahko odstopanja, ampak za nekoga, kateremu je kvaliteta na prvem mestu si pa zaključil projekt
frown-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
taki ki propadejo čez noč so si povsem sami krivi, ker delajo samo za enega kupca. Vsakemu bebcu je kristalno jasno da te lahko skensla čez noč. Enako je če si uvoznik samo enega artikla. povpraševanje lahko pade na 0 tudi čez noč, ker pride ven recimo boljši artikel. zato pa jih uvažaš več.
Sicer pa mislim da priložnosti je danes več kot jih je bilo pred 20 leti. Takrat je bil trg majhen, možnosti kaj delat pa tudi precej manj. res pa je da je bilo tudi precej manj konkurence. samo če gledamo koliko dodatnih sektorjev se je odprlo od takrat do danes in z skoraj isto dinamiko gre to naprej. pole tega, takrat je bil poudarek skoraj izključno na proizvodih, nekaj na storitvah. danes se v razvitem svetu tehnica nagiba bolj v smer storitve, znanje, informacije, proizvodnjo imajo kitajci in indijci počez
smirk-1.gif

zanekrat se še lahko tolažimo da kitajci delajo krš robo, mi pa visoko kvalitetno in tehnološko dovršeno. zaenkrat! kitajci prehitevajo po levi in po desni. Nekoč smo se z podobnimi argumenti tolažili za japonce, pa vemo kaj delajo danes. tudi korejska avtomobilska industrija je bila nekoč tam kjer je danes kitajska, pa vsi vemo kam so zlezli v zadnjih 20 letih

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Sicer pa mislim da priložnosti je danes več kot jih je bilo pred 20 leti.

Na zalost je enako tudi s konkurenco - vedno vec je je. Karkoli naredim, prej ali slej bo navalil kaksen Kitajkec in poskusal skopirati, ker ima bistveno nizje proizvodne stroske in me lahko tako izrine iz trga.

Malo se grdo slisi, ampak tudi to je bilo vcasih pozitivno, da so bili ljudje (zaradi neobstoja Interneta in omejenosti drugih obcil ter manj posiljevanja z reklamami) vcasih slabse informirani in jim je lazje nekdo poturil izdelek z visjo marzo, danes gre pa vsak pogledat na Internet, tam najde eno stevilko in potem vztraja pri njej cetudi ga pride na koncu drazje (vsakic srecam kaksnega takega bedaka na carinski posti - nekaj naroci iz Amerike, s postnino vred sicer pride malce ceneje, kot pri nas, potem pa mora placati se DDV in je cca. 10% na slabsem, ob tem pa naprava ni povsem prilagojena za priklop pri nas, tako da se za to kupuje adapterje itd.).

Brez vez (za zagotolvjen zacetni posel, da ustvaris prepoznavnost) tezko uspes.

Tale tema in dsfjev odgovor me je na nekaj spomnila: na Alterju je kup ljudi iz razlicnih podrocij, od storitev (racunovodfstvo itd.) do proizvodnje marsicesa. Najbrz bi bilo koristno, ce bi na enem mestu zbrali okvirne podatke o tem kaj kdo pocne, morda bi se tako kdaj kdo s kom povezal za sodelovanje, namesto da vsakic znova sprasujemo o tem in onem ? Treba bi bilo smiselno urediti, da se ne bi izrodilo v reklame (sploh za kaksne financne mahinacije ...).

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Sicer pa mislim da priložnosti je danes več kot jih je bilo pred 20 leti.

Na zalost je enako tudi s konkurenco - vedno vec je je.

nekoč je veljalo naredil si šolo, šel v službo, čepel na tem do penzije. danes je drugače, nostop spremembe, treba se je šolat, dopolnjevat skozi celo kariero.
enako je pri podjetjih. nekoč si pogruntal kak se naredi metla in si jo delal do penzije. danes moraš nonstop pogruntavat nove stvari, biti boljši, inovativen. nisem čisto prepričan če je na tem pravzaprav kaj slabega
17758-icon_confused.gif
priložnosti je več kot pred leti, ampak časi so povsem drugi