jadranje

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
letni čas ni pravi, a pripravit se je treba. a še potrebuješ za jadranje izpit za voditelja čolna in VHF znanje? al je dovolj samo prvo? kaj moraš predložit, ko najemaš jadrnico na Hrvaškem. jadral sem že večkrat, a pred osmimi leti, pa sem malo pozabil ...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Za voditelja čolna je obvezno.
Če ima ladja postajo, rabiš VHF izpit.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
saj postajo majo vse jadrnice, kajne? al kake manjše mogoče nimajo? je že bil kdo na VHF tečaju/izpitu? voditelja čolna imam.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.441
2.391
113
Pomurje
Naredil predlani. Tečaj opraviš potem pa na izpit na Kapetanijo v Koper.
Si pa pred vskim jadranjem spet pogledam malo knjigo, da se spomnim teh postaj in postopkov klicev.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
kaj pa sprašujejo? moraš znat morse na pamet al kaj takega? ker tečaj je menda 4 ure samo ... in kaj, samo v kopru se dela?

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.441
2.391
113
Pomurje
Izpit je v Kopru. Poznati moreš fonetično abecedo. Potem je še teorija o GMDSS področjih plovbe, kateri VHF kanal se uporablja za katero klicanje-poslušanje in dobro je treba poznati rokovanje z dejansko postajo, ki jo imajo na kapetaniji. Narediti moraš klic ki ti ga naroči. Ni težko ampak ko prvič vidiš VHF postajo v živo se malo userješ. Sem mu rekel če da par minut, da se spoznam s postajo in ni bilo problema.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.775
1.590
113
Emona / Carnium
Če si čisti začetnik, bi jaz svetoval šolo jadranja (4-5 dni), potem pa samo izpit narediš. Vsaj včasih je bilo tako, da po šoli nisi rabil še tečaja opravljat ampak si šel drito na izpit. V šoli se marsikaj naučiš in še bolj pomembno, poskusiš na tuji jadrnici
evil.gif

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
jadral sem štirikrat po en teden, nekaj znam iz prakse. tečaj jadranja 1 je 75 evrov na dan, traja dva dni. tečaj jadranja 2 traja 4-5 dni. tečaj vhf je 140 evrov. vem, da je vse super in fajn met, ampak kaj predlagate? voditelja čolna sem naredil pred enim mesecem.

Rocco

Pripravnik
17. jan 2008
200
0
16
Ljubljana
Enkrat je treba začet, fajn je da imaš s seboj nekoga ki se spozna malo bolj na jadranje kot ti - da ti priskoči na pomoč pri kakšni nepričakovani situaciji. S preplutimi miljami boš dobil potrebne izkušnje, drugače si ne predstavljam
smile-1.gif

Pri najemu jadrnice je obvezno predložit potrdilo o opravljenemu izpitu za voditelja čolna do 24m in za VHF postajo.

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.132
70
48
123
Ena oseba na čolnu/jadrnici mora imeti izpit za VHF/GMDSS postajo, ni nujno, da je to ta, ki ima izpit za čoln.

mirostarc

Zelenc'
25. jan 2015
7
0
1
Ljubljana
Nobenega problema. Na You Tubu imaš vse. Vsak petek imajo ob 9h na kapetaniji v Kopru izpit za VHF. Znati moraš poklicati na kanalu 16 emergency call, treba je znati Nato fonetično abecedo (Alfa, Bravo, Charlie, Delta, ....), treba pač povedat po pravilih. Nobenega problema naredit, samo ne smeš se usrati, ker tam pa res imajo ta pravo postajo, pa preveč pametnega se ne smeš delat, ker tisti kapetan luške kapetanije ne prenese važičev.