Izvršba kljub plačilu

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
Res je, ampak ravno zaradi tega se vedno posluje s firmami, ki so na trgu že več let, imajo known znamke v asrtimanu, nimajo finančnih težav, itd...po domače jim rečemo "pooblaščeni uvozniki".

Če pa kupuješ nekaj "na tone", pa direktno do tovarne, seveda ne to takšne, ki lahko gre v stečaj, se pač uporabi bonitetno poročilo, naredi malo researcha, itd...

Če pa se kupuje kaj manjšega..pa se pač zmeniš, da plačaš takrat, ko bo dejansko zadeva fizično pri njih, pa magari preko bankaneta pred trgovcem nakažeš.

Vse se da, vzame res veliko časa, ampak [censored] ga, če pa bi se zadeve šle kontrolirat v nulo, potem pa več nihče ne bi upal odpret firme, ker bi lahko potem recimo odgovarjal, ali pa bi rabil fail-proof načrt, ki pa jih ravno ni veliko.

v tujini maš firme, ki se dobesedno preživljajo s tem, da nategujejo folk, je to fer?

its all about the money, konec koncev tudi slo fabrike nategujejo delavce, ki imajo manjše plače, na račun tega, da ima vodstvo miljone, je to kaj drugače od tega, če te nekdo direkt nategne za jurija in spisdi?

Ampak tale debata teče v napačno smer, bolj primerna za blodnje
wink-1.gif

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
ja sam tukej je en problem..

mala poštena firma ne more uspet....... in kak velik posel spelat... so sami lobiji, tudi če že imaš kapital pa te ravno ti lobijo z ceno delajo nekonkurenčno...

to ni zdravo......... Zato pr nas mamo tako drage stvari in nekvalitetne....

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Bom kar izkoristil temo...

Eno vprašanje glede izvršb: bivša stranka (d.o.o.) ni poravnala več majhnih računov za storitve, skupni znesek recimo 80 EUR. Ne odziva se na opomine, ki so bili poslani z navadno pošto.

Kaj je tukaj najboljše narediti, da se pride do denarja? E-izvršba, odvetnik? Prej poslati še en opomin s povratnico?

Takih primerov je več in bi jih trebalo počasi "stisniti". Eni imajo pogodbo, drugi ne, zavrnil pa noben ni nobenega računa.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
e izvršba oz odvetnik računa 50€.... vse račune lahko daš kot eno izvršbo oz jih združiš...

to je to.... vsekakor predlagam, če drugo ne iz principa.......

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Hmm, pa lahko stranki potem legalno naprtim še teh 50 EUR, oz. jih odvetnik kar doda terjatvi? Stroški postopka pač + zakonske zamudne obresti...

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Pa se ti pusti nekemu nategunu par računov skupaj 80€, pa nekaj takih pa prihrani jurja.. Pol bo pa pameten.. Nema !!!!!
Reskirat tis dnar,izterjati, pa zraven obesit strošek postopka. pol naj bo pa pameten

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
Saj sem že napisal malce prej, za mene gre pri storitveni dejavnosti pač za nek rizik, ki se ga mora vsak zavedati in tudi biti pripraljen požreti kakšno neplačano fakturo tu pa tam, zaradi tega so pač večji zalužki.

Jaz osebno bi vse predal nekomu, ki se ukvarja s tem, rajši dam njemu 10%, kot pa da bi se sam s tem ukvarjal.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Neplačene fakture kot "del rizika"?

Kaj pa z davkom, plačanim državi in nikoli nakazanim narediš?

LP

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Iz lastnih izkušenj težko... če ne daš izvršbe.......davčna skoz bolj bluzi okol tega.. ti morš izvest vsa pravna sredstva, da lahko zahtevaš povrnitev davka (z predpostavko, da si ga plačal)...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Saj sem že napisal malce prej, za mene gre pri storitveni dejavnosti pač za nek rizik, ki se ga mora vsak zavedati in tudi biti pripraljen požreti kakšno neplačano fakturo tu pa tam, zaradi tega so pač večji zalužki.

Jaz osebno bi vse predal nekomu, ki se ukvarja s tem, rajši dam njemu 10%, kot pa da bi se sam s tem ukvarjal.

LOL, večji zaslužki? Neplačane fakture požirat? V kateri dejavnosti si pa ti? Proizvajanje toplega zraka predvidevam?

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
da:
4. stroški upnika
Če so vam nastali v zvezi s predlogom za izvršbo stroški in zahtevate njihovo povrnitev, v
posamezne rubrike vpišite naslednje podatke o stroških:
- znesek stroškov za obrazec vpišite pri naslovu »obrazec« v rubriko »znesek;
- znesek poštnine vpišite pri naslovu »poštnina« v rubriko »znesek« in označite valuto pri
rubriki »EUR«, oziroma vpišite drugo valuto pri rubriki »druga«;
- če zahtevate vračilo plačane takse za predlog in sklep, označite kvadratek pri rubriki
»zahtevam vračilo takse za predlog in sklep«;
- podatke o drugih stroških vpišite pri rubriki »drugi str. opis«, in sicer tako, da jih opišete
(npr. poizvedbe), v rubriki »znesek« vpišete višino teh drugih stroškov, pri naslovu »valuta«
označite valuto pri rubriki »EUR«, oziroma vpišite drugo valuto pri rubriki »druga«.
Če vlagate predlog za izvršbo po pooblaščencu, ki je odvetnik, in zahtevate povračilo odvetniških
stroškov, označite kvadratek pri rubriki »zahtevam vračilo odvetniških stroškov«. Odvetniški stroški
(nagrada) v višini, kot jih predpisuje Zakon o odvetniški tarifi (Uradni list 67/2008)1, vam bodo
priznani le, če ste v rubriki »pooblaščenec« označili, da je pooblaščenec odvetnik. Če je odvetnik
zavezanec za plačilo davka na dodano vrednost, označite kvadratek pri rubriki »odvetnik je
zavezanec za plačilo DDV«.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Citat:

Če bi bil to res rizik, bi se dalo to zavarovati...... (kot upnik, da bi bil zavarovan proti neplačilu strankam)... to zame ni noben rizik, ampak plačilna nedisciplina oz nategunstvo -- država na tem področju odpove, saj tudi sama tega ni sposobna...

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
Kje v svetu, oz kateri državi, pa ni tega?

Numy, tako je..vprašaj koga, ki ima recimo firmo za izdelavo računalniških programo. Koliko ima neto postavko delavec in za koliko firma prodaja to naprej. Spletne trgovine imajo marže cca 10% (v SLO), koliko pa se nabije gor cena pri storitvah...par 100% če še ne več.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
čak mal ne poslplošuj... rizik je vedno... sam to kar se pa v naši državi dogaja je pa višek... taisti potem firme zapirajo in odpirajo.....
Probi podobne manevre izvest v kakšni plačno strogi državi...... (jodlarji, Švica itd..)

Za programestvo pa nabijaš, tak sranje kot je v računalniškem fohu pri sistemski administraciji, pr programiranju....., da te glava boli... na razpisu se velike firme prijavljajo za sistemsko administracijo (diskovnih polj EMC in novell strežnikov) 25€ na uro.....

zdej pa mej ti EMC certifited dva človeka, da jih boš prodajal po 25€/h...

Za storitvami so izobraževanja, nemalo plačani kadri (za naše razmere) in je treba še prodat....

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kje v svetu, oz kateri državi, pa ni tega?

Numy, tako je..vprašaj koga, ki ima recimo firmo za izdelavo računalniških programo. Koliko ima neto postavko delavec in za koliko firma prodaja to naprej. Spletne trgovine imajo marže cca 10% (v SLO), koliko pa se nabije gor cena pri storitvah...par 100% če še ne več.

Hitro jo odpri, pri takih cenah, je potem dovolj da ti plača samo vsak tretji.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Neplačene fakture kot "del rizika"?

Kaj pa z davkom, plačanim državi in nikoli nakazanim narediš?

LP

Jaz sem to naredil enkrat na zacetku "kariere". Od takrat naprej imam 100% avans, tako da ugibajte kako se je koncalo
rolleyes-1.gif
Ce si moja potencialna stranka in si sirotinja in nimas denarja za svoje nebulozne plane, potem pac ne bo nic od njih. Sem v taki branzi (= razvoj unikatne elektronike, prototipi in podobno), da je vsakemu jasno, da mora pokazati denarce, da se nekaj zgodi, sicer pa itak ni bil resen in mi je vseeno, ce ga odjebem. Tisti, ki se vlecejo ven, je boljse da je jih izognes.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Imam podatek koliko je lastna cena ure na zaposlenega v IS pri nas in kakšne so cene po ceniku. In mogoče edino svetovalec doseže spodobno maržo, ostalo je jada...
Vsako spodobno izobraževanje (v tujini v šolskih centrih, ne pa 4-urni tečaji kjer ti prodajajo meglo) stane VSAJ 2000 EUR. EMC šolanja (5-dnevna) pa so kar po 4000 EUR po osebi.
Zato velike firme, ki se javljajo na razpisih za tako ceno:
-ne vedo kaj je ekonomska računica
-nimajo izobraženih ljudi (jih ne pošiljajo na šolanja) kar v praksi pomeni da nimajo tega stoška za upoštevat
Žal pa nekateri principali zahtevajo opravljena izobraževanja in izpit (certifikat) da lahko prodajaš in vzdržuješ njihovo opremo. Na žalost pa naročniki (večina) gleda samo na končno ceno. Dokler na lastni koži ne izkusijo reka da ni vse samo v ceni...