Izvedba sanacije - kdo izbere izvajalca?

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Izbira izvajalca pri popravilu v bloku.

V bloku nam pušča glavna cev in treba bo odpreti vertikalni jašek v vsaj dveh kopalnicah. Upravnik je izbral svojega izvajalca. Mene so zmotile tri zadevi - teči je začelo kmalu po obnovi gornje kopalnice (kjer je obnavljal ravno ta mojster), pri ogledu je mojster močno smrdel (ne vem ali samo po švicu ali tudi po šnopsu) in na predračunu (ki je bil posredovan zavarovalnici) se je dvakrat zmotil - npr: prepisal je kar en star predračun in tako je na predračunu npr datum predračuna pred datumom ogleda stanja.

Ali imam kako možnost predlagati,da zavarovalnica pridobi drugo ponudbo?

Jaz sem govoril z drugim vodovodarjem, ki je ocenil da bi bilo potrebno popravilo ceneje, vendar da bi on lahko oddal ponudbo zgolj če za ponudbo zaprosi upravnik (kar pa upravnik noče), ne more pa podati ponudbe za delo v več stanovanjih če za ponudbo zaprosim samo lastnik enega stanovanja.

Ali imam možnost zahtevati da sta izvedba in nadzor popravila ločena? Da bi predlagal zavarovalnici, da drug projektant preveri kaj bi naredil upravnikov mojster in, da so bila narejena res samo potrebna dela.

Ali lahko zahtevam natančen načrt del in terminski plan in garancijo plačil preden spustim uporabnikovega mojstra v svoje stanovanje. Ali mu drugače sploh lahko preprečim vstop v stanovanje?

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.809
113
Izvajalca izberete lastniki. Težava je, če se to kvalificira kot nujno popravilo, potem verjetno lahko upravnik vtakne noter kogar želi.
Lastniki se zorganizirajte in najdite svojega izvajalca. Upravnik MORA zahtevati več ponudb, če mu lastniki to ukažete.
Če pa imaš le ti pomisleke (od vseh ostalih solastnikov), si odpri pir in pripravi denarnico. Nimaš kaj za narediti.

• Všeč mi je
Reactions: igi in aljoman

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.659
2.732
113
Če prav razumem gre za popravilo iz naslova zavarovanja, torej je lahko izvajalec kdorkoli katerega predračun prizna zavarovalnica.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Hvala za odgovor. Upravnik je mojega predlaganega izvajalca (ki bi že lani lahko saniral zadevo) zavrnil, češ da nima nobenih izkušenj z njim. Njegov mojster se je šele po novem letu "zbudil" . Tako, da ne more iti za nujno popravilo.

Po telefonu nam je upravnik tudi zabičal, da ne smemo nikomur povedati, kdaj je začelo teči, ker je zavarovalnici prijavil zelo pozno.

Ali je kaka pravna osnova, da mora upravnik pridobiti več ponudb? Nad npr določenim zneskom? (Kako visokim zneskom?)

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Praviloma lastniki izberejo/potrdijo izvajalca! Upravnik lahko sicer predlaga "svojega", zadnja beseda je pa seveda od lastnikov. Težava nastopi, če se vsi ostali strinjajo z upravnikovim predlogom.

Iz izkušenj ti pa povem, da je največja težava, da konkurenca niti ne da ponudbe, ker upravnik pobere preveč %, se morajo ukvarjati z neplačili (tu to ni težava, ker plačnik načeloma zavarovalnica) ali pa se ve, kdo je "hišni" izvajalec in se tja ne meša...

• Všeč mi je
Reactions: sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.809
113
V praksi se vse da urediti, v skrajni sili tudi zamenjati izvajalca. Je pa res, da morajo lastniki (večina) rit dvigniti in kaj narediti. ;)

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.809
113
Se opravičujem, so mi možgani še malo na počitku. Seveda sem mislil upravnika.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.659
2.732
113
Še enkrat: če gre za popravilo iz zavarovanja to načelno nima vpliva na lastnike - finančno mislim in zato tudi naj ne bi odločali, ampak kot rečeno, če niste zadovoljni z upravnikom ga zamenjajte.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Saj meni je naceloma vseeno kdo je izvajalec. Ampak ali sem dolzan spustiti “mojstra“ ki smrdi po snopcu v svoje stanovanje? Ali se lahko kakorkoli zavarujem za skodo ce bo zacel razbijati po napacni napeljavi.

Ali lahko zahtevam npr nacrt del in terminski plan po dnevih, kaj bo naredil preden ga spustim v stanovanje?

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.402
1.407
113
Saj meni je naceloma vseeno kdo je izvajalec. Ampak ali sem dolzan spustiti “mojstra“ ki smrdi po snopcu v svoje stanovanje? Ali se lahko kakorkoli zavarujem za skodo ce bo zacel razbijati po napacni napeljavi.

Ali lahko zahtevam npr nacrt del in terminski plan po dnevih, kaj bo naredil preden ga spustim v stanovanje?
Lahko zahtevaš plane, dobil pa ne boš, ker ima večina obrtnikov toliko dela, da bo pač rekla, meni tega ni treba in bo šla delat kaj druga. V takih primerih ti jih tudi težko dajo, saj je potrebno odpreti, locirati napako, menjati poškodovane dele...Upravnik upravlja s skupnimi deli, plačilo bo šlo preko zavarovalnice, tako, da je bolj ali manj v njegovi domeni koga bo izbral.
Zdaj to, da tebe moti, da nekdo smrdi po alkoholu ali švicu ni ravno relevantna stvar, niti nima veze s tem kako bo opravil svoje delo. Nekdo lahko za zajtrk rukne dva kratka, pa to še ne pomeni, da ne bo znal menjati vertikale. Lahko se sicer buniš in pritožuješ, ampak konec koncev vam pušča cev in boš na slabšem ti, saj se bo povzročala dodatna škoda v tvojem in ostalih stanovanjih. Takrat pa zavarovalnica ne bo več s tako lahkoto plačevala dodatne škode.

Poslikaj stanje v tvojem stanovanju, bodi doma ko se bo delalo, spremljaj kaj se dela in to je to. To je nadzor, ki ga ti lahko izvajaš.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in sad