Izsuševanje zidov z elektroosmozo (elektroforezo)?

jello

Guru
22. sep 2008
10.111
3.855
113
V kleti mi v dveh prostorih po stenah od tal vleče vlago (kapilarna vlaga). Dokler sem prostora uporabljal toliko da sta bila vsak dan prezračena ni bilo problema (10 let). Odkar jih ne uporabljam več vlečeta vlago toliko da recimo stenska obloga ki je iz lesa dobesedno razpada, tudi okenske police so začele razpadat (umetni kamen). Vlago vleče od spodaj navzgor, se pravi iz temeljev. Odkop praktično ni mogoč ker se zunanje stene nadaljujejo v škarpo + vse kar ni zasuto je obloženo z granitom + še nekaj drugih manjših problemov.

Da skrajšam, pred kratkim je na ogled (na priporočilo kolegovega znanca od sosedovega bratranca) prišel en majster ki je baje že mnogim izsušil stene in kleti, tudi metrske zidove in sicer s pomočjo neke škatlice, priklopljene na elektriko, ki v radiju 14m naredi nekakšno polje in da se voda zaradi gravitacije ne dviguje več, ampak tišči dol. Mislim da je govoril o elektroosmozi ali elektroforezi. Seveda sem šel takoj zguglat, baje da naj bi stvar v primeru da so montirane elektrode delovala, daljinsko pa ne. Ta, ki mi je svetoval naj bi v center kleti pod strop zmontiral škatlico, ki naj bi sušila tudi stene, ki so v drugih sobah, se pravi nekaj metrov in zidov proč, skratka daljinsko.

Pozna kdo to? Stvar stane jurja in pol. Sem pa skeptičen in na prvi in drugi pogled mi je tole bolj "šeæerna vodica".

Sam se nagibam bolj k temu da olupim problematične stene v nulo in potem en kema sistem al kaj so že (no to bi bilo potrebno v vsakem primeru, to je rekel tudi "svetovalec"). Če se bo prostor seveda uporabljal, če pa ne pa vsaj ohraniti trenutno stanje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.551
6.637
113
pri taščici
včasih so take zadeve reševali z vrtanjem in vlivanjem nekih mas v te luknje. Ta masa je potem "prepojila" zid in preprečila dvig vlage.
iz kakšnega materiala je stena?

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Moj dober znanec dela to profesionalno in ima vgrajene te zedeve pa mnogih cerkvah, muzejih in podobnih starih zgradbah po celi SLO.
Zadeva deluje, le da se mi zdi, da je razlaga malo drugačna, kot si napisal ti. Sam ne vem točno (mi je že razlagal, po kakšni fiziki to deluje, pa sem pozabil), lahko pa ga vprašaš sam na tel.: 041414768 Tone

jello

Guru
22. sep 2008
10.111
3.855
113
Saj rad bi iz prve roke izvedel od nekoga ki to že uporablja. Čeprav po drugi strani, vsak ki je dal jurja ali več za neko čudežno škatlico bo rekel da dela.
smile-1.gif
Štromarji se skoraj enoglasno strinjajo da fizika tukaj ne štima popolnoma.

Hvala za konatkt, bom poklical. a je iz našega (tvojega) konca?

@Hanzi: stene so iz betonskih zidakov.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.993
5.631
113
Nevem zakaj noče delat na alterju....dela na youtubu....

All you need is Bruce Allmighty
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.851
-8.618
113
Citat:
tudi metrske zidove in sicer s pomočjo neke škatlice, priklopljene na elektriko, ki v radiju 14m naredi nekakšno polje in da se voda zaradi gravitacije ne dviguje več, ampak tišči dol
confused-1.gif

Če ti je tole on rekel, ga pospremi z dobro merjeno brco v rit

Prvi zadetek v googlu da tole razlago postopka:
Citat:
S pomočjo mikrovalov je mogoče točno določiti dielektrično konstanto vode. Pri nižjih frekvencah dipoli zaradi svoje togosti ne morejo slediti titranju mikrovalovnih polj. Zato prihaja do faznega zamika in zmanjševanje dielektrične konstante vode. Ta ima dodatno vpliv na Zeta potencial, ki vpliva na spremembo strukture vode. Voda iz rešetkaste strukture prehaja v tetraedsrsko (tridymit).
Take naprave s slabim elektromagnetnim poljem se lahko primerjajo s Trigger efektom v biologiji.
hysterical-1.gif

Nazadnje urejeno:

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Če nebi delovalo, verjetno nebi imeli vsi fajmoštri to po cerkvah, muzejih itd, pač tam, kjer ni opcija vse skupaj odkopat in dobro izolirat.

On je iz Loga pri Brezovici, najbolje da ga pokličeš in ti bo lahko podrobno razložil princip delovanja, ali pa dal kakšen kontakt in boš šel lahko sam preverit, kako stvar dela.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.056
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
tudi metrske zidove in sicer s pomočjo neke škatlice, priklopljene na elektriko, ki v radiju 14m naredi nekakšno polje in da se voda zaradi gravitacije ne dviguje več, ampak tišči dol
confused-1.gif

Če ti je tole on rekel, ga pospremi z dobro merjeno brco v rit

To napisano je čista resnica, voda se zaradi gravitacije ne dviguje ampak spušča ... problem je v tem da načeloma za to ne rabiš škatlice, in pa deluje več ali manj povsod v radiju naše zemlje!
evil.gif

Sicer pa tudi mene zanima fizikalna podlaga tega izzuma? Recimo če prižgeš 1x dnevno mikrovalovko bi se tudi hiša morala posušit, ker je ta stroj precej močenješi od tiste škatlice. In če deluje na nek "električni naboj", kako mu uspe električno nabit zid ki je el. izolator ... s tem da spet, če se moj pes počoha ob vogal hiše bo zid bolj električno nabit kot pa od te škaltice! Torej na dan z razlago?!
zmaga.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.056
113
Citat:
Uporabnik _BANDIT_ pravi:
Če nebi delovalo, verjetno nebi imeli vsi fajmoštri to po cerkvah

hysterical-1.gif

.. to pa je izjava leta!
grin1.gif
(hint: recimo kaj vse "posvečenega" se najde v cerkvi, ki za vernike deluje za laike pa niti ne)

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Dobr, kle se ne gre za neke "navidezne stvari". Tud fajmoštri niso tolk neumni in znajo opazit recimo tudi to, da je nekaj mesecev po montaži zid postal suh itd...

Glej, meni je vseno, kaj si kdo misli. Pač sem hotel pomagat odpiralcu teme, ker sem pač sam videl, kakšen učinek ima zadeva.
Če mu je pa težko zavrtet eno cifro in povprašat o tem, mogoče it nekam pogledat na lastne oči, kako učinkovita je zadeva, potem je to njegov problem, pa naj ma še naprej vlažne stene.

Itak je pa kle na Alterju tako, da vsako stvar, ki jo kdo napiše, takoj demantirate in to večinoma taki, ki ste bolj teoretiki in mislite, da so vas na šoli naučili absolutno vse in ste požrli vse znanje tega sveta. BMK

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.056
113
Ne razumet narobe, samo če stvar deluje rabim fizikalno razlago - in ta fizikalna razlaga pri ponudnikih teh naprav je "prodajanje megle". Govorijo ne nekem frekvenčnem oddajanju in o porabi 5W, to dvoje skupaj mi da logično razlago da tudi moj wireles router ali pa mikrovalkova deluje proti vlagi. Poleg tega če deluje (samo) na radiju 25m je iz EM valovanja zgornja teh. razlaga precej "čudna".

jello

Guru
22. sep 2008
10.111
3.855
113
Ne se jezit. Vsekakor bom šel pogledat oziroma povprašat iz prve roke. Tudi možakar ki je bil pri meni je trdil da ima že precej referenc, mislim da ni omenil ravno cerkve, bolj so mi v spominu ostale knjižnice in šole. Ob montaži vzame vzorce in čez pol leta spet, to je kao čas v katerem garantira da bo v stenah manj vlage.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.056
113
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Ne se jezit. Vsekakor bom šel pogledat oziroma povprašat iz prve roke. Tudi možakar ki je bil pri meni je trdil da ima že precej referenc, mislim da ni omenil ravno cerkve, bolj so mi v spominu ostale knjižnice in šole. Ob montaži vzame vzorce in čez pol leta spet, to je kao čas v katerem garantira da bo v stenah manj vlage.

Vgradi pozimi, vzorec pobere pa čez pol leta .... sej veš kam merim ne!?
grin1.gif

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
mi smo to dali montirat 2 tedna nazaj;
pred tem smo klical na faks v Mb,.. kjer je hišnik potrdil, da imajo v kleti, ki je bila včasih totalno neuporabna, knjižnico;

fizika - razlaga procesa drži vodo; ne vem zakaj nebi delalo.

kako se pa obnese, pa iz prve roke še ne morem povedat.
Ob montaži je bilo v kletnih zidovih (skala, cegu) ocenjenih tja do 250 L vode na m3.

Nazadnje urejeno:

jello

Guru
22. sep 2008
10.111
3.855
113
Mene stvar zanima samo zato da si ne poslabšujem stanja. Oziroma da bi zmontiral to in čao, se pravi da do takrat ko se ne bom lotil prenove ostane takšno kot je zdaj oziroma malo manj vlažno. Trenutno ta dva prostora v kleti nista v uporabi, vsaj ne toliko da bi ju dnevno luftal, kar naj bi bil glavni problem. Če zakurim pa pravijo da nebo nič bolje ker bom samo kuhal vlago. Če laufam kondenzacijsko napravo mi čez noč napolni posodo (ca. 3,5l).

Jasno mi je pa tudi da če saniraš vlažno klet, ki se prej ni uporabljala da je po sanaciji stanje 200% boljše, saj se prostor zaradi uporabe zrači in ogreva, kar se prej verjetno ni. Se pravi bi bila tudi brez škatlice najbrž velika razlika prej/potem. Ta, ki prodaja naprave pravi da je stene treba v vsakem primeru olupit do betona. Z notranje strani. Se pa strinjam z njim da če mi vlago vleče od tal da z odkopom in izolacijo nisem naredil nič. Da vleče od tal se vidi tako na pogled kot na otip, pa tudi naprava ki meri vlažnost tako pokaže.