izredna odpoved

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
vaginče

bolniška, psihične težave, potreben nujen oddih. en mesec ti da tvoj doktor. ni ti treba bit doma. pika
čez ene mesec si izbori dan dopusta. pridi na delovno mesto v lj. ponovi zgodbo.

si zaščiten pred vsem.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Sva uspela pravkar na lep način rešit!

zmaga.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Kot v drugem odstavku lepo piše --daj izredno odpoved delovnega razmerja..

Izredno odpoved na osnovi česa? Za izredno odpoved, tako s strani delavca kot s strani delodajalca mora obstajati dober razlog. In nova zaposlitev definitivno ni ena izmed njih. Ravno zaradi takšnih primerov v prvi vrsti sploh obstajajo odpovedni roki in sicer na obeh straneh.

@Vaginko: če imaš dostop do direktorja ali pa še bolje, lastnika (ne poznam org. strukture), pojdi do njega. Predstavi mu situacijo, pojasni, da je tvoje mnenje, da bo podjetje brez težav nadaljevalo z delom tudi brez tebe. V primeru, da mu boš na normalen (recimo temu "nealterski način") predstavil zadevo in če si res razmeroma pogrešljiv člen, bo moral zelo sovražiti svoj denar, da ti ne bi ugodil. Ampak zavedaj se, da bo to njegova dobra volja, ne pa nekaj, kar mora narediti. Glede plavih in podobno...pri dokaj pametnem delodajalcu si lahko narediš lepo škodo, tudi že omenjeno odškodnino za poslovno škodo.

Sploh pa je pomembna še ena stvar - tudi če sekaš plave, delodajalcu ni obveza, da te odpusti. Zakon pravi le, da delodajalec LAHKO da izredno odpoved delavcu, ne pa da mu jo avtomatsko mora.
wink-1.gif

to da ČIMPREJ zmanjšaš strošek zaposlenega, ki ga ne potrebuješ je predvsem dobra poslovna praksna, ne pa dobra volja
grin1.gif

böc

Majstr
1. avg 2007
2.390
451
83
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Sva uspela pravkar na lep način rešit!

A je prebral vse predloge na alterju in se odločil, da je najbolje če popusti? ;-)

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:
Uporabnik retro pravi:

Izredno odpoved na osnovi česa? Za izredno odpoved, tako s strani delavca kot s strani delodajalca mora obstajati dober razlog. In nova zaposlitev definitivno ni ena izmed njih. Ravno zaradi takšnih primerov v prvi vrsti sploh obstajajo odpovedni roki in sicer na obeh straneh.

@Vaginko: če imaš dostop do direktorja ali pa še bolje, lastnika (ne poznam org. strukture), pojdi do njega. Predstavi mu situacijo, pojasni, da je tvoje mnenje, da bo podjetje brez težav nadaljevalo z delom tudi brez tebe. V primeru, da mu boš na normalen (recimo temu "nealterski način") predstavil zadevo in če si res razmeroma pogrešljiv člen, bo moral zelo sovražiti svoj denar, da ti ne bi ugodil. Ampak zavedaj se, da bo to njegova dobra volja, ne pa nekaj, kar mora narediti. Glede plavih in podobno...pri dokaj pametnem delodajalcu si lahko narediš lepo škodo, tudi že omenjeno odškodnino za poslovno škodo.

Sploh pa je pomembna še ena stvar - tudi če sekaš plave, delodajalcu ni obveza, da te odpusti. Zakon pravi le, da delodajalec LAHKO da izredno odpoved delavcu, ne pa da mu jo avtomatsko mora.
wink-1.gif

to da ČIMPREJ zmanjšaš strošek zaposlenega, ki ga ne potrebuješ je predvsem dobra poslovna praksna, ne pa dobra volja
grin1.gif

OK, ja se strinjam. Moj point je bil, da če bo to delodajalec naredil, ne bo naredil zato, ker ga je Alter v to prepričal oz. ker to piše nekje v zakonu, ampak zato, ker se bo za to odločil sam.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik softi pravi:
vaginče

bolniška, psihične težave, potreben nujen oddih. en mesec ti da tvoj doktor. ni ti treba bit doma. pika
čez ene mesec si izbori dan dopusta. pridi na delovno mesto v lj. ponovi zgodbo.

si zaščiten pred vsem.

Ne širi "lažnega upanja" - če je delodajalec zategu bo tudi tu uspel dokazati neupravičeno bolniške in bo uzosil še dohatrja (kar bi bilo IMHO tudi edino pravilno).

No - k sreči je naša pizdunček - ups - pardon @vaginko le uspel rešiti po mirni poti - čestike!

Pa še mojih 5 centov - jaz bi se zamislil nad novim delodajalcem, ki ni pripravljen upoštevati delavčevih odpovednih rokov - razen seveda, če je "novi" delavec natvezil, da lahko takoj začne. Če je količkaj resnice v moji predpostavki, naj bo to šola z vnaprej - in to ne samo za OT.

Mimogrede - mene je moj sedanji delodajalec čakal 3 mesece - in to čeprav sem imel 1 mesečni odpovedni rok (pač "standardna pogodba"). Smo se dogovorili, da bom v prejšnji firmi svoje zaključil in šel "čist" od njih. Je pa tudi res, da sem takoj na začetku pogovorov jasno povedal, da zna biti, da me bodo čakali "dlje".

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Nazadnje urejeno:

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik retro pravi:

Citat:
Uporabnik retro pravi:
http://www.genspot.com/blog-35972/kdaj-in-kako-lahko-delavec-poda-izredno-odpoved.aspx

vsekakor je vsaka odpoved vezana na nek člen v zakonu ali na pogoje zapisane v pogodbi o zaposlitvi, vendar je vseno to lažja pot do prekinitve delovnega razmerja pri delodajalcu.
Sam osebno bi dal sporazumno odpoved če seveda tvoj delodajalec v ta vid prekinitve delovnega razmerja privoli.
http://www.informiran.si/survey.aspx?docID=1159

Stvar je tukaj zelo enostavna in v bistvu ni opcij "jaz bi...daj to...bolje se mi zdi to...zakaj pa ne to..."... V primeru, da so hujše kršeni neki členi pogodbe ali pa zakona, ni druge, kot izredna odpoved (možna iz obeh strani). Kadar za odpoved ni nekega razloga, pa ostane le in samo redna odpoved. Tretja opcija pa je omenjena sporazumna, ampak kot nakazuje že ime, je to čisto ločena kategorija od prejšnjih dveh.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Kaj bi ti storil na njegovem mestu?
Tretja opcija-sporazumna- je še vedno boljša kot ostale če pa hoče delodajalec po svoje je itak izredna najbolša.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Kaj bi ti storil na njegovem mestu?

Sem že napisal, kaj bi naredil in mislim, da je tudi naredil nekaj podobnega.

Citat:
Uporabnik retro pravi:
Tretja opcija-sporazumna- je še vedno boljša kot ostale če pa hoče delodajalec po svoje je itak izredna najbolša.

Ravno to ti hočem povedat...tukaj ni "je itak ta pa ta najboljša"... Izredna tukaj ne pride v poštev. Sploh. Pod nobenim pogojem. Za podajanje izredne odpovedi mora obstajat tehten razlog in sprememba službe to ni.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi je možna, če delavcu:

delodajalec več kot dva meseca ni zagotavljal dela in mu tudi ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače,
ni bilo omogočeno opravljanje dela zaradi odločbe pristojne inšpekcije o prepovedi opravljanja delovnega procesa ali prepovedi uporabe sredstev za delo dalj kot 30 dni in mu delodajalec ni plačal zakonsko določenega nadomestila plače,
delodajalec vsaj dva meseca ni izplačeval plače oziroma mu je izplačeval bistveno zmanjšano plačo,
delodajalec dvakrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plače ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku,
delodajalec zanj tri mesece zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni v celoti plačal prispevkov za socialno varnost,
delodajalec ni zagotavljal varnosti in zdravja delavcev pri delu in je delavec od delodajalca predhodno zahteval odpravo grozeče neposredne in neizogibne nevarnosti za življenje ali zdravje,
delodajalec ni zagotavljal enake obravnave v skladu s 6. členom ZDR-1, ki prepoveduje diskriminacijo in povračilne ukrepe,
delodajalec ni zagotovil varstva pred spolnim in drugim nadlegovanjem ali trpinčenjem na delovnem mestu v skladu s 47. členom ZDR-1, ki določa varovanje dostojanstva delavca pri delu.

Res je, zato pa je sporazumna boljša--v tem primeru.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
V tem primeru je sigurno tako da mu delavec ne more nič očitati in prav tako delodajalec ne delavcu, in zato sem mnenja da bi bila sporazumna boljši način, včasih drugače ne gre in verjetno ne bo šlo drugače niti v tem primeru.Dogovoriti se bo treba.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ne, mu je samo lepo povedal, da če ne dobi v Avstriji službe, da tukaj počaka na odpovedni rok in se takoj zaposli kot poštar v šefovem okraju in potem bo nosil pošte na dom in jih osebno vročeval ženi
evil.gif

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
pravna podlaga je kršitev pogodbe in stem nastala poslovna škoda... sledi pa lahko odškodniski zahtevek