Jaz sm pa mislil da se teroristi skrivajo po bolnicah v gazi pa jih lahko ubiješ samo tako da celo mesto bombardiras
To se dela z zanko, ki obremeni določen del nekega čipa/vezja s čimer polprevodiška smer postane prevodnik in zdrži toliko toka kot ga lahko zagotavljajajo povezave/baterija. Pri večini pametnih naprav ima vsak del vezja termično/tokovno zaščito + zaščito ima še polnilni del vezja ki skrbi za baterijo. Ampak vse te zaščite so SW in se jih da odstranit. Če odstraniš vse zaščite in narediš kratek stik je pa za litijeve baterije dovolj sekunda ali dve kurzšlusa da se povzroči verižna reakcija. Alternativas je počasno kuhanje baterija, kar se da danes že šri telefonu naredit z legalnimi programi ki praznijo baterijo (dejansko je dovolj da vključiš kamer, zaslon daš na max. svetlost, CPU/GPU pa obremeniš na 100%). V teh primerih telefon zazna previsoko temperaturo in odklaplja posamezne segmente oz. throttla CPU na nižjo frekvenco. Za android se recimo vse to da enostavno (root-an telefon) izkjučit in ga pripravit da umre, bodisi se skuri nekaj na motherboardu, bodisi počepne (zgori) baterija.
Telefoni lahko kresnejo samo, če v njih nekdo vtakne eksploziv ali jih še kako drugače obdela, kar je tudi bilo v tem primeru. Ni šlo za hekanje ampak za podtaknjene predelane naprave. Proizvajalec sam ima s tem bore malo povezave.Za špijoniranje smo dali soglasje. Za bombanje pa sigurno ne.
Zamisli si, da kresne 5k telefonov neke znamke naenkrat po celem svetu.
Firma gre v trenutku cugrunt pa tudi če je jabolčna.
Če že kaj pa je tale eksplozivna akcija lepo pokazala, da so tile "borci" čisto vseh področjih njihove družbe. Kaj točno reševalci in drugi civilisti počnejo s pagerji, ki jih je nabavljal hezbolah, znaš razložit? In kaj je s takim pagerjem počel iranski veleposlanik?Jaz sm pa mislil da se teroristi skrivajo po bolnicah v gazi pa jih lahko ubiješ samo tako da celo mesto bombardiras
Če že kaj pa je tale eksplozivna akcija lepo pokazala, da so tile "borci" čisto vseh področjih njihove družbe. Kaj točno reševalci in drugi civilisti počnejo s pagerji, ki jih je nabavljal hezbolah, znaš razložit? In kaj je s takim pagerjem počel iranski veleposlanik?
Več kot očitno tam med civilisti in teroristi ni ravno neka razlika.
a bejž, torej zanikaš da redno raketirajo Izrael...Jaz sicer te tematike ne spremljam, ampak vsaj osnovno se poučite. Hezbolah je doma politicna stranka, so tudi v parlamentu. Kot npr pri nas levica. Zakaj bi bili teroristi, dokler so na domacih tleh?
EU pravi, da so teroristična organizacija. Najbrž so si to preprosto izmislili.Jaz sicer te tematike ne spremljam, ampak vsaj osnovno se poučite. Hezbolah je doma politicna stranka, so tudi v parlamentu. Kot npr pri nas levica. Zakaj bi bili teroristi, dokler so na domacih tleh?
To tvoj je tipičen bullshit spis, ko nakladaš o zadevah, o katerih nimaš pojma ali pa veš bistveno premalo. Nobena taka naprava nima programsko nadzorovanega električnega vezja, s katerim bi baterijo poslal v kratek stik, predvsem zaradi dejstva, da je taka funkcija nepotrebna. Sploh pa v takem primeru ne govorimo samo o problemu tokovne zmogljivosti neke komponente, ampak že o problemu zmogljivosti povezav - pri kratkem stiku baterije bi preprosto prežgalo povezavo in kratkega stika ne bi bilo več. Potem je tu še problem kapacitete baterije, ki je (po hitrem googlanju) pri pagerju v rangu 500 mAh, vsekakor za nekaj faktorjev manjša od povprečnega pametnega telefona (kar je tudi povsem logično). Kot elektrotehniku mi je za plat precej jasna in to je jasno tudi ljudem, ki niso elektrotehniki. Poškodbe, o katerih se piše, niso nastale kot posledica namerne okvare baterije, ampak je bil uporabljen eksploziv. Priznam pa da se tukaj moje znanje konča in ne bom pametoval, o kakšnem tipu in količini eksploziva govorimo.
No mi pa vemo, da baterija ne more sprostiti vse energije v eni mikrosekundi. To lahko naredi samo eksploziv. Smo videli eksplozije 1000x večjih baterij (npr skiroji ipd) in večinoma brez smrtnih izidov. Tako da ....Kratek stik je stvar ki se na vezju zgodi ko se povezave preveč segrejejo in se vzpostavi tok tam kjer načeloma ne gre. Pri mikrovezjih in mikročipih to sploh ni nenavaden pojav.
Drugače če veš kaj o energiji, potem veš da 500mAh (pri domnevam da 3.7V) vsebuje 1.85Wh energije oz. če spraviš to v joule je to 6660J energije. Krogla od kalašnika ima na ustju puške okoli 2000J. Torej v eni taki mali bateriji je efektivno za 3+ krogle energije. Ta energija se pod ustreznimi pogoji v litijevih baterijah lahko sprosti naenkrat (v par 100 msec).
Mosad ima na razpolago ves denar židovskih m(b)ilionarjev po svetu...Ne dvomim, da še kdo (Rusija, ZDA, Kitajska, VB ...) lahko naredi par 'nemogočih', ampak se šparajo za resnejše čase, da se ne razkrijejo.
Verjetno pa Mosad od ta resnih dela z daleč najmanjšim proračunom in je dejansko konstantno v akciji. Za ostale se ne ve, kaka je prava operativna sposobnost, kljub velikim proračunom.
Velika razlika med mossadom in drugimi (zahodnimi) sluzbami je moznost rekrutacije bodocih operativcev.Ne dvomim, da še kdo (Rusija, ZDA, Kitajska, VB ...) lahko naredi par 'nemogočih', ampak se šparajo za resnejše čase, da se ne razkrijejo.
Verjetno pa Mosad od ta resnih dela z daleč najmanjšim proračunom in je dejansko konstantno v akciji. Za ostale se ne ve, kaka je prava operativna sposobnost, kljub velikim proračunom.