Izpit za voditelja čolna

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.860
8.950
113
Moram prav pogledat, če piše na izpitu območje plovbe. Če piše, potem je opredeljeno. Bom pogledal, ko pridem v avto.

Sicer, pa kdo pri zdravi pameti bi plul po sladkih vodah? Pri nas na Ptujskem akomulacijskem jezeru sicer testirajo svoje čolne, ampak da bi pa se kdo vozil iz veselja pa ni ravno.
Druga zgodba je mogoče kako Gardsko jezero, Blatno recimo. Tam razumem. Ampak v Sloveniji?

_Freak_

Pripravnik
30. jun 2025
55
22
8
Moram prav pogledat, če piše na izpitu območje plovbe. Če piše, potem je opredeljeno. Bom pogledal, ko pridem v avto.

Sicer, pa kdo pri zdravi pameti bi plul po sladkih vodah? Pri nas na Ptujskem akomulacijskem jezeru sicer testirajo svoje čolne, ampak da bi pa se kdo vozil iz veselja pa ni ravno.
Druga zgodba je mogoče kako Gardsko jezero, Blatno recimo. Tam razumem. Ampak v Sloveniji?
Sem pogledal na mojem in ne piše nič glede območja plovbe. Pridobljen je bil 2 leti nazaj.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

Sulc

Majstr
22. avg 2007
1.054
252
83
Zanimivo, mene leta 2024 niso nič vprašali po izpitu. Prijatelj že kar vrsto let dopustuje v Grčiji in ga tudi še nikoli niso povprašali po izpitu.
Gre pa za klasične 4 do 6 m enodnevne rent čolne.
Za kolo te tudi ne vprašajo, kadar rentaš.
Mislim, da v Grčiji za najem čolna z motorjem do 25 ali 30KM izpit ni potreben. Morda so še kakšne druge omejitve...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.890
5.219
113

Na Ptujskem jezeru motorje perejo po sezoni. Sicer ni nekega veselja tam med crkovino plut. Sem večkrat spremljal jadralce na regatah, pa nimam najlepših spominov.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

Aeon_Pax

Fizikalc
19. okt 2012
173
182
43
Ljubljana
Ok, jest mam izpit za čoln od leta 2000, takrat ni bilo govora o kakršnihkoli posebej izpitih za celinske vode. Ali pomeni, da z tem izpitom ne smem pluti po Ljubljanici, Savi, ....?
Tole s celinskimi je nova fora. Ne vem kdaj točno so uvedli, ziher sem le, da je lani že bilo. Če si delal prej - pred spremembo, ti je ob menjavi za nov format priznano za oboje.

peroo

Fizikalc
29. sep 2007
117
33
28
ljubljana
jaz sem šel delat letos, februarja v Koper. nisem šel prej na noben tečaj, niti bil nikoli na ladji :) šel sem v knjižnico in si izposodil knjige in naštudiral. kar se navigacije tiče imam predznanje od drugod. in mi je uspelo brez problema v prvo narest. Nas je pa v Kopru bilo v istem terminu okoli 20. po občutku bi rekel, da so šli vsi prej na tečaj, in vsaj polovica jih je bilo že drugič na izpitu...

Vseeno pa priporočam da greš na tečaj, in tudi potem ko greš dejansko z barko naokoli, imej prvič nekajkrat zraven nekoga ki obvlada.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.815
6.087
113
Ksz....

irwin

Guru
13. mar 2008
2.089
716
113
Cajti nazaj ko delal izpit na Hr ministrstvu v Zg pa kao v Sloveniji ni veljal. Troti birokratski tukajsni jasno.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.890
5.219
113
Tudi jaz sem delal leta nazaj na HR (SFRJ, čeprav je gor pisalo SR Hrvatska), pa so ga lepo "prevedli" v slovenskega, samo roka nisi smel zamudit. ;)

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.323
3.240
113
Imam izpit in jadrnico. Kaj naj rečem, izpit je tolk da si zakonsko pokrit. Pustimo, da je največja neumnost na svetu, da naštudiraš en zvezčič in lahko vzameš 24m barko. Pač izkušnje so tisto kar velja, če le
imate možnost čim več časa preživite na barki in si nabirajte izkušnje, ker tega ti nobena knjiga ne nadomesti.

• Všeč mi je
Reactions: _Freak_ in Kamele0N

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.890
5.219
113
A CRO izpite se je dalo menjat za SLO?! Jbi ga če sem zamudo. Delo sem ga 2000 i neke u Zadru na Lučki kapetaniji. Takrat vključno z VHF.
Da ne bo nesporazuma - lahko si menjal SFRJ izpit, ki pa je imel zgolj HR oznake za SLO po osamosvojitvi, kasneje narejene ni šlo, si moral tukaj ponavljat.

Je pa bilo še par let nazaj tako, da s HR izpitom si lahko plul povsod z izjemo v SLO, s SLO pa čisto povsod.

Pa če smo že pri neumnostih - v časih 99,9% mobilne pokritosti je VHF izpit še vedno pogoj za najem barke, pa da povem po pravici, se ama čisto nič več ne spomnim z izpita - no tega sem delal v Kopru.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.860
8.950
113
Da ne bo nesporazuma - lahko si menjal SFRJ izpit, ki pa je imel zgolj HR oznake za SLO po osamosvojitvi, kasneje narejene ni šlo, si moral tukaj ponavljat.

Je pa bilo še par let nazaj tako, da s HR izpitom si lahko plul povsod z izjemo v SLO, s SLO pa čisto povsod.

Pa če smo že pri neumnostih - v časih 99,9% mobilne pokritosti je VHF izpit še vedno pogoj za najem barke, pa da povem po pravici, se ama čisto nič več ne spomnim z izpita - no tega sem delal v Kopru.
Po mojih izkušnjah tale procent ni 99,9. Imaš kar nekaj sivih con okoli HR otokov. Mogoče misliš da imaš eno črtico, ko pa hočeš poklicat pa tema...

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.323
3.240
113
Tudi jaz sem do sedaj vedno imel signal, ampak obstaja kar nekaj točk kjer ga ni, pa tudi ko greš malo dlje od obale zna biti problem. Moram pa priznat, da postajo sicer imam prižgano, ampak itak pol k.rca nič ne razumeš, ker si ponavadi itak na palubi, tisto hreščanje spodaj pa bolj moti kot kaj drugega.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Kamele0N

23. jul 2008
45.815
6.087
113
Mimokrste.....najcenejši walkitalkie pa maš handheld na palubi....?

Kamele0N

23. jul 2008
45.815
6.087
113
Ker? Frekvence pokriva.....tečaj pa tudi imaš da si pokrit in da si Zgaga ne spuli še preostalih las....

Sprogramiraš na "navtične" frekvence in je...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.890
5.219
113
Si ti že videl navtično postajo?

Imaš tam par funkcij, ki jih tvoj Baofeng (pa moj tudi) ne premore. Pa sploh zakaj že, bi uporabljal postajo, če nisi v stiski?

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.947
2.445
113
Povprečna VHF postaja je neprimerno robustnejša in zanesljivejša kot večina mobilnikov. Z GMDSS moraš v najhujšem sranju moraš pritisniti le mayday rdeč gumb. Zelo uporabne so tudi ročne PLB naprave, ki oddajo le položaj preko cospas-sarsat satelitske mreže in so res bullet-proof, stanejo pa od 400€ naprej.
VHF je marsikje obvezno uporabljati za safety call, najavo vplutja v marino ipd, seveda ne govorimo on 3m gumenjakih.
Tudi jaz moram s hidroplanom imeti izpit za voditelja čolna, vhf izpit in delati najavo VTS službi pred vzletom in pristankom..