Za rentanje na dopustuEno, mogoče malo preveč osebno vprašanje. Izpite delate, da lahko med dopusti rentate čolne, ali pa je med vami kdo, ki je bolj resen morski volk?
Par nasvetov:Za rentanje na dopustu
Glede celinskih vod: na izpitu po novem izbereš kaj hočeš - odprte (morje) in celinske (reke/jezera) vode. Priporočam da narediš oboje hkrati, ker je minimalno doplačilo na izpitu, teorija pa praktično ista. Sin je prijavil oboje, njegov kolega pa le odprte - na koncu so bila ista vprašanja/nič dodatno za celinske, a naš je imel nato priznano oboje. Je dobro imet, ker nikoli ne veš, kdaj boš po kakem jezeru ali reki plul in glede na naša mestna redarstva bo hitro kdo zapel za administrativne pogoje, ko te na Ljubljanici dobi. Bohinjci in Blejci so pa še hujši.Če je kaj prakse z morja (čoln v familiji in aktivni - ne le pijanski - izleti po jadranu), potem je skripta in samouk način lahko dovolj. Če je praksa == 0, potem je priporočljiv tečaj, ker zveš/slišiš še kaj koristnega.
Sam sem delal izpit daljnega 2002, pa sem se naučil iz skripte (žena/takrat še punca tudi). Sva šla skupaj na kapetanijo v Koper in me je na motoroznanstvu j*bal do onemoglosti - na srečo sem imel prakso iz šraufanja starih mašin in imeli smo enega gliserčka s 50KM, tako da sem uspešno zagovarjal. Žena je bila fertik v 5ih minutah po parih splošnih vprašanjih (blond pupa, pa modri očki), pa ni bila pred tem niti 3 minute na čolnu ...
Sin (glih dobro polnoleten) je delal lani in sem ga nateral na tečaj, je opravil tudi za celinske vode. Je omenil, da mu je tečaj zelo prav prišel, pa vsako leto za par dni najamemo kako 6-7m gumico s 100-120KM, tako da ni bil čisto brez prakse. Sedaj kar redno pljuje sam s kolegi, tudi po Ljubljanici.
Moj glas gre za tečaj + obvezno tudi celinske vode (na tečaju ni bilo nič za doplačilo, dobiš pa dodatne skripte/material).
poseidon-navtika.si
Eno, mogoče malo preveč osebno vprašanje. Izpite delate, da lahko med dopusti rentate čolne, ali pa je med vami kdo, ki je bolj resen morski volk?
Se strinjam, praksa je zelo pomembna.Par nasvetov:
- Izpit je le "pravni" pogoj, praksa je pa tisto kar šteje
- Če si bolj praktične sorte, potem se ni problem naučit za izpit (v lastni režiji, brez tečaja)
- Tečaj je bonus za vse, ki nimajo prakse, da se pripravijo za izpit
- Jeba se začne, ko si prvič sam na vodi, pa čoln ne gre tja in tako kot ti hočeš, pa se sidro zatakne ali pa ne prime ali pa se sidrna vrv zaplete v sosedov propeler ... pa motor crkne in je treba svečko zamenat itd.
Zato po izpitu:
- Prvič v renting vedno z nekom, ki je že fural in ima prakso
- Probaj čim več sam - ne le opazovat (predvsem pristajanje in privez, če kaka žena med tem v vodo pade je le bonus)
...
- konča se tako, da greš na tečaj jadranja (Orlov...)
- delaš izpit za VHF
- prepričaš familijo, da je to najboljši dopust
- zmanjka denarja![]()
Po Bohinjskem in Blejskem ne imej ideje pluti z motornjaki, na Ljubljanici je pa rekreativna motorna plovba izjemoma dovoljena le z motorji do 4KM in max 5km/h.Glede celinskih vod: na izpitu po novem izbereš kaj hočeš - odprte (morje) in celinske (reke/jezera) vode. Priporočam da narediš oboje hkrati, ker je minimalno doplačilo na izpitu, teorija pa praktično ista. Sin je prijavil oboje, njegov kolega pa le odprte - na koncu so bila ista vprašanja/nič dodatno za celinske, a naš je imel nato priznano oboje. Je dobro imet, ker nikoli ne veš, kdaj boš po kakem jezeru ali reki plul in glede na naša mestna redarstva bo hitro kdo zapel za administrativne pogoje, ko te na Ljubljanici dobi. Bohinjci in Blejci so pa še hujši.
Ja, za Bled in Bohinj je bilo napisano bolj v šali. Glede rek pa od sina kolega sedaj preko študenta fura ladijco po Ljubljanici. Pogoj je bil izpit za celinske vode.Po Bohinjskem in Blejskem ne imej ideje pluti z motornjaki, na Ljubljanici je pa rekreativna motorna plovba izjemoma dovoljena le z motorji do 4KM in max 5km/h.
PisRS - Pravno informacijski sistem
pisrs.si
Zanimivo, mene leta 2024 niso nič vprašali po izpitu. Prijatelj že kar vrsto let dopustuje v Grčiji in ga tudi še nikoli niso povprašali po izpitu.Davnega 2004 pa so v Grčiji zahtevali celo dva izpita za izposojo - dva na čolnu sta morala imeti izpit.
Po Bohinjskem in Blejskem ne imej ideje pluti z motornjaki, na Ljubljanici je pa rekreativna motorna plovba izjemoma dovoljena le z motorji do 4KM in max 5km/h.
PisRS - Pravno informacijski sistem
pisrs.si
Ok, jest mam izpit za čoln od leta 2000, takrat ni bilo govora o kakršnihkoli posebej izpitih za celinske vode. Ali pomeni, da z tem izpitom ne smem pluti po Ljubljanici, Savi, ....?Glede celinskih vod: na izpitu po novem izbereš kaj hočeš - odprte (morje) in celinske (reke/jezera) vode. Priporočam da narediš oboje hkrati, ker je minimalno doplačilo na izpitu, teorija pa praktično ista. Sin je prijavil oboje, njegov kolega pa le odprte - na koncu so bila ista vprašanja/nič dodatno za celinske, a naš je imel nato priznano oboje. Je dobro imet, ker nikoli ne veš, kdaj boš po kakem jezeru ali reki plul in glede na naša mestna redarstva bo hitro kdo zapel za administrativne pogoje, ko te na Ljubljanici dobi. Bohinjci in Blejci so pa še hujši.