Izpit za čoln

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Jutri začnem s tečajem. 154€ je komplet s prvim opravljanjem izpita. Obsega pa 4 x 4 ure predavanj.

JoshWink

Pripravnik
17. jun 2012
220
0
16
MB,LJ,KP,GO,PU,ZG
Obišči stran
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
ta dva pred menoj sta zelo duhovita , ne več kot 3,5 konja in ne več kot 3.5 metra.

torej gumica pa tomos 3,5 konje gor pa gasa?!
aplauz.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Da bo nekoliko bolj natančno:
Citat:
IZPIT ZA VODITELJA ČOLNA
Oseba, ki upravlja čoln (razen čolna z motorjem do 7.35 kW in do 7 m dolžine ali vodni skuter, za katere mora imeti najmanj preizkus znanja za upravljanje s čolnom) mora imeti potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna. Oseba, ki upravlja čoln dolžine do 12 metrov, mora biti stara najmanj 16 let. Oseba, ki upravlja gliser ali čoln dolžine nad 12 metrov 12 metrov, mora biti stara najmanj 18 let.
Torej: eno je preskus znanja, drugo pa izpit.

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
Kako je potem s tem, æe ti rentaš vodni skuter za 15 minut in naletiš na policijo, brez da bi imel izpit za voditelja čolna? Ker do sedaj me ni nihče nikoli nič vprašal pri izposoji, če imam izpit ali ne...

Lorus

Pripravnik
3. sep 2007
410
0
16
ljubljana
@Alcyx: Načeloma te lahko kaznuje ...

Drugače pa niso taki zmaji na komisiji ...

Ene 6 let nazaj sem šel delat izpit in sem prišel do tistega, ki je imel čez signalne luči, pravila in označbe plovil. Dal mi je vprašanje Dnevne oznake plovil in sem zmrznu ... me je vprašu a se vidiva prihodnič? In sem mu priznal, da imam popolno blokado spomina kar se tega vprašanja tiče ... Pol mi je pa dal slikice pravila srečevanja, ki sem mu jih zdrdral v trenutko in me je spustu naprej ...

Ti pa znajo postaviti podvprašanje če se kej zajebeš in to se mi je zgodilo pri navigaciji ko me je spraševal nekaj v zvezi z globino in odčitavanjem oznak na karti in sem zinil mislim da kjer je bilo 35 metrov in me vpraša kako pa vem da so metri? Pa sem se spomnu, da v roži na karti to piše in uspešno opravil izpit za voditelja čolna ... :D

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
jest sm se tud tega izpita lotil....

glavno imam v soboto... tko da me je že malo strah. Sem pa plačal 100€ + min. za pomorstvo za izpit 50€.... isto 4x4 ure predavanj...

sam jest ga delam, da bom lahko kakšno pasarco najel... ampak sem šele pol opazil, da bi lahko imel le tist preizus znanja o izogibanju nesrečam al kaj je že.... sam, če sm se že lotil, bom speljal do konca... nikoli ne veš, kdaj pride zadeva prav.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Vsem želim mirno morje in uspešno opravljen preskus / izpit !

In oriolus?
Ni ga opravljal, ga je kar dobil in to uradno.
Vsi, ki smo bili leta 1973 v kakšnem od pomorskih klubov, smo imeli možnost pridobiti potrdilo o opravljenem izpitu le na osnovi potrdila vodstva kluba. In velja še sedaj.

Samo kakor zanimivost, brez skrivnih namer da bi Vas dražil.

LP

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ajde navigatorji...

na hitro mi razložite kako določamo pozicijo z 2 azimutoma ali samo z eno točko??? al pa če imate kakšen praktičen link...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Ali obstaja kaksna knjiga se najraje v digitalni obliki ki te nauci vse za izpit ali vsaj vecino?

Rocco

Pripravnik
17. jan 2008
200
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
ajde navigatorji...

na hitro mi razložite kako določamo pozicijo z 2 azimutoma ali samo z eno točko??? al pa če imate kakšen praktičen link...
Z ročnim kompasom?
Posnameš 1. objekt, zapišeš kurz, posnameš 2. objekt (priporočljiv kot med njima je 90 stopinj), zapišeš, vrišeš na karto, potegneš črti in to je to.
Al sem kaj spustil?

lahko pa pogledaš na GPS
smile-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja, kako je s tistim izračunvanjem aviacije in deviacije? al se to načeloma ne upošteva na izpitih?

Rocco

Pripravnik
17. jan 2008
200
0
16
Ljubljana
Praviloma ne, ponavadi je treba pazit kako zastavijo vprašanje, npr:
"Izmerili ste azimut" - upoštevaš var in dev
"Azimut je tolkintolk" - ne upoštevaš var in dev

Je pa fino, če vprašaš prej, da te ne zašijejo
smile-1.gif
Itak bi ti morali dat tudi tabelo za deviacijo prej...