Izdelava jogurta doma

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Lej, saj pravim, da nisem mojster. Ampak jaz ga delam na nižji T in mi lepo ratuje. Glede pokrivanja pa; jaz ne kompliciram. Če je v omari je odprt, zunaj pa ga moram pokrit že zaradi armade mačk, ki jih imam v bajti
grims-1.gif


Zgrešil tisto o kupljenem mleku; ne, mislim da ga ni treba še enkrat segrevet, razen na "delovno" T - torej da je mlačno.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Ti predvidevaš da si segreval do 45 stopinj, dejansko si pa šel še višje in ubil vse živo kar ti naredi jogurt (tudi če ima vrhnja plast 45C ima spodnja plast 60C ko si segreval). Poleg tega bolje nižja STALNA temperatura kot pa nihanje vsake 3h v en ekstrem.

Jogurt čisto lepo nastane pri sobni temperaturi s tem da boš pač malo dalj čakal. Če želiš hitreje ga postavi nekam na toplo (brisačo na radiator in potem na brisačo lonec) ne pa na štedilnik.

Pa 200g jogurta na 1l mleka je pomojem preveč!
grin1.gif
 

sad

Guru
24. avg 2007
21.104
9.749
113
Zelo verjetno imaš prav, tako da kot rečeno, naslednjič delamo brez dogrevanja
smile-1.gif
.
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Evo, še moj postopek:
- zavrem mleko (ga dobim direkt od kmeta)
- pustim, da se ohladi na cca. 40-45 stopinj
- zmešam noter en navaden jogurt
- prelijem v steklene kozarčke s pokrovom
- nato gre vse skupaj v pečico, ogreto na 50 stopinj
- po dveh urah pečico ugasnem in pustim jogurte notri čez noč
- zjutraj pa romajo v hladilnik
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Tako kot je Mimmy napisala.....

Jogurt nastane s termofilnimi bakteriami zato se mleko najprej pasterizira do 85 stopnij. Hitro ohlajanje na 50 stopinj. Dodatek jogurta(vir termofilnih bakterij), dobro premešat in potem imet na toplem okrog 35-40 stopinj dokler se ne strdi. Mora nastat lep čvrst jogurt z mogoče malo vode po vrhu. Pomembna je pa sterilna posoda. Vse ostalo, kar ne nastaja v tem temperaturnem območju bo imelo prisotne druge mezofilne bakterije, ki delajo kislo mleko. Tudi tukaj je pomembna sterilan psooda, saj če dobimo v mleko kaj drugega bo rezultat ali zanič ali pa čuden.
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Sterilno pomeni oplaknjeno s kropom, ne mislim kaj kirurškega tukaj. Se vedno obrestuje.
 
Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.104
9.749
113
Evo, mali update. Tista druga runda je po dveh dneh prav njami... Že drugi dan ni bilo kislega okusa, sedaj pa mmmmm..... Očitno bakterije tudi v hladilniku še nadaljujejo z delom, pa še bolj čvrst je postal.
Tretja runda (brez segrevanja) se pa dela od včeraj. Mleko od Mlekarne Celeia - sveže. Se že vidi učinke počasi, do jutri upam, da bo, ker takrat bo že zmanjkalo trenutne runde...
Bomba tole...
cheer.gif
.
 

sad

Guru
24. avg 2007
21.104
9.749
113
Naslednji update: bo že tri dni in zgodilo se ni še skoraj nič
confused-1.gif
. Čez noč sem ga tudi imel v 40-ih stopinjah v pečici, ampak nula...
Mleko je bilo naravno in sicer pasterizirano in homogenizirano (brez homogeniziranega ga nisem našel). Tako da, očitno ta zadeva ne špila. Hudiča, pa smo brez jogurta že 2 dni
grin1.gif
.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Zanimivo ...
Si dal jogurt v mrzlo mleko? Tudi če si ga, bi to načeloma moralo samo podaljšat čas
17758-icon_confused.gif

Za homogenizacijo sem pripravljen stavit, da ne vpliva na kisanje toliko (sem že odprl pokvarjeno alpsko, torej kisa se ....)
Če ti ni odveč deli z nami cel postopek.
 

sad

Guru
24. avg 2007
21.104
9.749
113
Jogurt iz gladilnika (180g) sem dal v 2 litra pasteriziranega in homogeniziranega mleka. Do sedaj se je naredil na pol, torej je nekaj podobnega jogurtu, ampak tekoče. Tudi segrevanje na 40 stopinj ni pomagalo.
 

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Niso vsi jogurti živi. Lonček od Ljubljanskih mlekarn preverjeno deluje za razliko od Šparovega.
 

sad

Guru
24. avg 2007
21.104
9.749
113
Evo, naslednja runda spet 2 litra mleka iz mlekomata in jogurt od zelene doline. Svež. Pa da vidimo. Sem pa zajeb... naredil, ker mi je mleko zavrelo
crazy1.gif
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ne, zavreto mleko preverjeno ni problem. Pod pogojem, da si počakal da se T mleka spusti. Pa glede Alpskega sem ti dolžan opravičilo. Sem tudi sam poskusil en deci alpskega iz hladilnika (nič segretega) cepit z jogurtom in ga dal na sobno T, poleg frišne šarže z domačim pregretim mlekom (v soboto zvečer). V nedeljo zjutraj je bilo domače fertik, alpsko je pa še kar teklo. Potem sem alpskega segrel v vodni kopeli (da ga ne bi slučajno pregrel) ene dvakrat, da je bil do večera poltekoč in je tak še danes. Torej alpsko definitivno ni najboljše za domač jogurt, se pa kisa (okus je čisto v redu, le da je tekoč). Očitno alpsko ni najboljše gojišče za bakterije, ki jih mi želimo.

Aja, pa našel sem fino sredstvo za zgoščevanje sadnega jogurta (ali pa navadnega). Te zanima?
grims-1.gif
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ne. Indijski trpotec v obliki kosmičev (prah).
 
Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.104
9.749
113
Kje si pa staknil to?
Pa prosim te še za sliko enega tvojega jogurta. Ker meni tudi nova runda ni uspela 100%, pa sem delal vse po navodilih. Še vedno je malo tiste vode ostalo zgoraj in jogurt ni čvrsta joška
frown-1.gif
.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Indijski trpotec? Slučajno. To je ena zadeva, ki jo vržeš v vodo in nabrekne da pride ven ena taka zanimiva sluz, ki pomete črevesje (neprebavljivi OH predpostavljam). Pomaga pri zaprtju in predpostavljam uravnava tudi preveč tekoče izločke. No, par vrečic te zadeve imam doma in pri zadnji šarži mi je kapnilo da probam (je dokaj brez okusa). In nisem razočaran
aplauz.gif


Kar se pa slike tiče pa boš moral malček počakat. Zaenkrat imam robe dovolj. Predposatavljam da bom naslednjo šaržo delal čez vikend ali enkrat naslednji teden. Kateri jogurt si uporabil? Da bom tudi jaz ponucal enakega (v zadnji rundi sem uporabil navadni lidlov jogurt) ...