Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Mater koliko kompliciranja ....
Stvar je hudo preprosta (mene kot kmeta je moral učit darjan
)
1. Vzameš mleko (načeloma katerokoli, tudi alpsko je čisto v redu, čeprav zaradi občutka pač vzameš tistega, ki ti paše. najbližje kmetovem v supermarketu je nehomogeniziramo mleko od Planike, potem imaš neka trajna mleka, ki niso obdelana z UHT (se pravi jih stiščijo skozi dovolj drobne filtre ...) konec koncev pa najdi najbližji mlekomat, pa imaš mleko skoraj direkt izpod krave).
2 Ga pregreješ (ne zavreš), če je kmetovo ga moraš pasterizirati (dobrih 70 stopinj, dobro 73 i kusur).
3. Ohladiš na ene 30 stopinj, torej da je mlačno.
4. Vzameš en del tega mleka (ene dva, tri deci), jogurt/kislo mleko po izbiri iz najljubše trgovine, ju združiš, dobro zmešaš in to mešanico vržeš v ostalo mleko.
5. Če to mleko držiš na tej temperaturi (blizu trideset stopinj) imaš jogurt/kislo mleko tik tak.
Zgornji postopek je povzet po enem od postopkov iz darjanovega linka v moji temi nekje nižje ko sem spraševal kako zgostiti domače sadno kislo mleko. Dejansko kakšno zgoščevanje ni potrebno, ko uporabiš taprav jogurt in seveda tapravo sadje (če daš v jogurt vodo v obliki sadja bo pač bolj tekoče, če uporabiš banane/suhe slive ali kaj podobnega pa bo bolj konsistenten). Opisan postopek sem uporabil parkrat z različnimi jogurti in vsakič pride ven dobra stvar. Zdaj lovim še grški jogurt, da vidim kaj bo ratalo
Aja, posoda; čisto vseeno je. Stvar občutka pač. Meni enako dobro rata v emajlirani kovinski ali pa v stekleni. V glinasti še nisem poskusil. Ima pa vpliv luna, to definitivno, ampak samo pri naravnem kisanju. Pri zgornjem postopku najbrž še vedno, ampak tako malo, da ga jaz še nisem opazil.