Izdelava jogurta doma

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Ima kdo kakšen dober nasvet kako naredit jogurt doma? Kje dobit jogurtovo osnovo? Katero mleko uporabit? Žal nimam lokalnega kmeta, da bi kar izpod krave, tako da predvidevam, da bi moral kakšno nepredelano mleko uporabit. Katero? Rad bi, da bi bilo vse skupaj čim bolj naravno.
Pa seveda, če imate še kakšen dober nasvet dodatkih za jogurt? Npr. med ali kaj podobnega. Sicer ni problema, kar pojemo kar nekaj navadnega jogurta, ampak včasih vseeno paše malo zamenjat.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
čim manj predelano mleko. potem rabiš kulture - bakterije (poglej po internetu, se da nabavit). ekstrakte za okuse se da tudi nabavit - celo biološke baze. samo ridejo pakirane menda po par kil skupaj minimalno. drugače lahko to narediš tudi sam. podobno, kot bi delal marmelado. malo poglej po internetu za recepte. torej sadje, lahko daš kakšno zdrobljeno čokolado... malo uporabi domišljijo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Ekstraktov za okuse ne rabim. Sem mislil kaj v tej smeri sadja, itd.. ja.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
sem se narobe izrazil - sadne baze sem imel v mislih. pakirane so po par kil v konzervah - par kil je zate vrjetno preveč zato si jih lahko narediš sam. postopek podoben kot za marmelado.

ko boš imel fige lahko tudi te daš noter. pa poročaš, če pašejo.

med menda tudi fajn paše. je pa problematičen, ker se težko raztopi. ga moraš v res tankem curku/niti v jogurt spuščat in stalno mešat.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Moj fotr si dela doma. Pravi, da je zelo pomembno, da imaš lončeno posodo. Dobil je neke bakterije, prelije z mlekom, in jogurt je tu. Zelo dobrega okusa! Ne vem katero mleko uporavlja.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Mater koliko kompliciranja ....
cheer.gif

Stvar je hudo preprosta (mene kot kmeta je moral učit darjan
evil.gif
)

1. Vzameš mleko (načeloma katerokoli, tudi alpsko je čisto v redu, čeprav zaradi občutka pač vzameš tistega, ki ti paše. najbližje kmetovem v supermarketu je nehomogeniziramo mleko od Planike, potem imaš neka trajna mleka, ki niso obdelana z UHT (se pravi jih stiščijo skozi dovolj drobne filtre ...) konec koncev pa najdi najbližji mlekomat, pa imaš mleko skoraj direkt izpod krave).
2 Ga pregreješ (ne zavreš), če je kmetovo ga moraš pasterizirati (dobrih 70 stopinj, dobro 73 i kusur).
3. Ohladiš na ene 30 stopinj, torej da je mlačno.
4. Vzameš en del tega mleka (ene dva, tri deci), jogurt/kislo mleko po izbiri iz najljubše trgovine, ju združiš, dobro zmešaš in to mešanico vržeš v ostalo mleko.
5. Če to mleko držiš na tej temperaturi (blizu trideset stopinj) imaš jogurt/kislo mleko tik tak.

Zgornji postopek je povzet po enem od postopkov iz darjanovega linka v moji temi nekje nižje ko sem spraševal kako zgostiti domače sadno kislo mleko. Dejansko kakšno zgoščevanje ni potrebno, ko uporabiš taprav jogurt in seveda tapravo sadje (če daš v jogurt vodo v obliki sadja bo pač bolj tekoče, če uporabiš banane/suhe slive ali kaj podobnega pa bo bolj konsistenten). Opisan postopek sem uporabil parkrat z različnimi jogurti in vsakič pride ven dobra stvar. Zdaj lovim še grški jogurt, da vidim kaj bo ratalo
grims-1.gif

Aja, posoda; čisto vseeno je. Stvar občutka pač. Meni enako dobro rata v emajlirani kovinski ali pa v stekleni. V glinasti še nisem poskusil. Ima pa vpliv luna, to definitivno, ampak samo pri naravnem kisanju. Pri zgornjem postopku najbrž še vedno, ampak tako malo, da ga jaz še nisem opazil.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Koliko časa pa držiš na 30-ih stopinjah?
Ker to bi bilo potem ravno fajn. Naštimam zvečer na timer in zjutraj pričaka svež jogurt
smile-1.gif
. Njami.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
To je praktično to. Zvečer naštimaš, zjutaj je "pečeno" (ampak samo pri višji temperaturi, sobna načeloma ni dovolj za tak kratek čas). Dobiš tudi "inkubatorje" za jogurt, take z več posodicami (mislim da ene šest). V bistvu je to pokrit grelec, kjer ti termostat vzdržuje idealno temperaturo. Videl sem jih predvsem v leclercu, pa mislilm da jih imata občasno tudi hofer/lidl, ne dam roke v ogenj.
Meni to ne odgovarja, ker jaz naredim par litrov naenkrat, Počakam pač en dan ali več (zame je narejeno ko je zadeva dovolj gosta, po občutku pač) in potem stvar zmešam s sadjem in v hladilnik. Iz izkušenj lahko recimo povem, da jogurt narejen in zmešan s sadjem po zgornjem postopku v hladilniku drži dlje kot domače kislo mleko zmešano s sadjem. Meni to čisto odgovarja, ker se mi ne da vsak dan jajcat z mešanjem ... Aja, uporabljam domače (kmetovo) mleko.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Torej, koliko časa ti držiš na 30-ih stopinjah? Ker mi ni panike, pač pustim celo noč, če je treba. Itak bom se malo igral, ampak da vem ali je to 2 uri ali mora celo noč zadeva ''zoret''?

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Nisem bil dovolj jasen a ne da ne ...

Jaz zadeve ne puščam na 30 stopinj, ampak na sobni. Zdaj ko se kuri štedilnik na drva pa zna biti tudi malo topleje okrog štedilnika. Še vedno pustim najmanj en cel dan in ne samo čez noč. Če hočeš čez noč potrebuješ kontrolirane razmere, torej elektriko in tremostat (magari el. pečico, če se greš improvizacijo)...

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Ok, jasno. Bom malo eksperimentiral. Mi pa ni panike tudi 2 dni pustit
smile-1.gif
. Hvala za nasvete.
Še to: se ti kakšen jogurt posebej dopade? Baje iz Activije full dobro uspe ven, ampak raje ne bi tistih kemikalij noter stavil.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Meni je do sedaj dobro uspel iz vseh, ki sem jih poskusil. Aktivia ni med njimi, je pa en iz Lidla, ki tudi vsebuje dve koristni vrsti (iz lončka, torej čvrst, ne iz tistih malih flašk), ne vem pa kako se mu reče. Nimam pa kakšnega posebnega favorita, ker čistega jogurta praktično ne jem, mešam s sadjem. Ti pa seveda ponucaj tistega ki ti je že original pakiran najbolj všeč. Doma narejen ne bo čisto enak, bo pa hudo blizu ...

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Še eno vprašanje: imaš kakšen enostaven način, kako veš, da je mleko doseglo tistih 73 stopinj, razen da tlačim termometer noter?

Še to: a dlje kot pustim bolj bo jogurt čvrst?

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Evo, to je prvič nastalo. Za prvič sem dal samo 1 liter mleka in 200g jogurta.
Nastalo je tole spodaj. Jogurt je bil kar čvrst, čeprav bi rad še bolj čvrstega. Nisem pričakoval, da bo toliko vode še ostalo. No, okus je bil pa identičen jogurtu, katerega sem uporabil. Tako da, sedaj bo treba zgolj še tole izpilit in seveda v nekaj večjih količinah naredit, da se bo sploh splačalo
grin1.gif
.
jogurt.jpg

jogurt-1.jpg

00000

Zelenc'
24. avg 2013
3
0
1
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Mater koliko kompliciranja ....
cheer.gif

Stvar je hudo preprosta (mene kot kmeta je moral učit darjan
evil.gif
)

1. Vzameš mleko (načeloma katerokoli, tudi alpsko je čisto v redu, čeprav zaradi občutka pač vzameš tistega, ki ti paše. najbližje kmetovem v supermarketu je nehomogeniziramo mleko od Planike, potem imaš neka trajna mleka, ki niso obdelana z UHT (se pravi jih stiščijo skozi dovolj drobne filtre ...) konec koncev pa najdi najbližji mlekomat, pa imaš mleko skoraj direkt izpod krave).
2 Ga pregreješ (ne zavreš), če je kmetovo ga moraš pasterizirati (dobrih 70 stopinj, dobro 73 i kusur).
3. Ohladiš na ene 30 stopinj, torej da je mlačno.
4. Vzameš en del tega mleka (ene dva, tri deci), jogurt/kislo mleko po izbiri iz najljubše trgovine, ju združiš, dobro zmešaš in to mešanico vržeš v ostalo mleko.
5. Če to mleko držiš na tej temperaturi (blizu trideset stopinj) imaš jogurt/kislo mleko tik tak.

Zgornji postopek je povzet po enem od postopkov iz darjanovega linka v moji temi nekje nižje ko sem spraševal kako zgostiti domače sadno kislo mleko. Dejansko kakšno zgoščevanje ni potrebno, ko uporabiš taprav jogurt in seveda tapravo sadje (če daš v jogurt vodo v obliki sadja bo pač bolj tekoče, če uporabiš banane/suhe slive ali kaj podobnega pa bo bolj konsistenten). Opisan postopek sem uporabil parkrat z različnimi jogurti in vsakič pride ven dobra stvar. Zdaj lovim še grški jogurt, da vidim kaj bo ratalo
grims-1.gif

Aja, posoda; čisto vseeno je. Stvar občutka pač. Meni enako dobro rata v emajlirani kovinski ali pa v stekleni. V glinasti še nisem poskusil. Ima pa vpliv luna, to definitivno, ampak samo pri naravnem kisanju. Pri zgornjem postopku najbrž še vedno, ampak tako malo, da ga jaz še nisem opazil.
Mslim, da alpsko pa ne bo čisto v redu...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Evo, to je prvič nastalo. Za prvič sem dal samo 1 liter mleka in 200g jogurta.
Nastalo je tole spodaj. Jogurt je bil kar čvrst, čeprav bi rad še bolj čvrstega. Nisem pričakoval, da bo toliko vode še ostalo. No, okus je bil pa identičen jogurtu, katerega sem uporabil. Tako da, sedaj bo treba zgolj še tole izpilit in seveda v nekaj večjih količinah naredit, da se bo sploh splačalo
grin1.gif
.
jogurt.jpg

jogurt-1.jpg

Brez zamere ampak; sto mater, kaj si pa delal?
shocked-1.gif

Pri meni bi tole takoj letelo na gnoj. Takole izgleda, ko jaz delam skuto (ko začnem kislo mleko segrevati).Pri joguru/kislem mleku nima voda kaj delat na vrhu. Pri večini jogurtov vode sploh ni (vsaj tistih, ki sem jih jaz delal). Voda (spodaj) se pojavi pri kislem mleku.

Torej se postavljata dva vpršanja:
1. Kaj za en jogurt si nucal za osnovo?
2. Katero mleko?

Drugače pa temperaturo težko zadaneš brez termometra. Za orientacijo ti je lahko info, da ima mleko par sekund preden začne vret okoli 90 stopinj. Na pamet bi rekel, da je dovolj pregreto ko se na površini začne pojavljat mrenica ... Je pa tako, da veliko ne boš zgrešil, če ga pustiš da zavre, niti če bo malo "podhlajeno". Moraš pa pazit, da jogurt ne vržeš v prevroče.
Drugače pa je čvrstost odvisna od vrste jogurta. Z žago ne boš rezal nobenega. Zdaj, dobrih 12 ur je dovolj, če je na dovolj visoki temperaturi, če je T nižja pač traja nekaj dlje. Ampak več kot en cel dan ne bi smelo trajti, da nastane normalen jogurt pri normalni sobni temperaturi (okrog 20 stopinj).

Še to; jaz sem ravno iz petka na soboto naredil eno šaržo, ratalo ko pesmica. Domače mleko sem skoraj prevrel (čez 90 stopinj, ker sem gledal okrog sebe namesto da bi pazil na termometer), počakal da se je mleko ohladilo toliko, da sem komot držal namočen prst, vmešal lidlov jogurt (un, ki mu še vedno ne vem imena), dal v omaro nad šporgetom (kurjen na drva, kar pomeni da je držal temperaturo praktično do jutra), v soboto dopoldan se je jogut tresel ko joški čvrste mladenke. Misija zaključena (no, zvečer me je čakalo še mletje sadja ampak to je že druga zgodba). Torej jogurt čvrst, brez kakšne koli vode.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Zakaj alpsko ne bi bilo v redu?
Sicer ni ravno moja prva izbira, ampak če ni drugega pri rokah ....

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Baje sem jogurt delal
grin1.gif
.
Evo postopka:
- liter mleka iz mlekomata
- prevrel skoraj do zavretja
- ohladil do mlačnega
- ruknil noter jogurt (200g ali nekaj takega) od Lidla
- poknil na šporget in občasno segreval tam nekje do 45 stopinj (predvidevam): ne stalno, ampak ko sem šel mimo, to je trajalo nekje 4 ure
- potem sem ga pustil še čez noč pri miru in zjutraj je bilo to zgoraj narejeno

Jeb.ote, meni se tudi ne dopade ta voda in sem jo dal proč, ampak kje hudiča sem sfalil, da je nastala? Drugače pa jogurt smo pojedli en dva tri, noben tudi ni fasal driske ali kaj drugega, tako da slab ravno ni bil
grin1.gif
.

Zdej se mi pa hladi druga runda: 2,5 litra mleka iz mlekomata in ta mali Lidlov jogurt noter (delajo ga Pomurske). Pa je zaenkrat bilo bistveno manj vode (čeprav še vedno nekaj), jogurt se drži v posodi kot bi bil iz želejaste torte
grin1.gif
. Je pa hudič malo bolj na kislo, kar se mi pa ne dopade ravno. Izgleda je ta jogurt drugačen. No, morda bo še med ohlajevanjem in potem v hladilniku spremenil okus. Sem pa sedaj malo zamenjal zadevo in nisem delal na šporgetu ampak sem lepo pečico ruknil na 40 stopinj in pustil noter ene 4 ure. Pečko lahko po eni uri itak ugasneš, saj dobi lonec topoloto in jo je potem še po več urah kar držal. Tako da za naprej bom delal tako. Še prej pa moram en večji lonec nabavit, ker tole 2,5 litra je še zmeraj premalo. No, do sadja, marmelad, itd. bom pa še prišel, tisto prvo rundo smo zmazali brez vsega, ker je bil res odličen. Aja, pa naslednjič delam iz pasteriziranega mleka iz trgovine tistega dnevnega, brez dodatkov. Ker malo sumim, da zna biti problem mleko.

Zdej me pa popravi in povej kje sem ga zafural, pa da dobim tresočo joško ven
grin1.gif
.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Če prav zastopim si ti delal jogurt in skuto istočasno
aplauz.gif

Sicer nisem mojster mlekar, ampak po občlutku (in tvojih rezultatih) bi rekel, da je 40 stopinj preveč (jaz cel čas o 30 stopinjah, ti pa takoj na 40; razlika ni zanemarljiva). Zato pa se začne izločati voda iz (pol)narejenega jogurta. Predlagal bi ti, da malenkost zabremzaš in pustiš naslednjo šaržo na sobni temperaturi, pa magari dva dni, da dobiš občutek kako mora izgledati prava stvar.
Jasno pa je da tvoja zadeva ni "strupena", mešanica jogurta in skute zna bit prav dobra. Meni videz ni ravno apetitlih ...

P.S.: No, lahko da del krivde nosi tudi mleko. Če krmni obrok za krave ni prav sestavljen (beri preveč koruzne silaže), zna bit pizdarija. To lahko relativno hitro preveriš - del mleka normalno prevri in če se na površini pojavijo rumenkasti fleki je to to (fleki so mlečna maščoba z viškom kislin). Ni tako hudo očitno, se pa loči od "normalnega" mleka. Razlika je tudi v okusu takega mleka. Potem pa je tu lahko še višek somatskih celic (prikrita vnetja vimena), čeprav tega kmet najbrž ne dela, ker se tudi mleko iz mlekomatov kontrolira. Manj sicer, se pa ...

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Bemu, sem zgleda gledal preveč še naokrog. Recimo tukaj govorijo, da mora biti 43 stopinj:
http://ava.rtvslo.si/predvajaj/izdelava-domacega-jogurta/ava2.118155518/
Nič, bom potem res pustil pri miru na sobni temperaturi. Ti verjetno pokriješ posodo ali jo pustiš odprto?
Čeprav potem moram že it po mleko in dat delat, ker ta 2 litra jogurta bo kmalu pošlo...
grin1.gif

Aja, just cheking: pasterizirano mleko je že segreto na 70+ stopinj, tako da mi ga ni treba še enkrat segrevat, drži?
cheer.gif