Izdelava jabolčnega kisa

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Ne paše ravno med pivo, je pa vseeno fermenitrana zadeva. Pozna kdo postopek za izdelavo jabolčnega kisa iz mošta. Na internetu je en kup zmede, kar se fermentacije in kisanja tiče.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
V teoriji gre kisanje takole: sladkor (mošt) -> alkohol (vino) -> ocetna kislina (kis)

Če se držiš tega redosledja ne more bit nič narobe oz. je to najhitrejša in najbolj varna pot do kisa. V praksi torej v mošt dodaš kvas, pustiš da prevre, recimo teden dva (pretočiš) in potem dodaš "ocetnokislinske bakterije" (ponavadi v obliki "gobe", to je tiste sluzaste stvari ki plava na starem domačem kisu).

V praksi folk vrže mošt v posodo, doda gobo in potem nekje iz lufta pridejo kvasovke in vzporedno poteka proces fermentacije in kisanja. Po enem letu je kis najbrž ok, ni pa ravno optimalen tak proces!
grin1.gif


Ocetnokislinske bakterije sicer rabijo kisik in visoko temperaturo, tako da rabiš odprto posodo ali pa redno pretakanje in pa dovolj topel prostor .. vsaj 20C če hočeš spodobno hitrost, škodi ne imet še kje kjer je bolj toplo (kurilnica, poleti podstrešje).
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Hvala. Nekako tako smo dozdaj tudi delali ½ v praksi½...brez dodajanja kvasa. Bom poizkusil še s fala ali pivovarskim kvasom.
smile-1.gif
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Posodo v kateri se mošt kisa je potrebno pokriti z gazo, bombažno plenico da jo ne okužijo z jajčeci vinske mušice.