Izbrana kakovost ali kako nategniti slovenskega potrošnika

22. jul 2007
13.101
1.454
113
123

vi;Dnevnik​

Pod elitno slovensko oznako naprodaj poljska jabolka?​

Uprava za varno hrano je konec junija objavila, da so v jabolkih Sadjarstva Slom odkrili ostanke pesticida fenpiroksimat, katerega uporaba na jablanah pri nas ni dovoljena. Prvi izsledki kažejo, da so bila jabolka, ki jih je Slom prodajal pod oznako Izbrana kakovost – Slovenija, morda iz Poljske.




Pod elitno slovensko oznako naprodaj poljska jabolka?

V promocijski shemi Izbrana kakovost – Slovenija sodelujejo tudi sadjarji. Vprašanje pa je, ali sadje, ki nosi to oznako, resnično vedno slovensko (Foto: Ministrstvo za kmetjstvo, gozdarstvo in prehrano)
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v nadaljevanju uprava) je 28. junija objavila, da so v jabolkih Sadjarstva Slom odkrili ostanke pesticida fenpiroksimat, katerega uporaba na jablanah ni dovoljena. Potrošnikom so svetovali, naj živila, ki so ga kupili v Engrotušu, Mercatorju ali Sparu, ne zaužijejo, ampak ga zavržejo ali vrnejo na mesto nakupa.

Izbrana (ne)kakovost​

Čez tri dni je sledilo novo, popolnoma drugačno obvestilo. V njem je uprava poudarila, da fenpiroksimat v Sloveniji za uporabo na jablanah ni registriran, v EU pa je. Ker naj bi bila izmerjena vsebnost tega pesticida v skladu z EU-mejno vrednostjo, so potrošnike pomirili, da lahko jabolka zaužijejo brez tveganja za zdravje, zaradi kršitve nacionalne zakonodaje (sadje je bilo naprodaj pod državno blagovno znamko Izbrana kakovost – Slovenija) pa jih lahko tudi vrnejo prodajalcu, če želijo. V drugem obvestilu uprave potrošnikom je s seznama trgovskih verig, v katerih so bila naprodaj sporna jabolka, izpadel Mercator.
Dodajmo, da naj bi znak Izbrana kakovost – Slovenija potrošnikom zagotavljal, da so proizvodi pridelani in predelani v Sloveniji ter da so višje kakovosti, saj morajo izpolnjevati stroge standarde, ki presegajo osnovne zahteve. Dodatno naj bi bili izpostavljeni tudi strogemu nadzoru neodvisnih certifikacijskih organov.

Pomotoma zamenjali poreklo?​

Toda Sadjarstvo Slom je očitno nekje grešilo. Obstajata dve možnosti: da je pri pridelavi jabolk uporabljalo pesticid, ki v Sloveniji zaradi ogrožanja vodnih organizmov ni dovoljen, ali pa je pod domnevno elitno oznako Izbrana kakovost – Slovenija prodajalo tuja jabolka. Iz odgovorov uprave na naša vprašanja izhaja, da je verjetnejša druga razlaga. Pojasnili so nam, da je njihova inšpekcija opravila nadzor uporabe fitofarmacevtskih sredstev (FFS) pri slovenskem pridelovalcu, ki jabolka dobavlja tudi Sadjarstvu Slom. Neskladij niso zaznali. Na podlagi evidenc o uporabi FFS so inšpektorji ugotovili, da je pridelovalec uporabljal registrirana FFS. »Nelegalna uporaba FFS z aktivno snovjo fenpiroksimat, ki jo je inšpekcija ugotovila pri vzorčenju spornih jabolk, pri slovenskem pridelovalcu jabolk ni bila ugotovljena,« so zagotovili na upravi. Pripomnimo, da uporabe prepovedanih pesticidov najverjetneje nihče ne bi vpisoval v evidence.
Še bolj zanimivo je nadaljevanje odgovora uprave za varno hrano. Pri podjetju Slom so namreč ugotovili, da posluje tako z jabolki iz konvencionalne pridelave kot z jabolki Izbrana kakovost. »Jabolka iz konvencionalne pridelave so domačega in tujega porekla – iz Poljske. V podjetju so sami nakazali na možnost napake in zamenjave porekla slovenskih jabolk s poljskimi,« so še zapisali. Smo torej slovenski potrošniki pod državno oznako Izbrana kakovost – Slovenija, ki potrošniku zagotavlja, da je bilo sadje pridelano in predelano v Sloveniji, v resnici kupovali poljska jabolka? Upati je, da bodo inšpektorji uprave za varno hrano to do konca raziskali (vzorec jabolk so odvzeli že 10. junija) in ugotovili, ali je pridelovalec res nehote zamenjal slovenska jabolka s poljskimi ali pa je kupce zavestno goljufal s poreklom. Za pojasnila smo prosili tudi podjetje Slom. »Celotna zadeva je še v postopku in je za zdaj ne bi želeli komentirati. V upanju, da nas boste razumeli, vas lepo pozdravljamo,« so bili prijazno redkobesedni.

Slomu odvzeli certifikat​

Konec junija so na upravi za varno hrano za Dnevnik dejali, da so bila sporna jabolka v skupni količini 4,8 tone distribuirana trgovskima verigama Engrotuš in Spar Slovenija ter da jih trgovci zaradi napačnega označevanja umikajo. Slab mesec kasneje smo upravo vprašali, koliko jabolk Sadjarstva Slom so umaknili iz prodaje, kateri trgovci in iz katerih trgovin. »Neskladna jabolka jonagold so bila dobavljena v Engrotuš, označena kot Izbrana kakovost, in v Spar kot jabolka slovenskega porekla. Iz prodaje so umaknili 116,95 kilograma jabolk, od tega 80 kilogramov Spar, ki jih je uničil, in 36,95 kilograma Engrotuš, ki jih je vrnil dobavitelju. Potrošniki jabolk niso vračali,« so še zapisali na upravi za varno hrano.
Kontrolna organizacija za kontrolo in certificiranje je podjetju Slom razveljavila certifikat za shemo Izbrana kakovost sadje in mu prepovedala sklicevanje nanjo, smo še izvedeli od uprave za varno hrano. Inšpekcijski postopek v tem primeru še ni končan.

Poreklo ima velik vpliv na nakupno odločitev​

Dr. Martina Bavec, redna profesorica na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, je ena vodilnih slovenskih strokovnjakinj za ekološko kmetovanje. Za Dnevnik je poudarila, da je zagotavljanje sledljivosti temeljna zahteva pri pridelavi sadja in zelenjave ter hkrati pravica potrošnika, da je seznanjen s to informacijo. »Shema Izbrana kakovost pri nobenem živilu ni kaj dosti nad minimalnimi standardi kmetijske pridelave, naj bi pa zagotavljala poreklo pridelave/reje v Sloveniji, kar je po raziskavah med potrošniki najpomembnejši kriterij pri odločitvah za nakup številnih živil, tudi sadja in zelenjave. Morebitne goljufije s poreklom bi zato lahko ogrozile nadaljnji razvoj slovenskega kmetijstva,« je prepričana Bavčeva, ki že dolgo tudi opozarja, da bi morala biti zlasti za najranljivejše skupine prebivalcev, kot so nosečnice, doječe matere in otroci, najmanjša obremenitev z ostanki fitofarmacevtskih sredstev (FFS). »Povprečno ob vsakem drugem nakupu sadja in zelenjave domov prinesemo tudi nekaj ostankov FFS. Čeprav so količine večinoma pod zakonskimi mejnimi vrednostmi (tri do pet odstotkov je preseženih), je dejstvo, da so te vrednosti na koncu vedno politična odločitev. Še večji problem je, da nihče ne preučuje delovanja 'koktajla' ostankov več FFS hkrati in da pri snoveh, ki delujejo kot hormonski motilci, 'varnih odmerkov sploh ni. Dejansko velik delež konvencionalno pridelanega sadja in zelenjave na trgu vsebuje ostanke več pesticidov hkrati,« je še opozorila Bavčeva. x

 
  • Wow
Reactions: sajkek in smrkec

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.189
3.482
113
Prvi izsledki kažejo, da so bila jabolka, ki jih je Slom prodajal pod oznako Izbrana kakovost – Slovenija, morda iz Poljske.

:zavijazocmi:
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.331
4.850
113
Trgovci marsikdaj nekaj praktično zahtevajo, da izberejo dobavitelja iz Slovenije. Denimo slovensko meso. In dobavitelji jim ustrežejo, kakor vedo in znajo. V vitrinah je slovenska svinjina, čeprav je samooskrba pri svinjini samo malo čez 30 %.
Poglejmo denimo stopnjo samooskrbe pri medu in pomislimo, če smo kritična leta opazili bistveno manj slovenskega meda v trgovinah:
1721906025408.png
 

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.208
291
83
Tole je grdo. Prav je da so mu odvzeli licenco za uporabo izdelka (kao lahko prišlo do napake). Če bi bil jaz Spar bi ga ovadil za kaznivo dejanje goljufije (s čimer tudi Spar izgublja dobro ime). Sicer pa mislim da se to KD preganja po uradni dolžnsti, lahko bi tudi organi sami od sebe kaj naredili. Pač če bo človek sedel kako leto na poljski čežani bo premislil, pa mogoče še kdo ki s podobnimi izdelki dela isto.
Glede medu pa: če v Sloveniji recimo 30% medu v povprečju Sovenci kupijo slovenskega, za ostalo jim je pa vseeno, je ta krivulja čisto korektna (med stoji, tako da ni nujno da je panika). Problem je, če se pod "slovenski med" prodaja poljska ali slovaška ali turška roba - to je pa za vislice, al pa za tace sekat.
 

jezek

Guru
24. jul 2008
2.897
1.241
113
Pa sej poljaki, češkoslovaki, bugari in slovenci.....to je vse eno in isto! V bruseljskih hotelih smo se deset, petnajst let nazaj žgali ko zajci. VSE smo se razumeli.