Izbirniki v Slovenščini

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Sicer že stara zadeva, ampak zdej vidim, da spet turijo ta oglas med razne 24kur videe...

Mene zanima, kje ste se vi naučili (vsaj osnov) tujega jezika?

Jaz vem, da sem več kot pol svoje angleščine pobral iz takratnih Sky kanalov, ki so bili na naši kabelski brez podnapisov ostalo pa v angleški verziji windowsov. Prav tako osnove nemščine iz raznih Forsthaus Falkenau na ORF-u.

Skratka zelo malo od tega sem se naučil v šoli oz. sem stvari že vedel. Bolj kot ne je šola samo slovnica in nima z razumevanjem kaj preveč skupnega.

Vedno bolj forsirajo slovenščino namesto internacionalnih fraz in izrazov.

Bodo naši otroci tako zaplankani kot nacije sinhronizirane televizije? Kar poglejte znanje tujih jezikov pri kakšnih Francozih, Nemcih, Italjanih...porazno.

Izgleda, da sem podoben primer kot ti. Ang sem se največ naučil z raznih SKY Movies, SKY Movies Gold & Co. V šoli vedno imel Ang 5. Potem sem prišel v službo, kjer delam še sedaj in se po kmečko naučil še bosanščine, nemščine, poznam tudi že osnove bolgarščine..

Najbolj se pa nasmejim kakšnim Nemcem, ki pridejo v našo firmo. Vpraša 'Deutsche sprechen', odgovor 'Ja, aber sehr schlecht'. In modeli se smejijo. Pač, Nemščino razumem, sem pa pri izgovorjavi bolj švoh, tako, da se niti ne trudim kaj preveč. Še vedno sem se pa z Nemci vse dogovoril v Ang.

Je pa zanimivo, da večina današnje 'mularije' ne govori 'srbohrvaško'. Presenetljivo je, kako je ta 'jezik' univerzalno uporaben. Namreč, kadarkoli sem kje v D ali pa F, običajno v restavracijah naročam kar v Srbskem jeziku
grin1.gif
.

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Balaja"? Kaj pa je to? Še nikoli slišal.

Ti samo ulet v lokal poln 'Jugosov' in se zaderi 'Sad če bit balaja'. Ti bo takoj jasno
grin1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.726
6.501
113
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Balaja"? Kaj pa je to? Še nikoli slišal.
Jaz tudi še nikoli slišal, Google pa tudi ne najde nič pametnega. Balaja je kraj v Liberiji, Balaj se piše vojak Osvobodilne vojske Kosova, ki je v Haagu, Balaji pa pomeni "močan" v Sanskritu.

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Obstaja pomoje 1000 interpretacij te besede. Poglejte še belaj, belaja &co. Pomeni pa pi'darijo^2 oz. ko gre vse 'u 3 pm', raztur uglavnem
grin1.gif

Tako so mi Bosanci to razložili
smirk-1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.726
6.501
113
Ja, belaja je pravilna beseda. Dodajam še video spot, ne zaradi glasbe, ampak zaradi smešnih "akcijskih" posnetkov ansambla.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
edit.: pobrisal, ker sem z odgovorom toliko časa mečkal, da je vmes že padlo tisto, kar sem napisal.

Nazadnje urejeno: