Izbirniki v Slovenščini

Sicer že stara zadeva, ampak zdej vidim, da spet turijo ta oglas med razne 24kur videe...

Mene zanima, kje ste se vi naučili (vsaj osnov) tujega jezika?

Jaz vem, da sem več kot pol svoje angleščine pobral iz takratnih Sky kanalov, ki so bili na naši kabelski brez podnapisov ostalo pa v angleški verziji windowsov. Prav tako osnove nemščine iz raznih Forsthaus Falkenau na ORF-u.

Skratka zelo malo od tega sem se naučil v šoli oz. sem stvari že vedel. Bolj kot ne je šola samo slovnica in nima z razumevanjem kaj preveč skupnega.

Vedno bolj forsirajo slovenščino namesto internacionalnih fraz in izrazov.

Bodo naši otroci tako zaplankani kot nacije sinhronizirane televizije? Kar poglejte znanje tujih jezikov pri kakšnih Francozih, Nemcih, Italjanih...porazno.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Kaj pa vem. To se sproti naučiš...iz filmov, nadaljevank, muzike, PC+internet... večina besednega zaklada ni na podlagi šolanja (sem seštel - 12 let angleščine v OŠ, SŠ in faksu skupaj
shocked-1.gif
).

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
46
Dreka.. Vidim v zlahti te mladice, 14-20 let.. Winsi - SLO, kar surfa po netu so SLO strani ali pa youtube [wow], telefon - SLO, TV meni - SLO, ce ni podnapisov sploh ne gleda filma, glasba - SLO domaca pa mogoce kaksne kozlarije od raznih rihann, pa ta crap od popa, ce je meni v avtu v anglescini ali bog ne daj nemscini (ceprav jo tudi sam ne razumem, ampak te glavne izraze pa ze poznam, ce ne pa improviziram
smile-1.gif
) je sploh konec. Hoce iPoda na vsak nacin.. mu vse dol pade, ker ni v Slovenscini.. Kupi kaksno napravo, so navodila v anglescini.. konec veselja.. "vaaaaaaaajpiiiiiii a lahko pridem, mi bos neki prevedu"...

Ko se sreca kaksnega tujca je ponavadi tako: "ammmmmmm ... yeeeeees.. ammmmm ummmmmmmm .. kako se ze rece.. ammmmmm.. no... ma kr ti se pogovarji, ali mi pa vsaj prevaji."

Res redko kdo (od teh otrok) lepo obvlada anglescino, da se bp s tucjem kaj zmenil/dopove/usmeri ...

Se 10 let, pa bomo tako sposobni, kot Italijani..

EDIT: aja se tole sem pozabil.. Kaj se pa zgodi, ko komu zrihtam kaksen spil? Recimo Modern Warfare 2.. Jeba igrat, ce noces razumet v anglescini kaj je potrebno narediti v misiji..

Nazadnje urejeno:

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
gre se za princip. zakaj bi pa morali navodila brat v ang, nem., špa., romun., bolg.,... če plačam za izdelek, potem naj vsebuje tud prevod navodil.

glih zdej je brat kupu avtoradio In tud ang. navodil ni notri!!! prav nem, bolg, pa francosk... pa ga je kupu pri nas.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
46
Naj gre kamor je kupil in mu jih dodajo.. Se hitreje bo pa, ce jih potegne z neta (konec koncev bo po moje prodajalec isto naredil).

Where's a will, there's a way
grims-1.gif

Domen

Pripravnik
24. jul 2007
207
0
16
jaz sem se naucil anglescino in nemscino iz televizije in z uporabo racunalnika! Ce kaj ne prenesem je sinhronizacija! Fuj!
Se podnapisov ne maram ker se potem vedno pizdim kako nesposobni so prevajalci!

Ce dobim v roke telefon s slovenskimi meniji ali PC z Slo windowsi se ne znajdem! Ker so tako butasti prevodi da nimam pojma kaj kej pomeni in gledam samo ikonce
wink-1.gif

Moji otroci bodo vzgojeni tako kot jaz da bodo imeli nadpovprecno znanje vsaj teh dveh tujih jezikov!

Sicer je prov da ohranjamo slovenscino a v teh primerih DOL oz. STRAN s slovenscino!

.....meine opinion!
wink-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
gre se za princip. zakaj bi pa morali navodila brat v ang, nem., špa., romun., bolg.,... če plačam za izdelek, potem naj vsebuje tud prevod navodil.

glih zdej je brat kupu avtoradio In tud ang. navodil ni notri!!! prav nem, bolg, pa francosk... pa ga je kupu pri nas.

S tem principom se sicer strinjam...vendar po mojih opažanjih tisti, ki ne zna naštimat TV-ja z menujem v angleščini,...ga tudi v slovenščini ne zna.

Sam imam menu-je vsega v angleščini, ker mi je slovenščina na tem področju tuja.
crazy1.gif
TV, DVD, PC, GSM...

Nazadnje urejeno:

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
46
Kaj pa kupuje pri technomarketu ali mediamarketu, pa naj pri uvozniku oz. pooblascencu kupi, pa bo..

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
dobro, da sem pogledal ta video, ker do sedaj nisem vedel kaj je to "Izbirnik"

osnove pa preko TV ostalo pa v tujini. nekaj malega pa celo v šoli.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Sam sem mnenja, da se naj otrok nauči tujega uporabnega jezika čimprej. To mu bo kvečjemu dobro delo v prihodnosti. Se spomnim pred leti, ko se je soseda nazaj v slovenijo preselila, s seboj pa prinesla dve punčki.
Obe punčki sta bili deležni tako nemščine, kot slovenščine, tako, da sta pri 5 letih obedve govorile tekoče dva jezika.
...
p.s: gledam skoz okno in vidim mladino, ki večina govori æefuršæino....katstrofa....vidim, že po frisu mulca, da je slovenc, pa pravi z zlomljeneno bosanšæino....đe s ti...? Uporabljat tuj jezik ( še posebno južnaškega) zato, da si "in" in da kljubuješ staršem(?) in biti zato sprejet k južnakom...
To je sam za tepst !

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ni kupil pri nobem takemu...

@all; glede učenja imate prav... sam mislim, da je dost drugih načinov, da se mulc nauči ang....

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Devil ima prav. mladi dandanes nimajo pojma o srbohrvaščini, tisti cca .26, 27 let + pa že nekaj vedo.

Jaz tudi znam povedat "šnel..šnel..mein vulkanen eruptiren", pa nimam pojma o nemščini. enako je s temi "đe si bre"