Meni je GVO javil da tudi če sam kopljem me ne bodo priklopil oz. priklopijo samo kar sami sklopljejo + razvodni jašek je nekje na državni cesti in bi rabil samo za elaborat za (delno) zaporo te ceste plačat več kot bi naslednjih 10 let plačeval optiko. Je pa problem v temu da je optika "v planu" po občinski cesti, kar je že 15 let, ker bi se cesto moralo kopat za kanalizacijo, vodovod in elektriko. Seveda nič od tega ni, vmes je še cesta postala "jama na jami" in je dobesedno neprevozna z osebnim vozilom.
Pri nas ima omrežje/centralo samo telekom, ostali operaterji ga najemajo, tako da itak si nimam kaj pomagat s T2/telesmehom/...
RUNE kot alternativa je javil to kar je občina povedala, da je optika že v planu in za njih je zgodba končana (ne spadamo pod sive*čne lise, torej ne morejo vlečt optike ker jim ne bo nihče plačal).
Do hiše seveda pride bakrena parica, ampak je od centrale do mene vsaj 3x pretrgan kabel in "poštukan" dobesedno z izolirtrakom. Tako da vsakič ko začne dež padat mi DSL linija pade. Zdej ko je aprilsko vreme tudi do 10x na dan. Sem javil telekomu že nekajkrat in oni obvestijo GVO, ta pa samo pride pa pravi da kabli so ok (pač očitno visijo v zraku, to je pa tudi vse kar njih zanima) in mi ponovno pod nos "nalagajo" o planirani optiki in da niti pod razno ne mislijo vlagat sedaj v nove bakrene kable. Še tisto kar je polomilo drogov v nekem neurju so ležali kabli po tleh pol leta, potem so jih pa na elektro štange obesil.
Tko da osebno se bolj kot ne borim z mlini na veter in ne bom dosegel nič, lahko samo čakam. Zdej so mi nazadnje ponudil gratis "modem" za 5G, seveda ko ga je telekomovc prinesel še "dobavnice" ni mogel na telefonu uredit ker v hiši ne lovi nobeno mobilno omrežje. Tako da ga je samo priključil, počakal 5 min in ker se ni povezal je odšel skupaj z modemom.
Muskova opcija bi mi bila ok alternativa, samo ne ponuja statičnega IPja ki je zame skoraj nujen. Poleg tega tudi pokritost ni idealna in baje da v takih primerih karp ogosto prekinja linijo (kar mi spet za namen za katerega rabim internet ne diši najbolj).