iRenew - energetska zapestnica (ROFL)

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:

Po drugi strani nekateri podcenjujejo znanja naših prednikov. Me zanima koliko časa bi danes "na roke" računali cikle sončnega mrka.
Žal nimam na voljo par stoletji za opazovanje, kot so imeli oni
smirk-1.gif

S takim pristopom in razumevanjem lahko ti 3000 let buliš v nebo, pa ne boš našel venere, kaj šele poti, zaporedja in druge bolj kompleksne zadeve.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.162
-8.770
113
Citat:
Uporabnik kwa pravi:
v tem OFF topicu se nekateri lahko 100% strinjamo z Pepetom, kaligulo....
cheer.gif

ti nekateri vemo, kako bogo in majhno je naše znanje o tem svetu...vemo kako majhen del celote je človek in hkrati kako veliko moč ima....vemo.....vemo...vemo....
cheer.gif
Ja, kako majhno je tvoje/vaše znanje o tem. Nikakor pa to znanje ni majhno, če gledamo celotno človeštvo.
Ampak ker ti nečesa ne znaš/ne razumeš, to pomeni, da nihče ne zna/ne razume ane?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.162
-8.770
113
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:

Po drugi strani nekateri podcenjujejo znanja naših prednikov. Me zanima koliko časa bi danes "na roke" računali cikle sončnega mrka.
smirk-1.gif

S takim pristopom in razumevanjem lahko ti 3000 let buliš v nebo, pa ne boš našel venere, kaj šele poti, zaporedja in druge bolj kompleksne zadeve.
Mogoče ti... Vsak z nekaj smisla za opazovanje in logično sklepanje bo za tek svojega življenja pogruntal vsaj par sarosovih družin mrkov. Za točno napoved kje in kdaj bi pa potreboval več časa, če ni dovoljena uporaba pripomočkov

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.586
5.169
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:Čudežne ozdravitve ne obstajajo.
Jaz to vem. Ampak vem pa, da obstajajo ozdravitve, ki jih medicina na osnovi sredstev in znanja, ki jih vloži v to ne zna pojasniti. Pika. In ozdravitev se zgodi potem, ko medicina pravi, da se pomagati ne da, ker je okvara mehanska (hrbtenica) in bo človek čez pol leta na vozičku, sedaj pa že pet let hodi bolje kot prej. Najbrž se je sicer ortoped preprosto zmotil (ampak bog ne daj, da bi to trdil v Sloveniji, ker te bo zdravniška zbornica linčala), ampak po teh napovedih bi bila večina na vozičku že zaradi tega, ker bi mu verjela. Nekateri optimisti pa verjamejo drugim še bolj kot zdravnikom in potem kao "čudežno ozdravijo". Ni šlo za nobenega kiropraktika ali kakšen koli fizični poseg. Temveč preprosto za nekoga, ki je osebi rekel, da on čuti, da bo bolje. Zato mora zdravnik vlivati upanje, ker zmeraj lahko kaj spregleda. Verjamem, da vsak nima teh sposobnosti in da se tega naučiti verjetno ne da. Ker to ni isto kot hinavsko hlinjenje, da bo bolje, pri sebi pa si 100% v izzid.
Pred 50-imi leti ni znala medicina pojasniti skoraj nobenega rakavega obolenja, danes jih nekaj zna. Še zmeraj pa ti zdravnik uradne medicine reče, da je nekaj dedno. To se reče takrat, ko ne znamo (ali se nam ne ljubi), točno razčleniti vzrokov. Zakaj ni zmeraj dedno? Kaj točno smo "dedovali"? Gen ali mikro organizem, ker smo živeli v istem okolju, ali pa slabe življenjske navade, ali mentalni način reakcije na problem?
Medicina se še razvija, znanost se še razvija, tehnika se še razvija. In razvijala se bo še mnogo mnogo let. Dokler bo človek obstajal. Pravi matematični model bi znal v tem trenutku napovedati prihodnost na osnovi sedanjosti. Vse potrebne spremenljivke imajo vrednosti že v tem trenutku, samo jih je silno mnogo. Tudi to, kar boš ti napisal na ta post. Ampak zaenkrat smo tako bosi, da še vremena ne znamo napovedati za teden dni naprej. Naši zanamci ga bodo gotovo znali napovedati za ogromno časa vnaprej, nanj vplivati in se ne jokati zaradi denimo podnebnih sprememb. Edina težava je, da jaz tega ne morem dokazati
redface-1.gif
.

BlackHole

Pripravnik
23. avg 2007
764
0
16
V človeškem razvoju je še ogromno maneverskega prostora. Če se nekomu zdi, da ga ni, je pač rahlo naiven. Še ogromno neraziskanih področij je, nekaterih sploh še ne poznamo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.162
-8.770
113
Citat:
Pravi matematični model bi znal v tem trenutku napovedati prihodnost na osnovi sedanjosti. Vse potrebne spremenljivke imajo vrednosti že v tem trenutku, samo jih je silno mnogo. Tudi to, kar boš ti napisal na ta post. Ampak zaenkrat smo tako bosi, da še vremena ne znamo napovedati za teden dni naprej.

Za oboje je samo en sam problem-imamo premalo CPU moči.
Ok, za 100% napovedovanje prihodnosti je poleg tega še "rahel
grin1.gif

Glede vremena pa le in samo premajhna računska moč, zaradi tega se delajo poenostavitve(ločljivost modela 10 in več km, manj točk z vhodnimi podatki, poenostavljeni izračuni,...). Teoretično znamo napovedati blizu 100% točno za več tednov v naprej. Samo kaj to pomaga, če bi sam izračun trajal več let
hysterical-1.gif

Nazadnje urejeno:

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:

smirk-1.gif

Mogoče ti... Vsak z nekaj smisla za opazovanje in logično sklepanje bo za tek svojega življenja pogruntal vsaj par sarosovih družin mrkov. Za točno napoved kje in kdaj bi pa potreboval več časa, če ni dovoljena uporaba pripomočkov

Premisli o opazovanju nebesnih teles v kontekstu časa Majev in kakšne ugotovitve so bile to, gledano iz perspektive Zemlje. Še par tisoč let kasneje večini folka ni pol tolk jasno kaj je "nad nami", kot je bilo takrat Majem.

sass

Guru
1. sep 2007
5.244
889
113
... za razliko od Majev, kjer je bilo večini folka jasno, kaj je bilo takrat nad njimi?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.162
-8.770
113
Kako da ne? Njihovi bogovi so stalno zahtevali kri
evil.gif

Wacko, povprečen Maj ni imel blage veze kaj je nad njim. Tistih nekaj svečenikov, ki se jim je nekaj sanjalo, so izjeme.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Vem jaz to. Za tisti čas se raji še oprosti, da ni vedela, ker se ni imela od kje naučit. Danes hoče pa raja učit stroko, ker je lažje znat Bilbijo/Koran na pamet, kot kakšno strokovno literaturo.

@ ynos ... Maje so gnjavila žrtvovanja
grin1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

A si ti sploh prebral moje sporočilo, kjer sem pojasnil medicinsko ozadje 99% t.i. čudežnih ozdravitev? A dejansko poznaš kakšen princip ozdravitve, ki ga medicina ne bi znala pojasniti?
confused-1.gif
I guess not.

Kar pa se tiče raznoraznih osebnih anekdot in zgodbic, se raje ne bi spuščal v te vode. Parkrat sem šel v RL vrtati malo globlje in slejkotprej naletiš na bodisi napako v komunikaciji (večinoma po krivdi zdravnika), bodisi na napačno razumevanje diagnoze in pojasnila s strani pacienta. Poškodbe hrbtenice so delikatna zadeva. Dokler je pacient v spinalnem šoku, si nihče ne upa napovedovati izida in kdorkoli ga je, je bodisi ravnal narobe ali pa je bil narobe razumljen. 100% gotov pa sem, da če je šlo za mehansko okvaro hrbtenjače (ne hrbtenice, kakor si napisal... že tu je bistvena razlika), ta oseba ne bo NIKOLI več hodila. Fizična prekinitev živčnih snopov v belini hrtenjače je (zaenkrat in/ali po naravni poti) vedno ireverzibilna.
Takšnih zgodbic je na stotine in vsi so sveto prepričani o svojem prav (podobno kot ti) in se niti ne trudijo poiskati dejstva.

O dednosti je znanega že precej. Imamo tudi prototipe bolezni, ki imajo on/off stikala in za katere točno vemo, kako in kdaj se dedujejo. Lahko zviješ jezik? Ga tvoja starša oba ne moreta? Well, posvojen si. 100% (reda radi obstajajo izjeme, ampak so one-in-a-million in potem smo spet pri loteriji). In podobne stvari...
Sicer pa ti povem, da je tvoje znanje genetike precej pomanjkljivo in najpomembneje - zelo za časom.

Zakaj si se ognil odgovoru na moje direktno vprašanje? Še enkrat:

Citat:
Povej mi eno stvar na velikostnem nivoju od 1E-9 metra do 1E+9 metra, za katero niso pojasnjene fizikalne osnove in kjer nas trenutno pri razvoju ne ovira samo nezadostna računska moč za ustrezne simulacije.
A ti resno misliš, da bodo v prihodnosti odkrili neke izjemne novosti, ki bodo pomenile revolucijo na velikostni skali človeka? A imaš vsak kakšen indic, ki bi namigoval na to?

Govoriva o revolucionarnih stvareh, ki spremenijo naše osnovne poglede. Človeško telo (vključno z zavestjo) lahko enostavno pojasniš z biokemijo 19. stoletja. Samo preveč kompleksno je za celovito razumevanje v tem trenutku.

Kot je običajno v teh debatah, pa imajo o inferiornosti moderne znanosti največ povedati ravno tisti, ki jo najslabše razumejo.
smirk-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik BlackHole pravi:
V človeškem razvoju je še ogromno maneverskega prostora. Če se nekomu zdi, da ga ni, je pač rahlo naiven.

Naivnosti je v tej temi toliko, da bi jo lahko rezal. Samo poglej si naslov.

Nihče tudi ne zanika tega, kar si napisal glede napredka. Ampak ponovno - treba je ločiti med revolucionarnimi zadevami (Darwin, Newton, Mendel, Mendeljejev) in evolucionarnimi zadevami (industrijska revolucija, space race, Moore, napredki v medicini).

Povej mi eno znanstveno odkritje zadnjih 50 let, ki je povsem spremenilo naš pogled na svet.

Lahko ugibam o par naslednjih:

- stik z zunajzemeljskim življenjem
- stik z zunajzemeljsko inteligenco
- razkritje genoma in sposobnost reprogramiranja telomeraz - nesmrtnost
- pojasnjeno delovanje človeških možganov - možnost simulacije in možnost uploada

To so revolucionarne stvari, ki bodo povsem zamajale ta svet. Ampak tovrstnih stvari ni bilo že desetletja in bojim se, da svet dandanes niti ni pripravljen na katerokoli od štirih zgoraj naštetih točk.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.586
5.169
113
Jernej, s tabo nima smisla debatirati, ker si na povsem enaki miselni stopnji kot so bili inkvizitorji. Zate druga resnica preprosto ni možna, vse znanje je preprosto že na dlani. Kdor se s tabo ne strinja je pač butelj, čeprav vsi nismo zdravniki in nit nočemo biti. Jaz sem ti lepo napisal, da je šlo pri tašči za napako zdravnika, ampak njegove besede bi "ubile" 20 % ljudi. Pa glej na to kakor hočeš. Zakaj dobi denimo moja žena za isto koleno od dveh eminenc v Sloveniji povsem različno mnenje? Pa kaj so to šarlatani ali vrači? Pa ne klobasaj že, da je medicina bog i batina. Jaz spoštujem zdravnika, ki reče, da njemu stvar zgleda tako, ne more pa biti 100% prepričan. Nikakor pa ne takega, ki reče, da je 110% tako in nikakor ne drugače, potem pa se čez čas izkaže, da je bila na poti do diagnoze nekje napaka.
O genetiki seveda nimam pojma, kaj "dedujemo" sem pisal zato, ker pravijo, da nekatere vrste raka povzročijo mikroorganizmi. Tudi te dobiš v istem okolju.
Če bi jaz vedel, kaj nam v znanju še manjka, ne bi pisal po tem forumu
smile-1.gif
. Še zmeraj smo denimo povsem bosi v mehkih znanostih. Zato pa so danes še "mehke", ker jih ne znamo matematično pojasniti. Ne samo, da noben ni resno napovedal krize, da ni zanesljivega matematičnega modela zato, še manj ve kdo, kdaj bomo iz nje prišli. Naša tehnika je še zmeraj enosmerna, bi rekel plenilska. Ropamo naravo, ne znamo koristiti tega, kar je v njej. Ker nočemo ali ker premalo znamo. Bojimo se, da zemlja ne more preživeti denimo 20 milijard ljudi. Ker ne znamo. V abrahamovih časih tudi na bližnjem vzhodu v puščavi ni mogel preživeti več kot 1 človek na 10 ha. Danes jih je v Izraelu nekaj več...

Podobne teme