Pogooglal bi "iTunes account without credit card" ali nekaj v tem stilu pa bi dobil direkt navodila in zadevo rešil v minuti ali dveh, tu res ne vem kje je problem.
Kar se tiče avtonomije pri iPhone pa je podobna kot na drugih primerjlivih telefonih, če pač prihajaš iz navadnega telefona z mejhnim ekranom in tipkami, vrjamem da nisi navajen. Sam sem na smartphoneih nekje od SE P800 dalje in mi je normalno da vsak večer telefon odložim na dock, da se polni in ga zjutraj vzamem dol, čeprav bi zdržal tudi več, če ga bolj malo uporabljaš.
Kar se tiče zaprtosti iPhone pač tako je, gre za ceno, ki jo je treba plačati za stabilnost itd, zadeve, ki so implementirane enostavno delajo, ravno tako aplikacije, ki so na AppStoreu. To zadostuje večini uporabnikov, za entuziaste pa je še vedno na voljo jailbreak, ki odpre nove možnosti. Pri meni sta bila oba iPhonea (3G in 4) jailbreakana od prvega dneva praktično, ker se rad igram s tovrstnimi zadevami. Vedno sem si porihtal vse tako, kot mi je odgovorjalo in to je to. V familiji sem jailbreakov še par drugih telefonov, pa čeprav samo zaradi bonbončkov kot so SBSettings, Lockinfo in SMS group (pa mogoče še kaka malenkost) in niso imeli nobenih težav. Odgovarja jim, da je zadeva zanesljiva (predvsem delovanje Exchange Active Sync), kar pa ni rešeno po defaultu, sem rešil z JB.
Sedaj sem pač prešaltal na SGSIII v želji po raziskovanju nove platforme, ker se mi zdi počasi dovolj zrela poleg tega pa je ravno prišla prilika za menjat telefon (dobro prodal 2 leti staro 4ico in z ne prevelikom doplačilom ugodno kupil SGS3). Vse skupaj je že v osnovi bolj odprto, je pa treba zato malce bolj paziti, tako kot pri jailbreaknem japku. V play store se najde svašta, saj ni neke kontrole, tako da delovanje nekako ni zagotovljeno in tudi previdnost ni odveč, včasih pa tudi na splošnokakšna stvar ne dela tako kot more (v mojem primeru je bil to A2DP audio streaming), vendar se da praktično vse rešiti, če je le volja in čas, da se malo poigraš (zame je bila rešitev leakan JellyBean rom, ki ima odpravljen prej omenjeni bug).
Pač ni univerzalnega telefona, vsakemu paše svoj, zato pa imamo raznoliko ponudbo in hvala bogu, da je tako.