Investicija v stroj (ideje za popoldansko dejavnost in zaslužek)

ideolog

Fizikalc
16. feb 2012
235
48
28
17.325776N, 23.254786E
Vem, da je to že od nekdaj, samo gre za to, da pač zadnje čase to nekako bolj opažam pri ljudeh v moji bližini, in sicer da si doma omislijo nakup nekega stroja (naprave), s katerim najprej delajo nekaj zase (npr. za hobi, ali za svoje potrebe), potem pa naredijo uslugo še sosedu, pa prijatelju, zadeva se razve, "naročil" je vedno več, na neki točki se začnejo te male usluge plačevati in začne pritekati denar.
Sedaj me pa zanimajo vaši primeri (ali pa od vaših sosedov/znancev/prijateljev...).
Nekaj mojih: liofilizator, tisk na majice, 3D printer, bager, laserski razrez, komora za zorjenje mesa, ...
...boste rekli, ja to se gre za vsako podjetnitvo od igle do lokomotive.
Ne.
Zanimajo me taki majhni domači hobi-projekti, ki potem malo zrastejo. Ne, da iz tega rata gazela, ampak še vedno hodiš v službo in popoldne zaslužiš za dopust in za passata namesto golfa.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.753
5.433
113
Vem, da je to že od nekdaj, samo gre za to, da pač zadnje čase to nekako bolj opažam pri ljudeh v moji bližini, in sicer da si doma omislijo nakup nekega stroja (naprave), s katerim najprej delajo nekaj zase (npr. za hobi, ali za svoje potrebe), potem pa naredijo uslugo še sosedu, pa prijatelju, zadeva se razve, "naročil" je vedno več, na neki točki se začnejo te male usluge plačevati in začne pritekati denar.
Sedaj me pa zanimajo vaši primeri (ali pa od vaših sosedov/znancev/prijateljev...).
Nekaj mojih: liofilizator, tisk na majice, 3D printer, bager, laserski razrez, komora za zorjenje mesa, ...
...boste rekli, ja to se gre za vsako podjetnitvo od igle do lokomotive.
Ne.
Zanimajo me taki majhni domači hobi-projekti, ki potem malo zrastejo. Ne, da iz tega rata gazela, ampak še vedno hodiš v službo in popoldne zaslužiš za dopust in za passata namesto golfa.
Keramičarstvo, pa še ne rabiš velik strojev met.

ideolog

Fizikalc
16. feb 2012
235
48
28
17.325776N, 23.254786E
Ja, vsaka dejavnost, za katero potrebuješ nekaj orodja, v tem primeru rezalnik za ploščice, mešalnik za lepilo, nivelir...
Ampak ti moraš potem te ploščice polagati sosedu vsak dan do polnoči (ker pač delaš po službi in seveda ne moreš narediti samo ene stene na wcju).
Bolj sem mislil na neke kratke usluge in izdelke, ki so razmeroma hitro narejeni.
EDIT: torej že moj bager pade ven iz tega nabora.

brane_new

Guru
10. feb 2008
18.481
2.473
113
Mala hišna popravila: voda, elektrika, kaj okoli hiše,TV, štihanje/prekopavanje vrta, vzdrževanje starih garaž,
Upokojenci so, pa blok tudi. Nima vsak t' mladih, da naredijo. Pa oni tudi radi pokličejo, da se ne jeb...jo.
Kratka dela, kjer prideš in odideš. Ja, cena en kufe. Maš pa tudi take, ki vedo da je tako malo delo cenjeno.

disc

Guru
4. feb 2011
2.511
629
113
Šloganje, izganjanje črne magija... :) lahko na daljavo delaš.

Drgač pa tako, kot je zgoraj en omenil. Pomoč pri hišnih opravilih, veliko starejših rabijo pomoč, pa nima veze a od žarnice za zamenjat, pipe v kopalnici ali pa na vrtu. Sami ne morejo, otroci pridejo naokol sam ko je penzion, pa pol, k je za dedovanje.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.753
5.433
113
Servisiranje koles, pripeljejo ti jih na dom, verjetno tudi ne rabiš full nekega vložka in velikega prostora za to,
tukaj je mogoče pomembna lokacija, ker v Ljubljani boš imel dosti dela, v Zgornji Kungoti pa verjetno premalo.