Injekcija proti bolečiham - zobozdravnik

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Vprašanej za KillaKHAN-a glede paradontitisa. Zgoraj levo med 6 in 7 se mi je v preteklem letu 2x pojavilo vnetje z krvavenjem. Osebni zobozdravnik me je napotil na slikanje in kasneje svetoval da obiščem paradontologa zaradi kroničnega parodontitisa.

Nekako sem nato v 14 dnevih zadevo odpravil in umiril z Paradontax zobno pasto. Sedaj po enem letu od tega pa sem spet začutil občutljivost na hladno/vroče v tem predelu dlesni in ter opazil da se mi je 7 zgoraj začela kar malce majat. Bolečine ni, zob je še nedotaknjen/ nezdravljen. Je že prepozno za zdravljenje glede na to da se zob že malce maje?
Lp

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Verjetno moraš tole vsekakor pokazat zobarju, da boste poskusili zdraviti vsaj dlesni.

Če se zob malo maje ni prou fajn, ampak glej: meni se mlečni spodnji enki malo majeta že 20 let (s prstom ju dejansko lahko premaknem), pa sta v dlesni še vedno in nimata nobenih težav...
tongue-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Odyssey pravi:
Vprašanej za KillaKHAN-a glede paradontitisa. Zgoraj levo med 6 in 7 se mi je v preteklem letu 2x pojavilo vnetje z krvavenjem. Osebni zobozdravnik me je napotil na slikanje in kasneje svetoval da obiščem paradontologa zaradi kroničnega parodontitisa.

Nekako sem nato v 14 dnevih zadevo odpravil in umiril z Paradontax zobno pasto. Sedaj po enem letu od tega pa sem spet začutil občutljivost na hladno/vroče v tem predelu dlesni in ter opazil da se mi je 7 zgoraj začela kar malce majat. Bolečine ni, zob je še nedotaknjen/ nezdravljen. Je že prepozno za zdravljenje glede na to da se zob že malce maje?
Lp

Nisem videl prej, bom odgovoril čez kako urco.

Ok, da začnemo po vrsti. Parodontax ni vredu, ker ne odpravi bolezni ampak samo zamaskira simptome. Sama pasta ni škodljiva, ampak glavni faktor pri zdravljenju vnetja dlesni je odstranitev oblog.

Najprej se je treba vprašat, zakaj imaš ti tam zadaj težave. Verjetno je tam eno mesto, kjer ti zastajajo obloge, ki ga ne moreš dobro očistit. To pomeni morda najprej zamenjat plombe/prevleke, da spet dobro tesnijo in zapirajo prostor. Ob tem se še dobro očisti to mesto, da se ustvari pogoje, ki jih ti lahko vzdržuješ. Če gre za kronični parodontitis je izjemno redko omejen na eno mesto. Ponavadi je takih mest v ustih več, ampak jih ti (še) ne opaziš.

Občutljivost na toplo/hladno je lahko povezana ali pa čisto nepovezana s tem stanjem. Pri parodontozi pride do umika dlesni in (kar je bistveno huje) kosti. Zobje pa so narejeni tako, da jih pred vplivom toplih in hladnih dražljajev ščiti sklenina. Sklenina se konča približno nekje na nivoju zdrave dlesni ali 1-2mm pod njo, takrat ko zob prvič do konca izraste v usta. Po površini se ta sklenina nadaljuje v zobni cement. Zobni cement nima takih lastnosti, ker ima čisto druge naloge (da veže zob z ligamenti v kost). In ko se dlesen in kost umakneta, se razgali cement. In takrat so zobje lahko občutljivi.

To je v primeru, da je parodontoza vzrok za občutljivost. Lahko pa je enostavno vnetje živca zaradi npr. kariesa pod/ob stari zalivki. V tem primeru je stanje čisto nepovezano s parotontozo.

Prepozno je redko. Je pa zadeva pri nas čisto premalo resno predstavljena pacientom, pa tudi ljudje sami se ne zavedajo težav, ker je to kronična bolezen, ki do resnih težav privede šele po recimo 20-30 letih (to pomeni ljudje stari 40 ali raje 50+).

Parodontoze ne znamo "pozdraviti". Znamo jo ustaviti na nivoju kjer je in to stanje dolgo vzdrževati. Obstajajo alternativne metode, ki lahko vrnejo nekaj kosti (odvisno od primera), ampak stanejo kar nekaj denarja. Eno je LANAP (poseben laser - cena sitnica okrog 60-80k eurov) drugo pa je operativno dodajanje umetne kostnine in prešitje z raznimi membranami. Oboje ni 100% predvidljivo.

Vsekakor pa je kot vedno odvisno od pacienta in (žal) njegove denarnice.

Jaz imam en tak lep "pregovor" - Vse se da, samo stane...

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Verjetno moraš tole vsekakor pokazat zobarju, da boste poskusili zdraviti vsaj dlesni.

Če se zob malo maje ni prou fajn, ampak glej: meni se mlečni spodnji enki malo majeta že 20 let (s prstom ju dejansko lahko premaknem), pa sta v dlesni še vedno in nimata nobenih težav...
tongue-1.gif

Pri tebi ima majanje drugačen vzrok. Mlečne enke so RES RES RES kratke
smile-1.gif
Načeloma lahko taki zobje ostanejo do smrti, če ne pride do poškodbe, večjih kariesov ali pa parodontoze. Ker so tako kratki jim parodontoza uniči kostno podporo v par letih.

B81

22. jul 2007
36.898
10.467
113
No danes je 8. dan po puljenju in še vedno sem na Nalgesinu vsakih 5 ur zaradi trganja...ortopan ne pokaže nič oz. je videti normalno, tako da bo potrebno počakati še nekaj dni, da bolečina mine.

Je še kak domač recept razen kamilic in žajblja?
10X

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Verjetno si bolj zajebal z žabljem in kamilcami. Jaz dejansko (ne zajebavam se) vsakemu penzionistu zbičam da nobenga žajblja in kamilc.

Najverjetneje se ti je krvni strdek odstranil iz rane. To pomen "suho" vnetje. Ni gnojno zato antibiotiki ne pomagajo, jaz pa na en drugačen način to zdravim in so pacienti ponavadi čez dan ali dva že ok. Si je pa treba 15 minut vzet v amubulanti, kar je včasih težko.

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Najlepša hvala! Lepo si vse opisal, me pa zanima če priporočaš kakšnega dobrega paradontologa na štajerskem koncu?
Plačljivo ali z koncesijo je vseeno
smile-1.gif

B81

22. jul 2007
36.898
10.467
113
Aha, no parkrat sem si malo izpiral rahlo z žajbljem in enkrat s kamilicami. Zdravnik je rekel, da bo treba počakat, ker je pač bila velika rana, ki je zdaj na pol že "zaceljena". Strdek ni šel ven, ker sem dal vato prek pred obroki. Bolečina pa je nekje bolj spodaj iz strani, kot bi dlesen bolela.
btw: ko se to pozdravi, več nikoli ne kupim čokolina
grin1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Ne bojo, ker spodaj ni stalnih zob, ki bi jih izrinili ven.
zmaga.gif

Ne rabiš, nisi edini, DALEČ od tega
grin1.gif

Ma, kje si bil pred 21 leti, ko se je okrog take RTG slike delala cela panika
grin1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Itak.
smile-1.gif

Absolutno se tudi ni našel zobar, ki bi znal povedati, da mlečni zobje ne bodo padli iz dlesni kar sami od sebe, če jih pustimo pri miru
tongue-1.gif