Injekcija proti bolečiham - zobozdravnik

B81

22. jul 2007
36.898
10.467
113
Kako ali zaradi česa se lahko zgodi, da 3 kratno injiciranje (vsakič na 4 različna mesta iz obeh trani) ne prime in da se čuti na sredini zoba?
WTF?

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
pri meni je bilo enako, po 5 dozah. sem pa takrat bil na tramalu zaradi operacije in zarad tega ni primlo kot bi moglo.

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.260
152
63
Razbolel živec (Pulpa), visoka toleranca do vbrizganega sredstva, razredčena snov v injekciji (varčevanje pa to)
smile-1.gif

B81

22. jul 2007
36.898
10.467
113
No BTW, sem že dal kar nekaj skozi, ampak to se ne da primerjat z nobenim zlomom, zvinom in ostalimi nežnostmi...
smile-1.gif

Torej z nekim "dletom" se lomi zob (6-ica spodaj ) in se po kosih daje ven, ker se je krona zlomila. Na stolu uro in dvajset minut.
Aja, pa so mi rekli, da imam visok prag bolečine, ponavadi se mi stvari zacelijo veliko hitreje kot pri drugih (imel tudi "pol kozarca" zapičenega v roko
smile-1.gif
)

afna1972

Pripravnik
11. feb 2013
167
0
16
boli,boli,,,jaz sem bil tudi cca 1,5 ure, pa je bilo potem razrezano in krvaveče da sta moral prenehati, vrnil sem se drugi dan, da je dokončal, tretji dan pa še enkrat na pregled, vse privat. usta pa komaj da znaš zapreti.....

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Za puljenje načeloma vedno prime. Problem je pri gnojnih vnetjih, kjer bolečino povzroča pritisk gnoja in ko se nasloniš na zob to še povečaš. Ampak pri tebi dvomim, da je bil gnoj ob zobu.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.492
119
63
Sem siguren da imas granulom pod korenino, takrat ne prime, bi pa moral to zobar videti na RTG fotki in najprej pozdraviti vnetje.

B81

22. jul 2007
36.898
10.467
113
Nič ni bilo, odlomljen zgornji del, 12 krat je pičil (vsakič po 4 krat iz strani). Dlesni nisem čutil, ko pa je z dletom odlamljal zob vstran pa so bile neke zvezde v ordinaciji na stropu
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Sem siguren da imas granulom pod korenino, takrat ne prime, bi pa moral to zobar videti na RTG fotki in najprej pozdraviti vnetje.

Seveda prime.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Nič ni bilo, odlomljen zgornji del, 12 krat je pičil (vsakič po 4 krat iz strani). Dlesni nisem čutil, ko pa je z dletom odlamljal zob vstran pa so bile neke zvezde v ordinaciji na stropu
smile-1.gif

Kater zob?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:

Seveda prime.
Pol pa statistika laze
smile-1.gif

http://endoexperience.com/documents/HotToothanesthesia.PDF

Ta raziskava je za endodontsko zdravljenje. To je za "živc". In nikoli ni zaradi granuloma, ker granulom nastane po tem, ko je "živc" že odmrl. Velikokrat se zgodi pri hudem vnetju pulpe (zob je še vedno "živ" in ni granuloma). Gre se za anestezijo same zobne pulpe. To se (priznam) zgodi tudi meni. Če naprej prebereš piše tudi, da se z alternativnimi metodami aplikacije tudi to da rešit.

Ampak tak zob, se da vseeno brez bolečin spulit, čeprav boli pri vrtanju, ampak takega zoba ponavadi ne greš pulit, ampak zdravit.

Tako kot sem napisal. Edina bolečina pri puljenju je zardi gnojnega procesa na koncu, ki ga ni mogoče sprazniti skozi mehko tkivo. Ker se pri odstranjevanju zoba na ta gnoj nasloniš in povečaš pritisk. Če ni gnojnega procesa in vseeno boli, potem je nekaj narobe.

Spulil sem že kar nekaj zob, pa je pri tem bolelo dva pacienta. Oba sta imela obilno gnojno kolekcijo, ampak je puljenje trajalo cca. 10 sekund in je bolečina hipoma popustila. So si pa taki ponavadi "sami krivi", ker pred tem nimajo nič težav, kljub priporočilom ne gredo v terapijo oz. puljenje, potem je pa vse skup bistveno hujše, ko že enkrat boli.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.827
2.080
113
Ko sem bil leta 2006 zaradi vnetja korenine sprejet na maksilofacialno, ni bilo druge opcije kot splošna anestezija. Menda lokalna zaradi vnetja ne bi nič prijela. Nisem oporekal in z veseljem podpisal. Narkoza je krasna stvar, čeprav je tvegana
smile-1.gif

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.827
2.080
113
Najprej s(m)o mislili, da je vnetje sinusov.. nato sem imel skozi dlesen zgoraj drenažo ja. Ni bilo prehudo, edino izgledal sem kot čebelarski vajenec, otečen po polovici obraza. Začuda pred posegom skoraj nisem čutil bolečine, le nekakšen pritisk.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.492
119
63
Mene zob (osmica) ni bolela, tudi ne na pritisk, je pa na RTG kazalo za granulom. 4 injekcije niso prijele, ruvanje je bilo kot pri dr.Mengeleju
smile-1.gif

Baje pri granulomu postanejo zivci hipersenzibilni in zato "prepuscajo" dolocen nivo bolecine kljub lokalni anesteziji (mislim, da je meni dala xylocaine lokalni)

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Mene zob (osmica) ni bolela, tudi ne na pritisk, je pa na RTG kazalo za granulom. 4 injekcije niso prijele, ruvanje je bilo kot pri dr.Mengeleju
smile-1.gif

Baje pri granulomu postanejo zivci hipersenzibilni in zato "prepuscajo" dolocen nivo bolecine kljub lokalni anesteziji (mislim, da je meni dala xylocaine lokalni)

Pri osmicah je lahko zadeva taka, da je konec korenine pogosto zelo blizu živca. Potem pa če je res še granulom na koncu (ja lahko je tudi popolnoma asimptomatski) se ob delovanju na zob pač izvaja pritisk nanj. In ta pritisk, če je res blizu živec (ne zobni ampak čeljustni), je lahko zelo neprijeten oz. ga vsak občuti malo drugače. Za nekatere ni nič posebnega, za druge pa nekaj nevzdržnega.

Moram pa priznat, da še nisem doživel, da pri puljenju zoba, ki ne dela težav ne bi dosegel omrtvičenja. Kot sem že zgoraj napisal, samo pri res hudih gnojnih procesih so težave (govorim za puljenje), ampak to so težave, ki se jih da preprečit s pravočasnim urgiranjem. Ko si enkrat kot lubenica je že malo pozno
grin1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
Najprej s(m)o mislili, da je vnetje sinusov.. nato sem imel skozi dlesen zgoraj drenažo ja. Ni bilo prehudo, edino izgledal sem kot čebelarski vajenec, otečen po polovici obraza. Začuda pred posegom skoraj nisem čutil bolečine, le nekakšen pritisk.

Ja. Taki primeri se dajo sicer velikokrat tudi v lokalni anesteziji rešit. Je pa problem na več nivojih. Prvo kot prvo se načeloma v gnojni absces ne pika z iglo, ker ga lahko propagiraš (razširiš) še drugam. To je včasih vseeno treba naredit, pač paziš, da greš res samo tja in potem z iglo nikamor drugam v ustih, da dosežeš toliko anestezije, da lahko zadevo prerežeš in to količino gnoja zmanjšaš. Potem pa se odločiš, a bo šel zob ven ta isti dan, ali pa raje daš antibiotik in počakaš, da zadeva splahni in potem "v miru" spuliš. Ponavadi se lepše vse skup umiri, če odstraniš vzrok, kot pa če čakaš, da antibiotiki naredijo svoje.

Pri tebi so očitno ocenili, da bo lažje, če te uspavajo. Po mojem niti nisi imel prave splošne narkoze, ker je za to potrebno intubirati, pri intubiranem je pa težko po ustih kaj delat
grin1.gif
To pomeni, da te anestezist uspava in potem se lažje zadeva spelje, pa še dren se lahko vstavi dovolj globoko itn. Ti pa si "nekje drugje" samo kake pol urce, ali pa še to ne.

Posega v taki obliki (uspavanje) sam nisem še nikdar delal, sem bil pa kake 10x zraven.

Delajo pa američani to na veliko, v bistvu kar v navadnih ambulantah kjer imajo zdravnike specializirane za to, pri nas (evropa) je zakonodaja malo drugačna, pacientov, ki bi za to plačali več tisoč eurov je pa malo.