Ko bo moj posel začel propadati se bom pač poskusil preusmeriti v drug posel, ki mi bo prinašal. Uspešno ali neuspešno, to nima veze. Nevem zakaj se ti mučiš? Vaš problem pa je, da mislite da ste svete krave, da brez vas ne bo šlo, in da smo mi od vas odvisni in da smo vam vedno kaj dolžni. Probaj malo razmisliti v tej smeri. Ti se prijaviš nekam in dobiš, normalni ljudje v realnem svetu svetu z realnimi firmami pa se morajo pač preživeti sami. Vi ste pač Evropski projekt, to je vaša edina sreča. Pa nič osebnega ni tukaj, govorim nasplošno o vas kmetih.
Da da, ker en mali SP, ki pač iz propadlega posla gre delat nekam na drugo firmo je itak isto kot kmetija z 20 glav živine in 20 ha zemlje. Danes zapreš na točki za podjetnike, jutri si že drugje, simpl ane? Sicer pa nisem vedel, da imaš ti občutek, da si mi kaj dolžen? Oprosti, nisem vedel in zelo obžalujem, da trpiš zaradi tega.
Problem je v tem, da se ti niti slučajno ne zavedaš kaj vse zapade pod kmetijstvo, samo ne potem jamrati, ko bo vse zaraščeno ker najcenejša komunala ne bo več spucala. Vidim tam od Maribora proti Koroški en zanimiv sadovnjak, ki bi rad postal gozd, pa mu nekako ne uspeva, ker ta drevesa ne rastejo tako visoko in je samo kup zaraščenega odpada.
Sicer pa, ko bo na policah hrana po ceni, ki jo bo določil tuji dobavitelj boš mal odrugače pel. Saj niso samo pri nas kmetje na udaru, so kar po celi EU in kar hitro se bo to poznalo na cenah hrane. Lahko pa gremo v drugo skrajnost. Ukinemo vse Nature in posebna območja, odpustimo vse uradnike zadolžene za to, prevzamemo vsa FFS sredstva, ki so dovoljena v EU, opustimo omejive gnojenja in naredimo agresivne obvezne komasacije z združevanjem zemljišč. Kmete postavimo na isti imenovalec z Ukrajinskimi, brez omejitev in brez EU subvencij in se gremo direkt kdo pridela največ za najmanj denarja.
Že v osnovi, če bi sploh kaj vedel o sistemu, bi vedel, da so praktično vse subvencije namenjene spodbujanju EU industrije proizvodnje strojev (in v manjšem delu gradbeništva), ki je enako kot pri avtomobilih z določenimi sestavnimi deli ravno tako vezana na proizvajalce iz drugih držav, tudi iz Slovenije. Ukini subvencijski sistem, postavi hrani realno ceno in pošlji na tisoče delavcev v industriji strojev po celi EU na borzo. Kar izvoli. Kmete bo ukinitev takega sistema in nadzora še najmanj bolela ampak vidim, da ti razmišljanje tako daleč ravno ne seže, je pa fajn za obmetavanje z žaljivkami.