"Inflacija", podražitve in izkoriščanje situacije za dvig marž

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
V prihodnje si bomo odprli posebno temo, da te ne bo motilo.

Ja pa tebi v prihodnje predlagam da manj tupiš po forumih in si več na njivi, da ti ne bomo še teh subvencij kaj jih dobiš oklesitili. Kar se pa tiče trgovskih praks, če si budalo si pač budalo, niso krive trgovske prakse, kriv je vedno tisti ki plača in če pri nekom vpliva en križ na embalaži se mi ta pač smili.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.675
3.277
113
Saj nekako tako izgleda modus operandi vlade. Bodi tiho in delaj, drugače ti bomo vzeli še to kar imaš in pognali v zrak za luksuz. Kot kaže nisi kaj dosti drugačen. Dobro zate, slabo za narod.

Po forumih bom pa tupil kolikor bom sam želel in ne kolikor mi bojo taki kot ti dovolili. Hvala za razumevanje.

Sicer pa smo zmeraj imeli zavedne ljudi, ki so spoštovali tradicijo in preteklost in take, ki bi se prodali za pašteto in bombonček.

B81

22. jul 2007
36.927
10.498
113
Ja pa tebi v prihodnje predlagam da manj tupiš po forumih in si več na njivi, da ti ne bomo še teh subvencij kaj jih dobiš oklesitili. Kar se pa tiče trgovskih praks, če si budalo si pač budalo, niso krive trgovske prakse, kriv je vedno tisti ki plača in če pri nekom vpliva en križ na embalaži se mi ta pač smili.
daj nehaj no

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Malo se zjasni, kaj bi ti sploh rad. Če nekdo ne bo kupil nekega jogurta, ker je na njem retuširana fotka, je to njegova svobodna odločitev, tako da se ti ne rabi smilit. Ti pa lahko STFU in mu pusti izbiro.
Meni se ne smisliš, se mi pa obrača, da lahko nekdo na tak enostaven način dopusti, da se falsificira realnost. Začne se s temi fotkami, potem bo šlo pa naprej. Na koncu bo treba pa v džamijo hodit. Ampak tebi to ni jasno oz. se te ne tiče, ne? Malo si Kosovo poglej, ker ko se te bo tikalo, bo prepozno.
Tako sranje je treba takoj ustavit in dati trgovcem vedet, da ne bodo dobili denarja. Vote with your money.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.675
3.277
113
Saj me ne moti toliko kaj tupiš, bolj me moti ko skoz jamraš kako je slabo, koliko imaš dela, kako kmetje trpite in kaj vse bi vam še država (dejansko mi) morala dati. Očitno ni tako hudo.
Ja no, saj propadati se da tudi v tišini ampak zakaj bi, da ne bo tebe motilo, ker take stvari zapišem? Od države ne pričakujem kaj dosti, kolikor da, da, na razpisih ne kandidiram, ker se mi ne da zajebavati s črkobralstvom uradnikov, ostalo pa pač gonim naprej kolikor lahko. Sicer opažam, da prosperirajo samo še kmetije z več kot 100 glav živine in 40+ ha in obdelovalne, ostalo pa vse bolj ali manj gre navzdol.

Sicer pa ti stanje v kmetijstvu lepo ponazori zadnji razpis za mlade prevzemnike. Malo si poglej. Jaz bom sebe in svojo družino nahranil in preživel, ostali boste pa pač iz uvoza dokler bo in po kakšni ceni bo. Ali pa od Billy the Gates iz laboratorija. Po letošnji sezoni bo še zanimivo.

A to da ni hudo povzemaš po tem, da ti uspem sredi hleva preko telefona odgovarjati? Ja, napredni smo, imamo že telefone pa te reči.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco in aljoman

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.675
3.277
113
Sicer pa kar se tiče cen so gola dejstva:

Če slovenski kmet proda svoj produkt v tujino dobi zanj kar nekaj več, kot, če ga proda odkupovalcu v Sloveniji (izjema je v večini primerov Hrvaška, tja se ne proda skoraj nič in Madžarska, kamor se tudi ne prodaja kaj dosti, če sploh kaj).
Cene "košarice" na trgovski polici so v Sloveniji v praksi višje kot v tujini (čeprav je ogromno surovin uvoženih iz držav s cenejšimi izdelki), tudi med državami, ki imajo vsaj 1x višji življenjski standard in prihodke kot pri nas.

Kako torej lahko Avstrijec ali Italjan plača izdelek kmeta po boljši ceni in trgovina (Avstrija, Italija, Nemčija) na koncu ponudi kupcu nižjo ceno, kot če bi se vse skupaj zgodilo v Sloveniji?

Razmišljanje zakaj je tako prepuščam vam. Še posebej tistim, ki vam opozorila kmetov grenijo življenje.

Mogoče še en dokumentarec, ki ga priporočam v ogled. Da vidite kaj bo, ko bo vse skupaj prevzela velika industrija:

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Malo se zjasni, kaj bi ti sploh rad. Če nekdo ne bo kupil nekega jogurta, ker je na njem retuširana fotka, je to njegova svobodna odločitev, tako da se ti ne rabi smilit. Ti pa lahko STFU in mu pusti izbiro.
Meni se ne smisliš, se mi pa obrača, da lahko nekdo na tak enostaven način dopusti, da se falsificira realnost. Začne se s temi fotkami, potem bo šlo pa naprej. Na koncu bo treba pa v džamijo hodit. Ampak tebi to ni jasno oz. se te ne tiče, ne? Malo si Kosovo poglej, ker ko se te bo tikalo, bo prepozno.
Tako sranje je treba takoj ustavit in dati trgovcem vedet, da ne bodo dobili denarja. Vote with your money.

Dobro da imamo tebe da nas opozoriš kakšne vse nevarnosti nam pretijo. Razmisli... jogurt ali sir ali karkoli že je v tisti embalaži, sploh nima nobene verzije z Santorinijem, tam tega sploh ne delajo. Ha? Kaj pa to? Na podlagi nekih idealov ki jih imamo v glavi nam nesramneži hočejo podturiti jogurt. Noro :valjamse:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja no, saj propadati se da tudi v tišini ampak zakaj bi, da ne bo tebe motilo, ker take stvari zapišem? Od države ne pričakujem kaj dosti, kolikor da, da, na razpisih ne kandidiram, ker se mi ne da zajebavati s črkobralstvom uradnikov, ostalo pa pač gonim naprej kolikor lahko. Sicer opažam, da prosperirajo samo še kmetije z več kot 100 glav živine in 40+ ha in obdelovalne, ostalo pa vse bolj ali manj gre navzdol.

Sicer pa ti stanje v kmetijstvu lepo ponazori zadnji razpis za mlade prevzemnike. Malo si poglej. Jaz bom sebe in svojo družino nahranil in preživel, ostali boste pa pač iz uvoza dokler bo in po kakšni ceni bo. Ali pa od Billy the Gates iz laboratorija. Po letošnji sezoni bo še zanimivo.

A to da ni hudo povzemaš po tem, da ti uspem sredi hleva preko telefona odgovarjati? Ja, napredni smo, imamo že telefone pa te reči.

Ko bo moj posel začel propadati se bom pač poskusil preusmeriti v drug posel, ki mi bo prinašal. Uspešno ali neuspešno, to nima veze. Nevem zakaj se ti mučiš? Vaš problem pa je, da mislite da ste svete krave, da brez vas ne bo šlo, in da smo mi od vas odvisni in da smo vam vedno kaj dolžni. Probaj malo razmisliti v tej smeri. Ti se prijaviš nekam in dobiš, normalni ljudje v realnem svetu svetu z realnimi firmami pa se morajo pač preživeti sami. Vi ste pač Evropski projekt, to je vaša edina sreča. Pa nič osebnega ni tukaj, govorim nasplošno o vas kmetih.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.675
3.277
113
Ko bo moj posel začel propadati se bom pač poskusil preusmeriti v drug posel, ki mi bo prinašal. Uspešno ali neuspešno, to nima veze. Nevem zakaj se ti mučiš? Vaš problem pa je, da mislite da ste svete krave, da brez vas ne bo šlo, in da smo mi od vas odvisni in da smo vam vedno kaj dolžni. Probaj malo razmisliti v tej smeri. Ti se prijaviš nekam in dobiš, normalni ljudje v realnem svetu svetu z realnimi firmami pa se morajo pač preživeti sami. Vi ste pač Evropski projekt, to je vaša edina sreča. Pa nič osebnega ni tukaj, govorim nasplošno o vas kmetih.
Da da, ker en mali SP, ki pač iz propadlega posla gre delat nekam na drugo firmo je itak isto kot kmetija z 20 glav živine in 20 ha zemlje. Danes zapreš na točki za podjetnike, jutri si že drugje, simpl ane? Sicer pa nisem vedel, da imaš ti občutek, da si mi kaj dolžen? Oprosti, nisem vedel in zelo obžalujem, da trpiš zaradi tega.

Problem je v tem, da se ti niti slučajno ne zavedaš kaj vse zapade pod kmetijstvo, samo ne potem jamrati, ko bo vse zaraščeno ker najcenejša komunala ne bo več spucala. Vidim tam od Maribora proti Koroški en zanimiv sadovnjak, ki bi rad postal gozd, pa mu nekako ne uspeva, ker ta drevesa ne rastejo tako visoko in je samo kup zaraščenega odpada.

Sicer pa, ko bo na policah hrana po ceni, ki jo bo določil tuji dobavitelj boš mal odrugače pel. Saj niso samo pri nas kmetje na udaru, so kar po celi EU in kar hitro se bo to poznalo na cenah hrane. Lahko pa gremo v drugo skrajnost. Ukinemo vse Nature in posebna območja, odpustimo vse uradnike zadolžene za to, prevzamemo vsa FFS sredstva, ki so dovoljena v EU, opustimo omejive gnojenja in naredimo agresivne obvezne komasacije z združevanjem zemljišč. Kmete postavimo na isti imenovalec z Ukrajinskimi, brez omejitev in brez EU subvencij in se gremo direkt kdo pridela največ za najmanj denarja.

Že v osnovi, če bi sploh kaj vedel o sistemu, bi vedel, da so praktično vse subvencije namenjene spodbujanju EU industrije proizvodnje strojev (in v manjšem delu gradbeništva), ki je enako kot pri avtomobilih z določenimi sestavnimi deli ravno tako vezana na proizvajalce iz drugih držav, tudi iz Slovenije. Ukini subvencijski sistem, postavi hrani realno ceno in pošlji na tisoče delavcev v industriji strojev po celi EU na borzo. Kar izvoli. Kmete bo ukinitev takega sistema in nadzora še najmanj bolela ampak vidim, da ti razmišljanje tako daleč ravno ne seže, je pa fajn za obmetavanje z žaljivkami.

B81

22. jul 2007
36.927
10.498
113
A misliš, da na tisti Slovenski, ki pride nazaj iz Avstrije kot končni izdelek piše, da je Slovenska? iz Italije pa itak ne pride nazaj, ker si ta boljšo robo zadržijo zase.
To mi je razlagala inspektorica. Bil je predlog na mizi, da se za izdelke napise tocno drzavo porekla (ne za meso), pa je padlo in tako imamo zdaj poreklo EU ali izven EU.
To, da dobimo nazaj nase meso, pa je ze staro. Zgleda nekateri mislijo, da je to fora :rolleyes:

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Problem je v tem, da se ti niti slučajno ne zavedaš kaj vse zapade pod kmetijstvo, samo ne potem jamrati, ko bo vse zaraščeno ker najcenejša komunala ne bo več spucala. Vidim tam od Maribora proti Koroški en zanimiv sadovnjak, ki bi rad postal gozd, pa mu nekako ne uspeva, ker ta drevesa ne rastejo tako visoko in je samo kup zaraščenega odpada.

Ne razumem kam zdaj meriš s to komunalo in čiščenjem zaraščenega? A da bi ti mi tudi čistit morali tvoje/vaše lastniške parcele? Saj pa normalno da vsak skrbi za svoje imetje. Sicer pa dober govor. Problem je edino da verjetno da policah v povprečju kaj dost vaše hrane ni.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.675
3.277
113
Zgleda da bralno razumevanje dela neke težave, ker se ne spomnim, da bi kje omenil, da bi mi ti moral čistiti parcele. Sicer pa čas bo pokazal.

Najbrž je res ni kaj dosti. Za povprečne Slovenske plače so poceni obreznine iz vzhodnih EU držav pakirane kot "poreklo EU"

Drugače pa ti lahko povem kaj mi odkupovalec pove. Kar je slabše kakovosti po kriterijih predelovalne industrije se iz Avstrije proda nazaj v Slovenijo, kar je nekoliko boljše gre za Mcdonalds na Nizozemsko (ne vem sicer ali direkt za podružnice tam ali tam pripravljajo pleskavice za EU podružnice, najboljše pa gre na Avstrijske police. Ravno tako si Italjan pobere najboljšo robo, za Slovenske predelovalce pa gre kar pač ostane.

Podobno je tudi pri pšenici in ostalih produktih, s tem, da pač tam zaslužijo prvi posredniki s silosi, ker tisoče kmetov iz cele države ne more vsak s svojim traktorjem voziti kvalitetnejše robe čez mejo k boljšemu odkupovalcu, saj bi strošek poti pobral razliko.

A misliš, da na tisti Slovenski, ki pride nazaj iz Avstrije kot končni izdelek piše, da je Slovenska? iz Italije pa itak ne pride nazaj, ker si ta boljšo robo zadržijo zase.
daleč najbolj vidna trditev so kake rio mare kupljene v ita in delane za ita trg ali pa tiste pr nas z špara/mercatorja..amapk hej daniel, to se "opravičuje/utemeljuje" z okusi na določenem tržišču in ne kakovostjo, kot nekateri trdimo.......