imena

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
nikoli se nisem mogel načuditi enoumju pri poimenovanju krajev na tej strani alp. same jesenice, dupleki, kungote, bistrice, vrhi...

povsem nasprotno je pa pri osebnih imenih. lep odstotek nacije je žrtev starševskega mnogoumja in nosi dva imena, dva priimka, ali še kaj več. in to mi ne gre v račun. sploh če primerjam dol z našimi. kaj je lepšega od kratkega imena in priimka.

recimo slovenski slavc kos je dol pri 'njihovih' v distriktu slavoljub kosanæiæ. k se podpisuješ v trgovini traja pol ure.
janez novak- > miroljub novakoviæ ali muhamed sulejmanoviæ

vsakemu kratkemu priimku 'zahodnjaka' dodaš najmanj viæ. in smo takoj na 9 črk priimka, 5 imena. na bančni kartici maš črke po celi dolžini. slepi se komaj znajdejo.

in kaj se pol zgodi na tej strani alp.- lepi pasjim imenom tim kos, jan novak starši dodajo nemogoče kombinacije.

danes v vrtcu. dve punci, dvojčiči..ena je zoja klara druga pa neki-neki. valjda si nisem zapomnil, ker si komaj zapomnim eno ime, dav redko, sam 4.. k mi mala razlaga s kolkimi s eje igrala in na prste kaze 2, a nasateje pol baletnega krozka, sem prepričan bil, da ne bo matematik..po fotru.

in kaj se zdej zgodi..ti dve dvoimenski dvočici sta otroka mame, emancipirane, in imata dva priimka. se pravi zoja - klara jug - kos. to je že tko k muhamer sulejmanhođiæ.

če sklepam po mami, tko nas učijo izkušnje, bosta luštni. in lepa dekleta ljubijo barabe. in enega dne bo zoja - klara jug - kos poročena s sulejmanhođoæem. ker je emancipirana po mami, bo obdržala svojo kompizicijo imen.

in zdej dobita otroka. vljada bo ona na zgled mame dala svoj ime, on svoje. pač vera pri nas zahteva tko. in bo mala tina -adisa jug - kos- sulejmanhođiæ. zdej pa se bog ne daj, preselijo malo na jug. tam je pa tko..vse papirje k urejaš moraš dat ime 'oca' se prav nihad muhamera sulejmanoviæ. glede na emancipacijo bo to nekako takole

tina - adisa zoja - klare jug -.kos sujemanoviæ

če je kod videl že obrazec javne uprave, ki ima dve vrstici za vpis imena, naj se javi. kako bodo nardil potni list v cetisu tudi ne vem.

povdarjam pa, da punca ni kos - jug ampak nekaj daljšega.

torej je 'čefurski' priimek z 9 črkami in ime z vaj 5 pravi balzam.

alex3

Pripravnik
7. jul 2009
85
0
6
V Sloveniji je po zakonu možno imeti največ dve imeni in dva priimka. Včasih se pogleda skozi prste edino pri tujcih, ki kasneje pridobijo slovensko državljanstvo.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik softi pravi:
k mi mala razlaga s kolkimi s eje igrala in na prste kaze 2, a nasateje pol baletnega krozka, sem prepričan bil, da ne bo matematik..po fotru.

hysterical-1.gif

Dober post, smeha puna bajta
zmaga.gif

Se pa strinjam z napisanim. Sem prav srečen, da je sestra obema svojima izbrala normalni imeni, ker kakšna imena si ljudje izmišljujejo... Samo da je unikatno, izpade pa pokozlano.

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
In ob seveda popolnoma nemogočih imenih, ki jih danes dajejo otrokom, še nihče ne pomisli, da bi bilo lepo, če bi se ime in priimek vsaj približno skladala. Pa pride do prav nemogočih situacij: Frumencij Podobnik, Aljaž Mulahasanoviæ... da ne naštevam.

(Pa še ena, popolnoma resnična. Mogoče se kdo spomni japonskega telovadca Jamašite (Haruhiro Jamašita) - po njem se imenuje preskok. Ko se je poročil, je prevzel ženin priimek!)

mistique

Guru
16. jun 2009
14.087
1.891
113
Emona / Carnium
Anja Narobe Klobasa
Polona Debelak Lakota
Jagoda Gajbica

Ful hude so pa kombinacije: Dejan Dejanoviæ, August Augustinčič, ipd...

Edit: How could I have forgotten mr. Stojadin Kuronja

Nazadnje urejeno:

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
nikoli se nisem mogel načuditi enoumju pri poimenovanju krajev na tej strani alp. same jesenice, dupleki, kungote, bistrice, vrhi...

no no, tu pri dupleku si pa ga mimo pohnil...

Obstajata samo 2: Spodnji Duplek in Zgornji Duplek

Ja, pa še občina Duplek

Pa prosim, ne žalit moje veesi...
smile-1.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
14.087
1.891
113
Emona / Carnium
Za kakšnega npr. Japonca gotovo.
Meni moj priimek ni nenavaden. Priznam pa, da obstajajo nenavadni in tudi smešni ali vsaj hecni priimki oz. kombinacije imena in priimka ali dveh priimkov. Marsikej obstaja
smile-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Ko se boste nehali obremenjevat z imeni/priimki in boste človeka gledali kot osebnost, bo svet lepši (tukaj štejem tudi razne priimke na -iæ, ki imajo v Sloveniji avtomatsko slabšalni pridih).

Se delno strinjam s softijem. Poskusi nekaterih staršev so patetični ampak daleč od tega, da bi imena vplivala na življenje otrok, kot si nekateri predstavljajo. No vsaj upam, da bodo nove generacije opustile norčevanje iz drugačnih imen, čeprav ko gledam kako se obnašajo nekateri starši me optimizem malo mine.

Nazadnje urejeno:

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.812
555
113
42
povsod malo
Jaz večinoma pišem samo priimeke (ne bom povedal kje delam ena prostovoljna organizacija ma ni važno) in eni imajo res
bonk.gif
ja halo če ti pa piše Priimek in Ime na obrazcu ona pa gre najprej ime napisat. Je pa res, da si eni nepismeni in ne zna prebrat kaj piše in pač prepiše z osebne

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Mah, vaše priimke človek vsaj zna prebrat, problem nastane pri šiptarskih.

Še večji problem pri njih je pa jezik. Dec hodi na šiht, babo in otroke pa ima zaprte za štirimi stenami. Pogovarjajo se itaq samo po šiptarsko,potem pa otrok ne more it v 1. razred, ker ne zna niti malo slovenščine.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.087
1.891
113
Emona / Carnium
Wacko, prosim, če podčrtaš tisti del mojega posta iz katerega je razvidno, da se jaz obremenjujem z imeni/priimki in tudi tisti del posta, kjer se da razbrat, da človeka ne gledam kot osebnost.
Meni so naštete kombinacije hecne in ravno nasprotno kot si zapisal, menim, da so ljudje, ki imajo takšne kombinacije precej ponosni na svoje ime in priimek in se kljub "nerodnim" kombinacijam pomena besed odločijo in ne spremenijo imena v nekaj bolj družbeno sprejemljivega ali manj hecnega...
A štekaš, stari?
smile-1.gif