iGo Primo

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Če pa je tak fajn nekaj za 60€ od tam kupit.
wink-1.gif

soundi

Pripravnik
22. jun 2010
50
0
6
Ja tko je kukr sm gledau. Za cirka 100 evrov dobiš GPS z naloženim Igotom gor pa neke mape. Sam to bi itak sam pol naložu gor. Gre se mi pač zato ker tam dobim 5" zaslon pa 128MB rama pa 500Mhz procesor not. Ker pač novejši programi bojo bolj požrešni pa še mau za naprej gledam use skup. Poštnina je pač zastonj. Kolkr sm na naši strani od slovenske carine gledau pa plačaš DDV(20%) + 3.7% še za carino, skupi 23,7%. Nism pa čist zihr zato sprašujem. Drgač pa nism vedu da tut BigBang to fura. Sam mau me mot k nimajo nč napisano kulk majo rama pa kakšne majo procesorje te zadevce. Pol jih bom pa prašau me bojo pa k idiota gledal, da kaj me to zanima:)

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Te podatke o sistemskih specifikacijah vsake naprave ti vse najde google. Tudi te poceni naprave imajo vse že vsaj 375 MHz cpu-je in vsaj 64 mb rama. In na takem mlinčku Amigo/iGO8/Primo deluje gladko, tu ni straha. Ravno včeraj sem na 2 leti starega Nomada 430 BT naložil cel komplet iGO8 s kartami up-to date in zadeva je tekla gladko, z vsemi možnimi vizualnimi bonbončki. Verjamem pa, da za tak denar lahko dobiš kje zunaj tudi naprave z boljšimi specifikacijami, katere si recimo navedel. Vendar iz izkušenj ti povem, da je za take cenene kitajske napravice skoraj potrebno imeti tudi srečo, da jo dobiš kvalitetno. Govorim iz izkušenj Tuševih kitaskin napravic IGO 683-b, na katerih so se pojavljale različne težave, zato jih je bilo veliko, zelo veliko poslanih na servis. Za primer: tudi sam sem kupil 4 - od tega so bile 3 neuporabne (in to nove!!!). Prodajalec mi je vrnil gotovino.

soundi

Pripravnik
22. jun 2010
50
0
6
No sj nism reku, da Amigo/iGO8/Primo ne delajo na slabših napravah. Jst mam recimo miota k ma 32MB rama pa 400Mhz procesor pa gor laufa Igo8.3, Miomap, Mireo in pa Amigo, čeprov Amigo zašteka rad na začetku. Sj itq uporabljam sam Igo-ta ampak šezmer. Pač zadeve laufajo bolj al manj gor. Sam pač pravm da za manj denarja dobiš "boljšo" zadevo. Sicr je pa odvisno kaj dobiš ne. Lahko greš pri nas Garmina kupt za 700 evrov pa ti bo štekal. Pa ga tam za 200 evrov dobiš pa ti normalno dela. Ista velikost zaslona, iste specifikacije. In res je tut, da nimaš garancije. Kukrol no, zdi se mi, da je velikrat loterija kaj dobiš. Edina razlika je, da pri nas lahko reklamiraš zadevo. Dvomim pa, da firme same izdelujejo te zadeve. Ker recimo pač azijski trg ma teh zadev na kile v primerjavi z evropo. In je vse cenej gor ker je pač pocen delovna sila in če ne druzga vsaj posamezne komponente naročajo gor. In kšne hude razlike nemore bit. Pa tut, če kšnga odpreš vidš d je večina komponent notr iz tam. Sicr nebom pametvau neki k lahko d so tut različne klase izdelkov istga proizvajalca in bi pač mačka v žaklju kupu. Samo razmišljam o opcijah. Zato pa malo sprašujem okrog, da vidim, če se zadeve obnesejo al ne. Pr nas pa morjo met tut prodajalci neke marže in ne delajo tega zastonj in služjo predvsem na licencah od zemljevidov k jih morjo met firme, tko, da dvomm, da dajo tolk na komponente oziroma zadeve niso tolk bolše kot, če bi na kitajskem recimo naroču.

Sicr pa filozofiram:) Bi blo fajn, da še kdo k te zadeve bolj u detajle ve kj pove. Pa me popravi seveda, da nebom krive vere učil. Sem dovzeten za nova spoznanja:)

Nazadnje urejeno:

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Na kitajskem dobiš od različnih prodajalcev pod različnim imenom iste naprave. Cene so tudi po 30% lahko različne.
Zdaj so na piko vzeli gps naprave in če ni gor CE nalepke, je veliko možnosti, da je ne boš prejel, tako da previdno...

Carine na GPS in kitajske in HK ni, plačaš pa 20% ddv (na ceno naprave s poštnino vred) + cca 5€ stroškov posredovanja in carinjenja + strošek nakaznice za plačilo carine.

soundi

Pripravnik
22. jun 2010
50
0
6
No sj to za carino bi mogoče nekak obšel. K bi v BiH naroču k tam baje na gledajo, pa ga šel pol iskat. Sam me pa res zanima kakšna je razlika npr. med Garminovo napravo in eno iz kitajske, kar se notranjih komponent seveda tiče.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Garmin je Garmin - "dedicated" naprava, torej specifika, ki ima prilagojen hardware glede na model, zato po mojem ni bistvene razlike kje ga kupiš, saj je prilagojen zgolj in izključno za garmnin navigacijo, tako da tu ni filozofije, tako da tega ne gre primerjat z ostalo železnino te stroke.. Problem so različni PNA-ji z os Wince, ki imajo to platformo za pogon različnih GPS navigacij in te imajo različne sistemske zahteve. Je pa tako, večina naprav, sploh nižjega cenovnega razreda, jih ima (še vedno) bolj ali manj podobne mlinčke - Centrality Atlas-III 372MHz, in 64MB delovnega pomnilnika...in to je danes še dovolj, kaj bo jutri, bo čas povedal.

Nazadnje urejeno:

soundi

Pripravnik
22. jun 2010
50
0
6
No sj men se gre za to, da pač kupim zadevo k je v osnovi dost močna, ker software pač lahko naloži vsak tist k mu paše. Gre se zato, da zadeva ne zmrzne glih v križišču naprimer. Sj res, da trenutno vse mau novejše zadeve lepo laufajo Igo-ta and stuff sam pač bi vseen nekaj "močnega" vzel. Zdj, da bi blo to za nekaj let bo najbrž utopično razmišljat ob hitrem razvoju in novih "potrebnih in uporabnih" softwarejih. Sj mi ni problema dat nekaj več denarja, če vem da plačam kvaliteto, ne pa marže in pa npr. tut licence zemljevidov v tem primeru. Zato pa sploh v osnovi iščem neko zadevo, ki je "neodvisna" glede na to.

Drugače pa sem imel v roki garminovega Nuvi-ja in me je zelo motilo, da šteka pri zumiranju in premikanju levo-desno po zemljevidu. In, da nebo pomote, ne govorim zdaj, da so vsi garmini taki, govorim samo za mojo situacijo. Moti me, da dajo v napravo(v mislih imam vse proizvajalce) minimum, da zadeva laufa, potem se pa posodobi in poveča zemljevid al pa software je pa čez čas problem sprocesirat vse skup. In potem 80% ljudi plača za kakšne posodobitve al pa nove zadeve. Sj vem, da drgač nebi firme mogle preživt sam je pač en nat*g folka:) Pa, če mam glih opcijo se rajš pridružim preostalim 20-im procentom:)

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Good point, vendar se moraš zavedat, da takšen nakup predstavlja "mačka v žaklju" in to dejstvo moraš vzeti v zakup. Če si ziheraš, potem se pripravi na žolčne kamne, čeprav ni take panike, zato verjamem, da boš na koncu zadovoljen z nakupom..
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Frko

Pripravnik
24. jan 2008
649
0
16
Tu ne vidim računice pri takem načinu naročila - si preračunal koliko te bo stalo z becinom in porabljenim časom, ki ga boš porabil za tja in nazaj, razen če boš naredil pot spotoma poleg (predvideno) že načrtovane poti.

LP

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Citat:
Uporabnik soundi pravi:
No sj men se gre za to, da pač kupim zadevo k je v osnovi dost močna, ker software pač lahko naloži vsak tist k mu paše. Gre se zato, da zadeva ne zmrzne glih v križišču naprimer. Sj res, da trenutno vse mau novejše zadeve lepo laufajo Igo-ta and stuff sam pač bi vseen nekaj "močnega" vzel. Zdj, da bi blo to za nekaj let bo najbrž utopično razmišljat ob hitrem razvoju in novih "potrebnih in uporabnih" softwarejih. Sj mi ni problema dat nekaj več denarja, če vem da plačam kvaliteto, ne pa marže in pa npr. tut licence zemljevidov v tem primeru. Zato pa sploh v osnovi iščem neko zadevo, ki je "neodvisna" glede na to.

Sj vem, da drgač nebi firme mogle preživt sam je pač en nat*g folka:) Pa, če mam glih opcijo se rajš pridružim preostalim 20-im procentom:)

Enostavno je treba na nekatere tvoje navedbe odgovorit, upam da delam to z dovolj hladno glavo.
sprasujem se.gif

Torej: osnova navigacije je navigacijski program in zemljevidi, seveda poleg harwareja - torej naprave. Za izdelavo navi programa se je nekdo fejst pomatral, za zemljevide pa prav tako dela cela mašinerija na terenu in v pisarnah. Tako da razmišljanje o neplačilu licenc in stroškov je v osnovi zgrešeno. Da pa se tak "uporabnik" kasneje še razburja ker mu zadeve ne laufajo je pa sploh svinjarija!

Če spremljaš razvoj navigacij se v kakih 3 letih vse postavi na glavo - ergo starih naprav skoraj ne moreš več uporabljat. Zato je moje bistvo: kupi najcenejšo še sprejemljivo napravo in jo čez dve leti mirno vržeš v smeti - itak bo v tem času baterija totalno fuč in cena nove baterije je 1/2 cene naprave.

V bistvu pa celo svetovno gospodarstvo živi od dodane vrednosti! In če misliš da so Kitajci izjema se prekleto motiš! Verjetno si tudi ti kje v službi ali pa kmalu boš in dvomim da boš delal pro bono.
wink-1.gif

soundi

Pripravnik
22. jun 2010
50
0
6
Sm vzel v zakup, da bi zadevo vzel takrat, ko bi šel prijatelj tja poslovno oz. bi šel z njim ali pa bi ga on vzel zame.

soundi

Pripravnik
22. jun 2010
50
0
6
Oprosti, vendar mislim, da si me narobe razumel oz. sem zadevo najbrž dvoumno napisal. Nisem rekel, da je kaj narobe z navi programom in zelo spoštujem delo softverašev ter delo ljudi, ki sestavijo celoten projekt skupaj. Razmišljal sm v tej smeri, da v napravo montirajo zadeve, ki včasih(ne vedno) zadovoljijo le minimum za software, ki je naložen. In to najvrž v osnovi ni krivda ljudi, ki izdelujejo navi napravo ampak finančnega oz. kakšnega drugega oddelka, ki poskuša z čim manj denarja izdelati napravo, ki lahko konkurira na trgu in s tem omejuje zadeve na minimum. Lahko pa, da se popolnoma motim in ne trdim, da stvari dejansko tako so.

Nisem pa prepričan kaj si mislil z tem, da je moje mišljenje zgrešeno glede plačila licenc in marž? Plačamo vem, da jih, je pa res, da je v ceno vštet tudi razvoj, transport.... itd., česar pa v prejšnjem postu nisem omenil .

Glede tega, da se trg v 3 letih postavi na glavo se čisto strinjam. Ravno zato pa razmišljam o tem, da kupim zadevo, ki je cenejša, vendar v osnovi hardveraško enakovredna oz. boljša. Kar se pa kvalitete tiče pa nemorem reči, da so stvari boljše in lahko samo upam, da trofim dobro zadevo.

Kar se tiče DDV-ja nisem neki expert. Vem, da država pobere svoj del. Pravim samo, da delavci tam delajo za bistveno nižjo plačo konkurenčne izdelke. In končni seštevek njihovega dela+kar pobere delodajalec+DDV je še vedno nižji od končnega seštevka izdelka kakšne druge države. In pri vsem tem nasrkajo navadni ljudje, država pač nič in zato konec koncev njabrž nižje cene izdelkov.

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
V bistvu sem poskušal komentirat tvoj zapis, posebej z rdečim označeno.

Ne vem kaj je z DDV, jaz ga ne omenjam, omenjam pa dodano vrednost.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Citat:
Uporabnik Janch pravi:
Citat:
Uporabnik jaen pravi:
a kdo ve kako poi-je iz poiplaze prenest v primo-ta da delujejo ker men ne uspe da bi delovali.
Hvala

Prenesi želen POI za iGO8 v .kml fomatu, nato v Primo\content ustvari mapo "userdata\POI in vanjo skopiraj prenešen POI. Torej celotna pot: SDMMC\Primo\Content\userdata\Poi

potem štartaj program in v nastavitvah boš videl sedaj tudi svoj POI. Edini problem je, ker se (zaenkrat) še ne da zamenjat default ikonca in ta je sedaj za vse dodane POI enaka - plavi globus.
stupid-1.gif

[/COLOR]

No tudi to je rešljivo, da se nastaviti tudi to, da na zemljevidu kaže želeno ikono. Če slučajno koga zanima rešitev ni problema, vendar je postopek malce kompliciran.

dejan_mik

Pripravnik
16. apr 2008
110
0
16
Meni na 240x320 javi da ne podpira te resolucije. Sem iz enega foruma dol potegnil branding.zip, ki naj bi to resolucijo podpirala, pa nič.
Dela komu na tej resoluciji? Če ja, mi lahko pošlješ vse skupaj?
Igo8 brez problema...

bobu

Zelenc'
9. avg 2009
8
0
1
Mi lahko nekdo posreduje datoteko za slovenski jezik iz direktorija "lang", ker imam trenutno madžarsko.