Idiotizmi 4. Janševe vlade

kajn

Guru
5. okt 2007
3.480
2.451
113
Iskajoč brata

Dokler vsi verjamejo/pričakujejo da bodo imeli nekaj od tega očitno ni panike, države so recimo vedno bolj zadolžene.....da se to ustavi je svet v riti.
jaz sem preneumen, da bi to zastopil...
kako so lahko države tako zadolžene... komu so dolžne? ali je sploh možno, da obstaja toliko denarja, kolikor so vse države zapufane?

Jaz mam tak občutek, da se to vrti, samo zato, ker če se ustavi, bi bil svetovni kolaps in zmanjšanje prebivalstva za tretjino v parih letih...
ne vem, kot sem napisal sem preveč neumen...

corsol

Guru
11. mar 2010
4.151
1.583
113
kako so lahko države tako zadolžene... komu so dolžne? ali je sploh možno, da obstaja toliko denarja, kolikor so vse države zapufane?

Jaz mam tak občutek, da se to vrti, samo zato, ker če se ustavi, bi bil svetovni kolaps in zmanjšanje prebivalstva za tretjino v parih letih...
Saj je isto pri bankah, če vsi pridejo naenkrat po svoj denar.....je konec. z banko, lastniki denarja pa povečini ostanjo brez.

jello

Guru
22. sep 2008
11.590
4.750
113

Nobenih občutkov ni treba, samo ponovit čiste osnove nastanka denarja. Po domače in maksimalno poenostavljeno, odkar nimamo zlatih rezerv se denarja ne da izdat drugače kot s kreditom. Ni kredita, ni denarja.

Glede količine denarja je ravno obratno, ni potrebnih toliko kreditov kot je denarja, ker z 1 enoto rezerve ustvariš 100 enot denarja. Iz tega lahko ugibaš kaj se zgodi ko vsi vrnejo vse kredite.

Pa tako pogosto jamramo kako bi morali otroke finančno opismenjevat, sami smo pa telebani že ko gre za čiste osnove.

Gatto

Guru
19. jul 2007
19.973
724
113
tu in tam
Vritovec, kje si? muca popapala jezik?
1786003625558.png