Idiotizmi 4. Janševe vlade

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.328
9.499
113
kako pa potem ne glasujejo vedno vsi čisto enako, če so se učili iz istih knjig in je zakon enak za vse? Mogoče nekateri niso dovoj podkovani ali pa so pod vplivom. Hint: obisk vere jourove pri preCedniku US? In kasnejša odločitev? Stroka.

Ja, ce je tako zelo enostavno, se je pol za vprašat za onem enem in edinem, ki je glasoval drugace. Ostali so bili kar v konsenzu. Ampak najbrz ni tako zelo enostavno. Drugače bi lahko tam sedel en sam, ali pa še to ne, ker tudi istali pravniki, ki pripravljajo zakone so enake bukve brali.

Ja, raje bi videla, da bi sel zakon skozi. Na kar veliko tockah bi mi zelo prav prislo, ampak zato ker mi ni všeč, kar so odlocili, še ne pomeni, da jih lahko diskreditiram.

mistique

Guru
16. jun 2009
16.980
3.961
113
Skozi prizmo ideološke obarvanosti lahko vedno dvomiš v strokovonst strokovnjaka. Samo to je potem na ravni "platfus earth" ipd...politika se menja, kot vemo in enkrat so eni, drugič drugi, nekaj časa "napačni"...Konec koncev se mi zdi poleg kompetentnosti zelo pomembno, da so ustavni sodniki različnih nazorov, dokler je metoda njihovega odločanja pravno mnenje in ne strankarsko navodilo.
Se ne spoznam, ampak a morajo US predočiti obrazložitev svojega pravnega mnenja ali samo malo pokramljajo in glasujejo?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.551
15.076
113
kod Džej-Zija
Pravno mnenje se da zvijati na mnogo načinov v smer, ki človeku odgovarja. Sploh slovensko pravo je velikokrat zelo dvoumno napisano in se ga da interpretirati na mnogo načinov. Od tod je potem pomembno, kdo interpretira, pri tem pa je pomemben svetovni nazor.

Gatto

Guru
19. jul 2007
19.963
716
113
tu in tam
FB_IMG_1785857938269.jpg

• Haha
Reactions: jonny77

TuTuRuTu

Fizikalc
14. avg 2007
149
83
28
Ljubljana
Ampak to kar pises je matematicni priblizek ki ga je spesnil AI. “Praviloma”… ustavni sodnik mora biti pravnik. Tu se zgodba konca. Ne rabi PDI in je tlacenje PDI v opis popolnoma nepotrebno. Izvoljen je politicno in tu se o “stroki” lahko nehamo pogovarjat.

Zdej pejt pa naprej sprasevat.
:) Kakšen matematični približek človek. Nekdo samo z politično voljo/izvolitev ne pride na to mesto, četudi ga potrdi sam "bog". Da si lahko izvoljen, je potrebno prehoditi kar dolgo pot in v očeh stroke napisati vsaj kakšen "narek".

Verjamem pa, da je na tako kompleksno pot, ki jo do imenovanja ustavnega sodnika prehodi oseba, z lahkoto to orisati kot, še ena politična funkcija levakov.

Vsekakor je vredno spraševati bolj pametnega od sebe, večino ljudi te samokritike nima. Njihova mnenja in stališča so edino pravilna in bogokletno bi bilo imeti drugačna.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
17.367
11.220
113
:) Kakšen matematični približek človek. Nekdo samo z politično voljo/izvolitev ne pride na to mesto, četudi ga potrdi sam "bog". Da si lahko izvoljen, je potrebno prehoditi kar dolgo pot in v očeh stroke napisati vsaj kakšen "narek".

Verjamem pa, da je na tako kompleksno pot, ki jo do imenovanja ustavnega sodnika prehodi oseba, z lahkoto to orisati kot, še ena politična funkcija levakov.

Vsekakor je vredno spraševati bolj pametnega od sebe, večino ljudi te samokritike nima. Njihova mnenja in stališča so edino pravilna in bogokletno bi bilo imeti drugačna.
Ti si edini ki levake omenja.

In verjami da ce resni.ca dobi 25 sedezev v parlamentu da bos spoznal ustavnega sodnika ki morda tudi pravnega faksa ni koncal. To da so to do sedaj bili karierni pravniki se ne pomeni da je to pogoj. Sam dost nora politicna opcija mora priti na oblast in ti bodo to dokazali.

mistique

Guru
16. jun 2009
16.980
3.961
113
Pravno mnenje se da zvijati na mnogo načinov v smer, ki človeku odgovarja. Sploh slovensko pravo je velikokrat zelo dvoumno napisano in se ga da interpretirati na mnogo načinov. Od tod je potem pomembno, kdo interpretira, pri tem pa je pomemben svetovni nazor.
Saj to je značilnost prava, da omogoča različne interpretacije. Vseeno obstajajo neki ustavno-pravni okviri in metode, na katere je naslonjena odločitev in tudi utemeljitev. Po mojem je znotraj procesa samega pomembno KAKO se nekaj interpretira, ne kdo. Upam, da je tako. Izven stavbe sodišča pa verjetno res najbolj šteje kdo oz. čigav je kako glasoval...
Po moje bi bil problem, če bi se sodnik na primer skliceval na javni interes, brez da ta interes poveže s pravno podlago. To bi smrdelo po politični opredelitvi in ne strokovni...in smrdelo bi z razlogom.

Kako je v resnici in ali so ustavni sodniki kakorkoli zavezani, da v primeru pravno neustrezne utemeljitve njegov glas ne velja...ne bi vedel. Kako je v Švici je naslednje vprašanje :evil:

TuTuRuTu

Fizikalc
14. avg 2007
149
83
28
Ljubljana
Ti si edini ki levake omenja.

In verjami da ce resni.ca dobi 25 sedezev v parlamentu da bos spoznal ustavnega sodnika ki morda tudi pravnega faksa ni koncal. To da so to do sedaj bili karierni pravniki se ne pomeni da je to pogoj. Sam dost nora politicna opcija mora priti na oblast in ti bodo to dokazali.
Omemba "levakov" je bila podana, ker je dan danes to zelo popularna beseda in je postalo stičišče vsega, s čimer se nekdo ne strinja.

Priznam pa, da se z drugim delom tvojega zapisa strinjam in ne dvomim v njegovo preroštvo. V kolikor se na oblasti najdejo "ta pravi" in od naroda ter boga poslani, se nam zna zgoditi še kaj hujšega kot to, da bo ustavni sodnik postal nekdo z nedokončano osnovno šolo.

V bližnji in daljni zgodovini so ljudje dokazali, da so sposobni marsičesa. Od požiganja mest za vzpodbudo pesniškega navdiha, do metanja jedrskih bomb na civiliste.
Vedno me je fasciniralo, kako hudiča je slikarju iz Avstrije uspelo priti na najvišje mesto v izredno razviti a totalno obubožani državi v 20 letih prejšnjega stoletja.
Še večja neznanka se mi je zdela, da je za seboj potegnil celotni politični in industrijalski vrh, ki je nato zakuhal največjo vojno v zgodovini človeštva.
Danes, ko prebiram svetovne novice in gledam domači politični parket, se mi utrne kakšna "pika", kot je rekel pokojni Steve Jobs.
Do resnega razumevanja tako kompleksnih stvari, kot je zunanja in notranja politika, pa je vsaj zame, verjetno še daleč.

Vsekakor pa z veseljem prisluhnem bolj pametnemu/podučenemu od sebe..

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.551
15.076
113
kod Džej-Zija
Saj to je značilnost prava, da omogoča različne interpretacije. Vseeno obstajajo neki ustavno-pravni okviri in metode, na katere je naslonjena odločitev in tudi utemeljitev. Po mojem je znotraj procesa samega pomembno KAKO se nekaj interpretira, ne kdo. Upam, da je tako. Izven stavbe sodišča pa verjetno res najbolj šteje kdo oz. čigav je kako glasoval...
Po moje bi bil problem, če bi se sodnik na primer skliceval na javni interes, brez da ta interes poveže s pravno podlago. To bi smrdelo po politični opredelitvi in ne strokovni...in smrdelo bi z razlogom.

Kako je v resnici in ali so ustavni sodniki kakorkoli zavezani, da v primeru pravno neustrezne utemeljitve njegov glas ne velja...ne bi vedel. Kako je v Švici je naslednje vprašanje :evil:
Človek bi si mislil, da velja KAKO, ne KDO. Če pa pogledaš večino bolj kontroverznih odločitev, je bila delitev strogo LEVI - DESNI. Če spotoma še izveš, da je predhodni predsednik US Accetto eni od levih strank pomagal pisati program, ti je vse jasno. No, tudi ddr. Jaklič na drugi ne skriva usmeritev. Potem je vprašanje samo, za katere slamice se bojo fantje in dekleta oklepali, da bi dosegli svoj prav.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.551
15.076
113
kod Džej-Zija
svetovni nazor pri tem, a se reče dovolj omnibusom končno ali ne, je pa kak zdaj na levi in na desni?
Žal ne morem, da se ne bi izognil whataboutismu, a zgodba gre nekako takole. Prejšnja vlada je začela mandat z zakonom od odpravi škodljivih posledic Janševe covid vlade. Omnibus je romal na US in bil potrjen kot skladen z Ustavo. In tu zdaj nastopi whataboutism ali odprta Pandorina skrinjica: če je bil en omnibus dovoljen, očitno in ustavno-pravnega razloga, da ne bi bil še kakšen. Če ga bo US zdaj sesulo, se tega ne bo dalo razumeti drugače kot politično in ne pravno.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.328
9.499
113
Zato sem rekla končno. Zadeva je izigravanje sistema in porivanje zadev, zaradi katerih se boji referenduma, skozi zadnja vrata notri...

Sicer pa če je volja, je pot. Tale referendum se bo pocakal in ce pade, no nobenih ovir za popolnoma nov, povsem davcni, zakon. Stvar parih mesecev, ce je res želja...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.551
15.076
113
kod Džej-Zija
Se bojim, da ni končno. Precej verjetno bo naslednja leva vlada začela mandat z zakonom od odpravi škodljivih posledic Janševega vladanja, kolikor bo že trajalo. In takrat US spet ne bo imelo nič proti omnibusu.

• Všeč mi je
Reactions: 8888 in B81

mistique

Guru
16. jun 2009
16.980
3.961
113
Sicer pa če je volja, je pot. Tale referendum se bo pocakal in ce pade, no nobenih ovir za popolnoma nov, povsem davcni, zakon. Stvar parih mesecev, ce je res želja...
Referendum bo po mojem mnenju padel.
Človek bi si mislil, da velja KAKO, ne KDO. Če pa pogledaš večino bolj kontroverznih odločitev, je bila delitev strogo LEVI - DESNI. Če spotoma še izveš, da je predhodni predsednik US Accetto eni od levih strank pomagal pisati program, ti je vse jasno. No, tudi ddr. Jaklič na drugi ne skriva usmeritev. Potem je vprašanje samo, za katere slamice se bojo fantje in dekleta oklepali, da bi dosegli svoj prav.
Kaj pa vem, jaz bi rekel, da je glede na vprašanja lahko sodnik konzervativen pri enem in liberalen pri drugem ali če obrnem je lahko en sodnik liberalen, drugi pa konzervativen pri istem vprašanju. Jaz temu ne bi rekel levo-desno, ker implicira politično odločanje in ne strokovno ter nazorsko. Dokler so odločitve ustrezno pravno utemeljene seveda. In sploh ne vidim problema v tem, ampak temelj pravne države :cool:

Ravno tako ne bi avtomatično sklepal, da če je sodnik kot strokovnjak pomagal spisati program levi/desni stranki, na US sprejema politične odločitve. Če že, bi za podlago vzel njegove odločitve oz. argumentacijo v upravnih postopkih in tam iskal diskrepanco ali morda še bolje ujemanje med pravno utemeljenim in politično motiviranim argumentiranjem.

ferdo

Guru
3. sep 2007
12.044
4.334
113
Ljubljana
hmpg.net
To, da ne znaš brat sem opazil že kakih par let nazaj. AI je lepo razložil, da je to voljena POLITIČNA funkcija(potrebuje 46 glavo poslancev), samo v tisti osnovni šoli, za "ta pametne" vas tega očitno niso učili.

Ti podam še enkrat na hitro: gimnazija → petletni študij prava → praktično usposabljanje → praviloma PDI → približno 15 do 30 let vrhunskega pravnega dela → strokovni ugled → predlog predsednika republike → najmanj 46 glasov poslancev → ustavni sodnik.
leta je 1992 vpisal na študij na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Z namenom, da bi poglobil teoretsko podlago študija prava, se je leta 1994 vpisal še na Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani (smer filozofija). Končal je obe fakulteti. Leta 2002 je končal magistrski študij in leta 2005 pridobil naziv doktorja znanosti. Doktorska disertacija nosi naslov »Pravo in pravičnost – rehabilitacija naravnega prava pri Ronaldu Dworkinu«. V delu se teoretsko poglobljeno posveča filozofskim vprašanjem razmerja med pravom in pravičnostjo ter pravnemu filozofiranju enega najvplivnejših sodobnih teoretikov prava, Ronalda Dworkina, s poudarkom na ponovnem premisleku in uveljavitvi tradicije naravnopravnih načel. Zaposlil se je na Fakulteti za humanistične študije in Znanstveno-raziskovalnem središču Univerze na Primorskem. Na fakulteti je opravljal razne funkcije, med drugim je bil prodekan, predstojnik Oddelka za filozofijo in vodja Katedre za pravo. V letu 2014 je bil svetovalec Rektorja univerze za pravne zadeve. Od leta 2013 dalje je zaposlen samo na Znanstveno-raziskovalnem središču – Koper, kjer je trenutno predstojnik Pravnega inštituta in predsednik Komisije za etična vprašanja.

Glede na tole, se AI včasih moti, ker tale je ustavni sodnik. (praktično usposabljanje → praviloma PDI → približno 15 do 30 let vrhunskega pravnega dela - je kje???)

• Všeč mi je
Reactions: Apollo8

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
17.367
11.220
113
Referendum bo po mojem mnenju padel.

Kaj pa vem, jaz bi rekel, da je glede na vprašanja lahko sodnik konzervativen pri enem in liberalen pri drugem ali če obrnem je lahko en sodnik liberalen, drugi pa konzervativen pri istem vprašanju. Jaz temu ne bi rekel levo-desno, ker implicira politično odločanje in ne strokovno ter nazorsko. Dokler so odločitve ustrezno pravno utemeljene seveda. In sploh ne vidim problema v tem, ampak temelj pravne države :cool:

Ravno tako ne bi avtomatično sklepal, da če je sodnik kot strokovnjak pomagal spisati program levi/desni stranki, na US sprejema politične odločitve. Če že, bi za podlago vzel njegove odločitve oz. argumentacijo v upravnih postopkih in tam iskal diskrepanco ali morda še bolje ujemanje med pravno utemeljenim in politično motiviranim argumentiranjem.
Ej… kok lepo. Res. In tu se konca.

• Ljubezen
Reactions: mistique

erikson

Guru
25. avg 2007
26.021
9.314
113
Kot zanimivost, 8 občin od 212 nima dolga.

Pred desetletjem je bilo občin brez dolga 31 od skupno 212, danes je takih le še osem, in sicer Bloke, Domžale, Gorišnica, Kranjska Gora, Markovci, Mengeš, Trzin in Žetale. Župan Blok, Jože Doles, pravi, da dolga nimajo, ker ravnajo racionalno z javnimi sredstvi. "Za upravljanje komunalne infrastrukture, od vodovoda, kanalizacije, smeti, imamo svoj režijski obrat s tremi zaposlenimi. Takšen način nam omogoča cenejše in preglednejše upravljanje, kar pomeni, da nam ostane več denarja za investicije." Tako Doles, ki se ne strinja s tistimi, ki menijo, da se je za razvoj treba nujno zadolževati. "Ne, z javnimi sredstvi je treba bolje gospodariti."

tomi

Guru
1. sep 2007
19.984
11.416
113
MB
mene samo zanima če vsi ti funkcionarji, ki upravljajo z javnim denarjem isto upravljajo družinske finance. al jim je tam jasno da če majo 3k da jih ne morejo zapravit 10.

kak to pol v službi pozabijo ?