Idiotizmi 4. Janševe vlade

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
36.162
18.905
113
8tjmto.jpg

• Wow
Reactions: Kamele0N

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.867
6.950
113
Ker tezko tozis vsakega bolnika.
Ivan je znan po tem, da rad toži vse po vrsti

Trilogija je napisana iz uradnih dokumentov državnih organov, ki sta jih avtorja zbirala več let.

Butare tudi ni nikoli tožil ali demantiral njegove izjave.

In potem imamo tu še vojnega veterana Hojsa (ni prvoaprilska), ki je status dobil tako, da je šel na upravno enoto in ga je dobil, to je njegov odgovor, ko ga je Butara večkrat vprašal, kajti med dokumenti udeležencev vojne za Slo ga ni prav nikjer.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.615
4.904
113
Jaz se tudi spomnim rjavih pivskih flaš v rokah "teritorijalcev" v vojaških hlačah, belem "lene kosti" t-shirtu, srajca ven iz hlač,...bolj se spomnim tistih pirov in zadaha kot kalašnikov...po mojem so se fantje samoogranizirali v bližini "Emon" in "Merkatorjev" in poležavali v senčki.

Na Šmartinki in Letališki v bližini betonskih piramid (ovire za oklepnike), pa takih šem nisem opazil.
Sej to smo načeli s tem ker se neke praporščake omenja kot grde komuniste ki živijo na naš račun, medtem ko osamosvojitelji so pa same vijolice.

Verjamem da so partizani imeli v svojih vrstah črne ovce, ampak TO jih je tudi imela. Sem pa dal številke, 60k veteranov vojne 91 in 3k "gošarjev" ... in zdej ko je vlada v desno so pa izpostavljen problem tiste borčevske penzije.

• Všeč mi je
Reactions: Gatto

Gatto

Guru
19. jul 2007
19.715
810
113
tu in tam
Ivan je znan po tem, da rad toži vse po vrsti

Trilogija je napisana iz uradnih dokumentov državnih organov, ki sta jih avtorja zbirala več let.

Butare tudi ni nikoli tožil ali demantiral njegove izjave.

In potem imamo tu še vojnega veterana Hojsa (ni prvoaprilska), ki je status dobil tako, da je šel na upravno enoto in ga je dobil, to je njegov odgovor, ko ga je Butara večkrat vprašal, kajti med dokumenti udeležencev vojne za Slo ga ni prav nikjer.
Ne trudi se, ker enim težko pride iz riti v glavo.

Priponke

• Screenshot_2026-06-25-18-01-29-60_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2026-06-25-18-01-29-60_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    199,8 KB · Ogledi: 62

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.758
6.063
113
. Če greš gledat danes fotke in videe iz časa osamosvajanja vidiš da je bilo precej orožja ne-jugo izvedb. In BTW ko smo že v temi o nekli osebi, to orožje se je kupovalo s precej provizijami in neštetimi posredniki ... kasneje se to orožje (ki pri nas sploh ni uradno zavedeno) pojavi v balkanskih vojnah. Skratka "določeni" posamezniki so s tem orožjem zaslužili 2x, s tem da to ni uradno nikjer zavedeno.

Precej orožja je šlo prešvercanega cez SLO iz razpadlega vzhodnega bloka.....so se prodajali njihovi magacini....

Ne vem pa ozadja zakaj smo bili kot SLO hub za to.....

Recimo hrvati so imeli veliko romunskih akm-jev...tista 3ja ročka spredaj (lesena)

Pa madžarskih amd65

Vzhodnonemških MPi-KMS 72 ali 74...

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.661
11.207
113
TO ni imel vojašnic, niti niso bili tam direktno nastanjeni. Ker osnova TO je da je bila ločena struktura od vojske, točno z namenom nacionalne obrambe na ravni posamezne republike v federaciji SFRJ. Vojašnice je v času začetka vojne zasedala JNA, so pa precej teh vojašnic "brez odpora" prevzeli pripadniki TO in pomagali "jugo" bratom da so šli domov. To so znana dejstva, ne vem kaj bi še razlagal. Je šlo tudi v obratni smeri, torej slovenski naborniki ki so bili del JNA v ex. republikah juge so se vračali domov.

TO so popivali v šolah, objektih kot so dvorane krajevnih skupnosti ipd.! Znamenite vojaške vaje ki smo jih imeli v vmesnem obdobju) od plebiscita do razglasitve samostojnosti (premik 91 ipd.) so bile pa na nivoju festivala "rock otočec". Torej vsak je prinesel gajbo piva ali pa 1l žganjice pa to se je bratsko podelilo.

Pa od orožja ki je bilo "zaplenjeno" so bile več ali manj puške M48 (mavzerce), ker te so bile namenjene splošni ljudski vojski v primeru konflikta večjih razsežnosti. TO se je razvila iz te osnove, tako da je tudi to orožje podelovala.

Nekaj so kupovali v obdobju "osamosvajanja", torej od plebiscita do dejanske osamosvojitve. Mislim da belgijske FN, toliko da so "častno četo" imeli za pofotkat. V sami vojni se je uporabljalo večinoma M70 in kot omenjeno uvožene kalašnikovke, več ali manj zložljive variante ker so jih (m70) uporabljali v policiji/carini in kar je bilo švercanja so bile zložljive variante bolj "ergonomične" oz. si jih na "površino" enostavno lahko pripeljal več.

Kamelč je lepo opisal eno od razlik ki jih je imela nelicenčna jugo kalašnikovka od "originala", še ena stvar ki je pri jugo verzijah izstopala je bil nišan (z zaporo na cilinder) za granate/tromblonske mine. Če greš gledat danes fotke in videe iz časa osamosvajanja vidiš da je bilo precej orožja ne-jugo izvedb. In BTW ko smo že v temi o nekli osebi, to orožje se je kupovalo s precej provizijami in neštetimi posredniki ... kasneje se to orožje (ki pri nas sploh ni uradno zavedeno) pojavi v balkanskih vojnah. Skratka "določeni" posamezniki so s tem orožjem zaslužili 2x, s tem da to ni uradno nikjer zavedeno.
Skratka, ne veš. Lohk zaključiš.

• Všeč mi je
Reactions: BuDi

erikson

Guru
25. avg 2007
25.773
9.137
113
In BTW ko smo že v temi o nekli osebi, to orožje se je kupovalo s precej provizijami in neštetimi posredniki ... kasneje se to orožje (ki pri nas sploh ni uradno zavedeno) pojavi v balkanskih vojnah. Skratka "določeni" posamezniki so s tem orožjem zaslužili 2x, s tem da to ni uradno nikjer zavedeno.
In zakaj orožja niso kupovali legalno preko razpisov, nek razlog je moral biti? /s

Kaj bi se dogajalo v balkanskih vojnah, če jim Slovenija ne bi dostavljala orožja, imela bi ga samo JLA? Kje ti "preprodajalci" vsa ta leta skrivajo to bogastvo?

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.661
11.207
113
Veliko Slovencev je v ilegali vozilo orožje od kdovekod kar nekaj časa pred 91. Kako je to zgledalo na družinski strani sem opisal. Ko je tri tedne pred osamosvojitvijo izginil v stari TO uniformi je imel 15 kil več kot po tem ko je prišel cez cca en mesec sredi noči in rekel materi, spakiraj gremo na morje, zdej bo zihr en cas mir in smo šli. Po njegovem izgledu ni bil ravno na veselici, ker je šlo za živčno vojno. Ampak glej, Utisevalc že ve, da je blo čist izibizi.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
35.797
6.970
113
blizu močvirne prestolnice
Na to vprašanje je odgovorilo sodišče za človekove pravice (Branči included!). Marsikdo uporablja "pravice otrok do zasebnosti" za blažeje bolečin, ki jih povzroča primerjava predvsem Brankota z nekom, ki je bil za razliko od njega samega, vrhunski propagandist! Zagotovo pa je Branko boljši oče, zaenkrat. Z bogom za domovino al kva je zdej nov vzklik.

Poleg primernosti naslovnice, se vsak lahko vpraša tudi o primernosti očitka o eksponiranju otrok...na javnih dogodkih za odrasle. Ali pa kakšen oče je Branko, ki deli nepreverjene deep fake video posnetke na družbenih omrežjih...Vprašamo se lahko marsikaj, ampak že zdaj povem, da je odgovor 42.
Zakaj so pa Bosanci dali svoje otroke na posnetke potem pa jok in stok?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.615
4.904
113
Veliko Slovencev je v ilegali vozilo orožje od kdovekod kar nekaj časa pred 91. Kako je to zgledalo na družinski strani sem opisal. Ko je tri tedne pred osamosvojitvijo izginil v stari TO uniformi je imel 15 kil več kot po tem ko je prišel cez cca en mesec sredi noči in rekel materi, spakiraj gremo na morje, zdej bo zihr en cas mir in smo šli. Po njegovem izgledu ni bil ravno na veselici, ker je šlo za živčno vojno. Ampak glej, Utisevalc že ve, da je blo čist izibizi.
Sej ne bom trdil da ni bilo "psihičnega" pritiska. Sam sem bil v času vojne spakiran na zahodno mejo (2km od meje), če bi bilo treba bi šli v "begunce". Imel sem potovalko s svojimi stvarmi. Moja žena je šla k stricu na švedsko. Razložil niso zakaj, samo smo pa dojel da je resno. A si zaslužimo sedaj kaj priznanja za to? Imamo lastno državo, in to je zame priznanje, do juge pa trudi nimam posebnega odpora oz. lahko javno povem da me ni sram da sem bil del tega sistema.

V praksi se je končalo brez velikega pompa vsaj pri nas. Sem bil osebno na veliko veteranskih proslavah in točno vem kako je ko si postavljen v situacijo kot je bila, ampak bilo smo vsi v njej .. ne morem pa sedaj javno rečt da so tile "veterani" bili kaj bolj travmtizirani kot so bili nekateri v letih 38-45. Sploh ne na območju od kjer sem, kjer je velika večina "fantov" imela samo dve opciji (it v partizane, ali pa mobilizacija v nemško/italjansko vojsko).

Primerjave so itak brezvezne, vsak čas je imel svoje izzive, vojna ni hec in vsak ki je bil v temu je doživel nekaj kar danes ne poznamo (več).

Ne sme in ne more se pa sedaj iz nekih političnih vzgibov zaničevat člane NOB, po drugi strani pa poveličevat "borce" osamosvojitve leta 91. Zaradi mene naj imajo vsi enake pravice, tistih iz leta pred 45 je itak bolj malo tako da če se jim pusti v miru umret nas ne bo preveč koštalo. Za veterane iz vojne za slovenijo pa tudi naju se jim omogoči to kar so imeli v jugi partizani.

Tudi domobrancem, vpoklicanim v okupatorske enote, pa tistim ki so se (po nesreči) borili na napačni strani leta 91 naj se da isto. Tu ne gre sedaj za moralo, ampak preprosto za to da se človeku za "izgubljena leta" pa mnogo sivih las da neko zahvalo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
17.210
10.996
113
Sam recap za ostale: zanj so bili vsi pijanci ki so komirali po (neobstojecih) vojasnicah, sam je pa cakal dva km od meje da spizd.ijo.

Ne vem no pol mas okol novega leta skoz kufercek spakiran ko kak ognjemet poci. Ker tko ti predstavljas zadeve.

• Ljubezen
Reactions: Kamele0N

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.615
4.904
113
Glede na to da sem bil mladoleten oz. komaj prvošolec nisem imel ravno izbire ane? Pil pa tudi še nisem, tako da je ta opcija odpadla.

Sem bil kasneje tudi zadnja generacija nabornikov SV, potem so vojsko ukinil, pa nisem izkoriščal nobenega civilnega služenja ipd. tako da če bi bil nabornik leta 91 bi bil najbrž tudi sam tam kje je potrebno. Še vedno pa se nebi trepljal po prsih da sem rešil državo, ker pač realnost (sploh potem ko se je začelo na jugu dogajat) je bila objektivno pri nas 1% od vojne.

Sam kot sem že rekel, sem sem bil na več proslavah kjer so bili raznorazni praporščaki kot večina tu z alterja. In društva veteranov vojne za slovenijo so čisto lepo sodelovala s tistimi z "rdečo zvezdo", tako da problem ki se sedaj pojavlja je politični. Da mi rečeš danes da pa TIGR ni zaželjen na proslavi ker ima v grbu plamenico (niti ne rdeče zvezde) me pa žalosti oz. mislim da imam pravico javno izrazit to (sem med drugim hodil v OŠ ki ima ime po TIGRovcu, tako da me osebno prizadane da je človek ki se je boril proti fašizmu in so ga javno fašisti ustrelilii manj vreden od zapitih teritorialcev).

• Objave ne odobravam
  • Všeč mi je
Reactions: jonny77 in BuDi

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
35.797
6.970
113
blizu močvirne prestolnice
Ne nakladaj, glih tvoja rdeča banda je izdala in pobila večino tigrovcev. Se fašisti so jih manj. In ja tigrovci so bili edini brezmadežni borci, ki se niso borili za revolucijo.
Medtem pa so tvoji gošarji bili prav kontra

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: Gatto in Kamele0N

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.615
4.904
113
"moji" gošarji pa tirgovci so bili ista struja, nismo se vsi rodil v šentjoštu, ampak smo živel pod okupacijo IT že dolgo preden ste jo v LJ dobili. Tako da zame so vsi ki so ohranili oz. skušali ubranit nacionane meje naše države enakovredni. Tako da od TIGRa, NOB do tistih leta 91. Konekoncev se lahko vrnemo tudi v 1. s.v. pa razglasimo Rommla za vojnega heroja (v 2.s.v pa je bil okupator?), ker je bil edini ki je soško fronto premaknil v italijo in kljub temu da je AO potem "prodala" našo zemljo, so njegove zasluge vsaj toliko pomembne kot tiste od Rudolfa Maistra.

• Všeč mi je
Reactions: Gatto

mistique

Guru
16. jun 2009
16.782
3.809
113
Kaj pa naš slovanski brat srbin, Svetozar Borojević von Bojna, ki se je odločil italijanom prst v oko potisniti na Soči in ne na Savi (kot so načrtovali ostali generali)!

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.661
11.207
113
Ne tega njim razlagat, sej veš da oni rabjo božanstvo, ali po Titu, Tita. Še dons se spomnim źara v očeh ene učiteljce k ji je prhsjsl na vojne zgodbice o Titu.

Ko so šli tanki ven noben ni vedel da bodo šli brez bojnih nalog, zato verjamem da jih je blo strah, koga pa ne bi bilo. Važno da so se držal pred javnostjo. To prepucavanje je zdej 35 let kasneje totalna neumnost. Vsak od njih je dal svoje, tudi Janša.

Gatto

Guru
19. jul 2007
19.715
810
113
tu in tam
Ne tega njim razlagat, sej veš da oni rabjo božanstvo, ali po Titu, Tita. Še dons se spomnim źara v očeh ene učiteljce k ji je prhsjsl na vojne zgodbice o Titu.

Ko so šli tanki ven noben ni vedel da bodo šli brez bojnih nalog, zato verjamem da jih je blo strah, koga pa ne bi bilo. Važno da so se držal pred javnostjo. To prepucavanje je zdej 35 let kasneje totalna neumnost. Vsak od njih je dal svoje, tudi Janša.
Ko sem klical ob 5-6 zjutraj na štab , da gredo tanki po AC na Brnik in kaj naj, niso vedeli, kaj bi, ker je bila republiška koordinacija po vojaški liniji ohromljena..Janša je bil posran, Krkovič pijan, mi pa brez navodil.

Gatto

Guru
19. jul 2007
19.715
810
113
tu in tam
Manevrska struktura-pobirali smo orožje po skladiščih ipd od recimo oktobra 90 in ga skrivali po raznih lokacijah. Jaz in moji borci smo imeli precej tega doma, tudi pod posteljo, če ni šlo drugače.:cool: