Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

mistique

Guru
16. jun 2009
15.011
2.633
113
Emona / Carnium
A bodo ti tudi ostali v SLO?
Veliko se jih vpiše na diplomske, magistrske, doktorske programe EU fakultet. Nekateri pa tudi ostanejo (predvsem tisti, ki znajo Slovensko in obiskujejo predavanja v slovenskem jeziku). Slovenija in angleški programi tukaj so za veliko njih le gateway za naprej.

Če odmislim to, da jih (najbrž) financiram in od njih nimam nič kaj dosti, bi rekel, da ti študenti niso problematiki, ki jih opisujem jaz. Tisti so navadni klošarji, brez civilizacijskih norm, ki so se prišlepali do sem iz obupa al kaj vem česa in jim je jasno, da je Slovenec prijazna ovčka s čepki in jim je omogočen "balkanski" (v najslabšem možnem smislu) način bivanja, obnašanja...

mistique

Guru
16. jun 2009
15.011
2.633
113
Emona / Carnium
No, saj to so ti nekateri. Non-EU, ki ne padejo v koš izjem (meddržavni sporazumi, štipendisti, posebni programi...).
Šolnine naših fakultet so relativno ugodne...par 1k€ v primerjavi s par 5k€ (boljše EU fakultete). Seveda so razlike po EU, ker so razlike tudi v socialnih politikah. Zagotovo je ogromna razlika med Nemčijo (ki je zelo zanimiva za non-EU študente) in Skandinavijo itd. Tudi naši študenti gredo po znanje v EU.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.949
1.415
113
Titograd
Veliko se jih vpiše na diplomske, magistrske, doktorske programe EU fakultet. Nekateri pa tudi ostanejo (predvsem tisti, ki znajo Slovensko in obiskujejo predavanja v slovenskem jeziku). Slovenija in angleški programi tukaj so za veliko njih le gateway za naprej.

Če odmislim to, da jih (najbrž) financiram in od njih nimam nič kaj dosti, bi rekel, da ti študenti niso problematiki, ki jih opisujem jaz. Tisti so navadni klošarji, brez civilizacijskih norm, ki so se prišlepali do sem iz obupa al kaj vem česa in jim je jasno, da je Slovenec prijazna ovčka s čepki in jim je omogočen "balkanski" (v najslabšem možnem smislu) način bivanja, obnašanja...
Problematiki so debili z 3 razredi osnovne šole, ki so prišli direkt iz neke vasi v planinah. Študirani ljudje so pač nekaj drugega, ponavadi želijo nekaj narediti iz sebe.

Smo pa še vedno precej prehodna država, vmesni most za germanske in skandinavske države, kjer je sociala čisto next level, pa tudi boljše službe in nenezadnje, večja diaspora

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.803
12.054
113
kod Džej-Zija
Največ folka, kot ga omenja mistique, ta moment prihaja iz Bangladeša. Plačajo šolnino, dobijo študentsko vizo, Ljubljana jih pa dejansko nikoli zares ne vidi, ker takoj pobegnejo čez mejo severno.

Piton

Guru
11. apr 2022
1.922
-23
113
Beri še enkrat, počasi... kje so tu omenjeni srbi?
Sam res...
1756467924190.png

• Haha
Reactions: mistique

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.949
1.415
113
Titograd
Nisem jih jaz omenil? Tuzla pa je menda nekje drugje, ali? Tudi v postu predtem, ko sem rekel da so priseljenci uničili Zg, jih nisem. Kdor živi na Teznu ali ga vsaj bežno pozna, ve kaj mislim z Tuzlo...

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.547
9.531
113
Največ folka, kot ga omenja mistique, ta moment prihaja iz Bangladeša. Plačajo šolnino, dobijo študentsko vizo, Ljubljana jih pa dejansko nikoli zares ne vidi, ker takoj pobegnejo čez mejo severno.
A niso ti fantje bolj avtobusni šoferji: Vsaj v Beogradu jih je baje da polno, ki vozijo pti GSP (gradski saobračajni prjevoz). Še malo pa bodo vozili tudi pri LPP. Po prebranem na srbskih forumih in X, fantje radi zavijajo v enosmerne, pa v snegu se dobro znajdejo. :)

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.949
1.415
113
Titograd
Neprilagojenih priseljencev, ki ne znajo jezika, se ga nočejo naučiti, ne hodijo v službo oziroma niti nočejo, babe pa od glave do pete pokrite. Pred 10 leti jih je blo precej manj.

• Všeč mi je
Reactions: BLABLABLA