Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.490
6.722
113
Fak tole postaja že bizarno. Se spomnite čehov, kako smo se norca delali iz njih, kako paštete tovorijo na morje???

Danes imajo enako netto povprečno plačo kot mi.

Nekdo nekaj dela narobe, se nam ne zdi?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.090
2.016
113
Fak tole postaja že bizarno. Se spomnite čehov, kako smo se norca delali iz njih, kako paštete tovorijo na morje???

Ja in ne. Bolj ne.
Pred skoraj 35 leti smo vsi štartali dirko v kapitalizem. Mi iz konkretno višje stopničke kot ostali. Ampak cilj je bil enak: postati lohnarbajt država za zahod. Mi smo tja prispeli prvi, ostali zdaj prihajajo za nami.
Od tu naprej pa bo težje. Temu kjer smo zdaj se reče "middle income trap". Da se iz te točke premakneš, pa so potrebne inovacije, lastna podjetja, da dodana vrednost ostane v državi. Da delamo končne izdelke, ne samo polizdelke za švabe, ki potem poberejo vso dodano vrednost.

Poljakom tu kaže najboljše. Ostalim bolj bogo

damirj

Guru
9. maj 2012
5.552
2.558
113
Ja in ne. Bolj ne.
Pred skoraj 35 leti smo vsi štartali dirko v kapitalizem. Mi iz konkretno višje stopničke kot ostali. Ampak cilj je bil enak: postati lohnarbajt država za zahod. Mi smo tja prispeli prvi, ostali zdaj prihajajo za nami.
Od tu naprej pa bo težje. Temu kjer smo zdaj se reče "middle income trap". Da se iz te točke premakneš, pa so potrebne inovacije, lastna podjetja, da dodana vrednost ostane v državi. Da delamo končne izdelke, ne samo polizdelke za švabe, ki potem poberejo vso dodano vrednost.

Poljakom tu kaže najboljše. Ostalim bolj bogo
Poljaki so kar veliko svojih podjetij razprodali, zato da so lahko prešli to točko. Ostali s(m)o še malo zakompleksani glede tega. Če pa že kaj prodamo, raje prodamo svojim južnim bratom, kot komu drugemu in smo tudi zato še vedno na isti točki.

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: jonny77 in 8888

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.699
5.310
113
Mi smo najprej čuvali "nacionalni zaklad" in nismo prodajali, ko so podjetja še imela vrednost, ker smo še imeli neko prednost kot vstopna točka na takrat bolj nestabilen Balkan. Ta prednost je postopoma ugasnila, podjetja smo počrpali in praviloma vredna niso več veliko. Veliko teh podjetij je imelo velik delež državnega lastništva, kjer se pač slabo dela s kapitalom in so zadaj neki drugi interesi. Od "sociale" v obliki zaposlovanja zaslužnih ljudi do izplačila prevelikih dividend, da je bil proračun srečen.

• Všeč mi je
Reactions: 8888

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.432
11.439
113
kod Džej-Zija
Yup, tale naša nacionalna srebrnina se je zelo slabo postarala. Npr. Gorenje se je zdelo, da je celo tajkunsko fazo in lastninjenje dobro prestalo. Pa se je seveda izkazalo zelo drugače, ko so podjetje kupili Kitajci in počistili balast. Ist razlog je, zakaj tako slabo črpamo evropska sredstva (čeprav Golob pravi, da jih počrpamo več kot 100 % :bonk: :valjamse: ). Ker bi našim "podjetnikom" evropski nadzor preprečil, da bi ribarili v kalnem.

• Všeč mi je
Reactions: 8888

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.893
4.015
113
Ljubljana
hmpg.net
Pa ne nobenemu povedat, da je na poljskem povprečna neto plača cca. 1615€
Bolje da ne, ker ni res:

Po podatkih poljskega statističnega urada je povprečna mesečna bruto plača na Poljskem v Q3 2024 znašala 8.161,62 PLN, kar je približno 1.895,49 EUR.

Income Tax: Poland has a progressive tax system:
12% on annual income up to 120,000 PLN.
32% on any income above this threshold.
Social Security: 13.71% of the gross salary (pensions, disability and sickness insurance).
Health Insurance: 9% of the gross salary (tax-deductible).
An employee with a average gross salary gets around 5,900 PLN net after deductions. = 1.370 €

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.434
1.482
113
Noben nima prav. Poljski viri pravijo, da je bruto 8673 zlotov, kar je 6242 neto. Prevedeno v eur torej 1461€ neto.

Treba je pa vedet, da pri nas dobis potne + malico zraven, kar marsikje ni tako.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.611
2.455
113

Čehi počasi začenjajo jesti po gostilnah, Slovenčki pa vlačijo cele prtljažnike robe v Hrvatijo na pavšal prikolice.

Ampak volimo pa še vedno komuniste

Cajti se obračajo, za nas konstantno na slabše

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.490
6.722
113
Čehi počasi začenjajo jesti po gostilnah, Slovenčki pa vlačijo cele prtljažnike robe v Hrvatijo na pavšal prikolice.

Ampak volimo pa še vedno komuniste

Cajti se obračajo, za nas konstantno na slabše
Ravno sem gledal na 24ur. Po sedanjih anketah, slabo kaže. Še vedno polovica folka misli, da jih bo trenutna politična struja ponesla v blagostanje. Žalostno, ja. Niso sposobni pogledat, kako dejansko tonemo.

• Všeč mi je
Reactions: sad

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.782
4.198
113
Da so velesila napram nam. In brez primeza komunizma nas bodo ze zaradi velikosti slej ali prej prehiteli.
Saj enkrat ti bo en povedal da blagostanje oziroma kupna moč posameznika ni odvisna od velikosti države... ampak ok.

Vedno je fino iskat izgovore... a veš eni so uspešni ker jih je veliko, a veš eni so pa veliki pa so zato bedni - ker je težko take velike države prilagajat okoliščinam, eni so uspešni ker jih je malo pa se prilagodijo... itd, itd... prilagodiš po željah in navdihu.

Pa ne pozabit omenit kako imajo eni, ki nas šišajo turizem, drugi naravna bogastva, tretji tehniko... aja, poljaki nimajo v bistvu nič od tega kaj občutno boljše pa nas vseeno dohitevajo oz prehitevajo.. se zgodi.