Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.409
-1.034
48
Valparaiso
Uf poceni prideš skozi. Mene samo elektrika pride blizu 400. Da dalje sploh ne naštevam.
Davek je s še eno položnico 110, hrt kihne 120, smeti samo sezonsko okoli 60, voda okoli 100, če sploh, el. kaj pa skuris v treh tednih, klimo smo 1x vklopli... 150 eur recimo...

+ internet :) 16 eur za 120gb

taksa turisticna okoli 20 eur

da oddam vikend je okoli 150 na dan+, v par dnevih not dobimo

Dalmacija, otok

kajn

Guru
5. okt 2007
2.910
1.750
113
Iskajoč brata
davek, rtv, smeti, el., voda, taksa je smešno poceni

vse skup je cirja 500-600 letno.

da bi oddajal pa ti tišijo na tvoji posteljo, poserjejo in uničujejo...

ni variante
kar poceni, sem mislil da daj 1000€ premalo na letnem nivoju....

Nisem mislil oddajati tujcem celo sezono... to oddaš bližnjim, za 2, 3 tedne.... pa tudi gledaš, da ne pridejo 4je 20 letniki, ki ti razbijejo vse...
Pa tudi ne daš tržne cene... da malo ublažiš tele stroške...

Na koncu pa tudi sam hočeš bit dol... staršev vikend je v glavnih 2 mesecih skoraj polno zaseden smo mi ene 3 tedne dol, starši gor/dol, vmes še kakšen sorodnik in sta 2 meseca mimo...
Meni je najlepši junij, samo kaj ko imam učiteljico doma....

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.462
6.696
113
Pri elektriki in vodi smo malo specifični. Nebom zakaj...
Drugače pa skupaj spravimo do 70 dni na leto, hlajenje in gretje, hladilnik izklopimo novembra in nato nazaj vklopimo aprila in laufa nonstop. Ruter, kamere to je zanemarljivo. Cote se perejo in sušijo vse doli. Pa na koncu nanese.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.295
363
83
Mislim da so hrčki skoraj edini v EU ki ne dovolijo balkonskih elektrarn (800w oz. 600w) na način, da samo priglasiš. Razen če se je kaj v zadnjem letu korenito spremenilo, nazadnje ko sem bral o tem niso dovolili še. A je zdaj že dovoljeno?

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.409
-1.034
48
Valparaiso
Pri elektriki in vodi smo malo specifični. Nebom zakaj...
Drugače pa skupaj spravimo do 70 dni na leto, hlajenje in gretje, hladilnik izklopimo novembra in nato nazaj vklopimo aprila in laufa nonstop. Ruter, kamere to je zanemarljivo. Cote se perejo in sušijo vse doli. Pa na koncu nanese.
Seveda so razlike, ti seveda uporabljaš nepremičnino več na leto, zdaj če še ma kdo kakšen bazen ipd, spet druga zgodba, velikost nepremičnine itd.

Ampak na koncu pa itak ni to takšen strošek, stroški so drugje, zvrževanje, obnova, sploh npr. na otoku ko so cene višje, majstri vprašljivi itd.

Je pa treba biti tam tudi praktičen in imeti zadevo, ki se "sama" vzdržuje, da ni potrebno potem prevelikega vložka.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.462
6.696
113
Revčki, ker ne hodimo v Dubaj in ostale top svetovne destinacije. No razen tisti, ki kljub vsemu gredo.

• Haha
Reactions: henkl

Sulc

Majstr
22. avg 2007
1.001
202
63
A sem samo jaz, men se zdi malo. Če je 60m2 apartma, je to v Umagu 60*8= 480€... pa rečmo, da je tak apartma vreden 150 000€, je to 0,003% davka glede na ceno nepremičnine.
Koliko pri nas grozijo? 1.5%, kar bi pomenilo 2250€
Ali sem pač predolgo že v Sloveniji, pa sem se že dovolj nakuhal v loncu, da se mi zdi to malo?

Predolgo si že iz OŠ, po tvoji računici bi bilo 0,3% davka in ne 0,003%...

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.409
-1.034
48
Valparaiso

1. Priložena navodila uporabo in montažo ter že natisnjeno obvestilo, s katerim 14 dni pred priklopom mikro sončne elektrarne obvestite svojega distributerja električne energije.
Ne. Dne 14.12.2022 je bil sprejet nov Pravilnik o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije, kjer piše, da za priključitev in obratovanje ne potrebujete dovoljenj. Na eno odjemno mesto lahko priključite le eno napravo moči 600 W.

Dovolj je le, da 14 dni pred predvideno priključitvijo z enostavnim obrazcem obvestite vašega distributorja električne energije. Podati morate informacije o tem, kdaj se predvideva priključitev, številko merilnega mesta, izjavo o skladnosti s strani proizvajalca ter kopijo navodil za montažo in priključitev. Na odgovor ni potrebno čakati.

Našim kupcem želimo še olajšati prijavo, zato je vsakemu kompletu Vklopi sonce priložen natisnjen obrazec za distributerja.

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.409
-1.034
48
Valparaiso

4. člen
(zahteve v zvezi z obratovanjem)
(1) Gospodinjski odjemalec mora 14 dni pred pričetkom obratovanja vtične proizvodne naprave obvestiti distribucijskega operaterja.
(2) Obvestilo iz prejšnjega odstavka mora vsebovati naslednje podatke:
- datum predvidene priključitve vtične proizvodne naprave;
- številko merilnega mesta;
- »ES – izjavo o skladnosti« ali drug dokument proizvajalca, v katerem so podatki o vtični proizvodni napravi ali njenih komponentah, in navedeni standardi za napravo;
- kopijo navodila za montažo in priključitev, iz katerega je razvidno, da je vtična proizvodna naprava v skladu s standardoma SIST EN 62109-1 in SIST EN 62109-2 in ne zahteva vgradnjo RCD tipa B. Če je treba v skladu z navodili namestiti oznake oziroma opozorila, mora biti podano katere in kje.
(3) Vtična proizvodna naprava lahko v distribucijsko omrežje električne energije v kateremkoli trenutku oddaja delovno moč, ki je enaka ali manjša od 600 W.
(4) Distribucijski operater mora v 14 dneh po prejemu obvestila iz drugega odstavka tega člena zagotoviti, da gospodinjskega odjemalca zaradi obratovanja vtične proizvodne naprave v skladu s tem pravilnikom ne izklopi iz distribucijskega omrežja električne energije.
(5) Energija, ki jo gospodinjski odjemalec oddaja v distribucijsko omrežje električne energije v skladu s tem pravilnikom, se ne evidentira na merilni točki gospodinjskega odjemalca v skladu z zakonom, ki ureja oskrbo z električno energijo.