homologacija gum

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
kolega ima drugačne gume na avtu kot v homologacijskem kartončku. Kaj je potrebno naredit da se takšne gume homologirajo?

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.055
460
83
tam ko se terc po tori rola
Homologirati... Mislim, da v SG delajo homologacije (preglede in potrditve) na AS tehnični pregledi. Zdaj pa ne vem točno, a po ponedeljkih ali kakšen drug dan pridejo možje gledat.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
kaj pa rabiš na pregledu morajo biti gume na avtu, potrebuješ kakšne papirje?

mihouca

Pripravnik
17. apr 2012
65
0
6
Homologira se ubistvu platišča in še posledično gume ki so na njih.

1. rabiš TUV certifikat platišč za svoj avto, na katerem piše ET, širina ter premer platišč, ter dimenzije gum katere pašejo na platišče
2. 30 eurov stane homologacija

To je pa to s tem se odpraviš recimo če si iz Lj na LPP in opraviš homologacijo, tam majstr preveri use številke če se ujemajo, zadevo poslika potem pa dobiš po pošti homologacijski kartonček

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
na avtu morajo biti seveda, potrebuješ še tüv od proizvajalca feltn, kjer piše da je za to feltno na tem in tem avtu dovoljena takšna dimenzija

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kot sta napisala oba nad mano - gum ni možno homologirat. Žal je tak glup postopek, da moraš dobit felne, kjer v TUV piše, da lahko imaš to dimenzijo gor. Če maš srečo ti kdo felne posodi za postopek homologacije, drugače pa samo da kupiš felne, ni druge variante.

mihouca

Pripravnik
17. apr 2012
65
0
6
Lahko homologiraš tudi s papirji kakšne druge firme vkolikor se ostale številke ujemajo, seoravi Et, širina in colaža morajo biti isti.

Na ta način sem letos homologiral momo feltne z rial tuv papirji, na lppju.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
ok in kako naj kolega dobi TUV od starih železnih felgn?
confused-1.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik Group_Therapy pravi:
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
ok in kako naj kolega dobi TUV od starih železnih felgn?
confused-1.gif

Pa misliš, da se bo na tehničnem kdo spotaknil ob gume na železnih feltnah?

problem je ker je dimenzija gum drugačna kot na homologacijskem kartončku. sicer je samo malenskostno odstopanje ampak se kolega ne upa švercat zaradi zavarovalnice če do česa pride...

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Kateri avto, katrera dimenzija v homo in katera je sedaj na avtu?

Odstopanja so v določenih procentih tudi iz strani zavarovalnic...

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
homologirane so 205 55 16 205 45 16 225 45 17 in še ene pa se trenutno ne spomnim
Ima pa na zalogi 215 55 16... oz 215 65 16 ne spomnim se točno katero dimenzijo ima ampak ena od teh dveh je sigurno...

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
kaj pa naredi zavarovalnice če pride do nesreče in imaš namesto homologiranih gum 205 ali 225 gor 215?
kaj v istem preimeru naredi policija?
confused-1.gif

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Pri zavarovalnico se ne bi čudil, če bi ugotovili, da so bile pri nesreči "napačne" gume na vozilu, da bi vztrajali pri tehnično neizpravnem vozilu zaradi malomarnosti lastnika ipd. Itak jim v primeru dražje nesreče, vse prav pride, da ne izplačajo odškodnine.

Policija pa bi tudi morala napisati kazen.

Ne se igrat s tem.

Nazadnje urejeno:

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
delček pogovora z zavarovalnico danes na to temo:
torej če vas razumem pravilno. Zimske pnevmatike nimajo dimezij ki so vpisane v homologacijskem kartočku in bodo montirane na vozilonekritje nastale škode? in če pride do nesreče in zvite pločevine se zavarovalnica ne bo sklicevala na "napačne" pnevmatike in s tem posledično za

10:42:59 I): Ne. Vi si lahko daste kakršne koli pnevmatike na vozilo. Mi vam krijemo do zneska za standardne gume. Imate tudi možnost nadgraditi zavarovanje da se vam krije polni znesek za gume. V vsakem primeru pa vam krijemo

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
Ja ce bos ti oskodovanec. Ce bos pa povzrocitelj pa se ne bi cudil, ce bi ti napisali regresni zahtevek z razlogom da avto ni bil tehnicno izpraven. Isto sem kolebal jaz. 185/60r15 povisati na 65. Ostal sem na dovoljeni. Enkrat v preteklosti se mi je nekaj podobnega ze izkazalo za pravilno odlicitev.(A do 350ccm)
Sicer pa me zanima sledece: pravite da se homologirajo samo feltne. Zakaj pa potem pisejo dimenzije gum v kartoncek? V cem je razlika pri feltni za gumo recimo 185/60-15 in 185/65-15. Vem da razlika v obsegu gume presega tiste 3% za malenkost, zanima me za feltno.

Nazadnje urejeno:

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Na podlagi TUV certifikata za platišča je proizvajalec dotičnega platišča predvidel določene dimenzije pnevmatik primerne za ta tip vozila, katero je potrdilo tud nemška, avstrijska itd organizacija da ustrezajo temu in temu vozilu. Vpliv platišča na presek ne igra vloge, prav tako širina seveda odvisno od kakšnih odstopanj gre, ampak tolerance so kar velike glede na velikost pnevmatike in same širine platišča...