Hitrost prenosa podatkov

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne vem točno, v katero podkategorijo sodi, zato pišem kar sem.

T2 10/10, optični modem in nanj priklopljena dva računalnika. Enkrat v preteklosti sem že bral, da ta modem ne more biti uporabljen kot switch in računalnika se dejansko ne vidita v mreži.

Ampak!

Če dam snemati torrent iz enega na drug računalnik, je prenos konstantno 3-5 MB/s (torej nekje med 25 in 40 Mb/s). Kako in zakaj?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Nisem tega mislil...

Če prav razumem, omenjeni modem NE deluje kot switch, torej se podatki routajo preko T2-ja. Zakaj torej tako visoka hitrost prenosa pri 10/10 paketu?

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Moral bi dejansko videti, kako se rutajo paketi. Kako snemaš torent iz enega na drugega?

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Pingaj z enega na drugega.
Če je čas okoli 1 ms, pol gre 90% v "switch načinu".
(primerjaj s časom za gateway)

Oziroma tracert.
Boš videl če je direktna povevzava, ali je več ruterjev vmes.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Nisem tega mislil...

Če prav razumem, omenjeni modem NE deluje kot switch, torej se podatki routajo preko T2-ja. Zakaj torej tako visoka hitrost prenosa pri 10/10 paketu?

Saj lahko se vedno gre promet preko njega, tudi ce en nivo visje (torej je hkrati izpolnjeno vse: ne deluje kot switch in promet ne gre preko povezave v svet in potem nazaj). To je tudi edino logicno kako stvari delujejo, saj bi sicer moral eksplicitno prepovedati routanje prometa iz enega naslova (en port) na drugega (drugi port).

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Odvisno od tega kakšna IP-ja sta in kako je nastavljen default gateway. Če destination ni v istem subnetu, gre obvezno na default GW in ga potem on preusmeri. Če sta pa IP-ja v istem subnetu, pa lahko da se promet zaključi lokalno.

Ugibam, ker ne vem, kako deluje T2-jev modem.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Hmm... v bistvu je konfiguracija taka:

računalnik 1 -> router -> T2 modem

računalnik 2 -> T2 modem

Koga naj pingam? A dobi vsak računalnik (oz. v tem primeru računalnik in router) svoj IP?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Pozeni

tracert <IP drugega racunalnika>

in prilepi rezultat, pa ti bomo lazje povedali kako in kaj. Napisi se IP naslove vseh stirih naprav.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Saj lshko probaš. V windows explorerju vpiši \\ip_druge mašine. Načeloma bi moralo tudi to delovati, če na FW spustiš port 135. Samo včasih ta port blokira že operater zaradi varnosti. Še vedno ti pa ostane FTP, ki bo deloval enako kot torrent, če boš spustil ustrezne porte.

Drugače pa zaženi ukaz tracert. Ta ti izpiše preko katerih IP gre povezava med dvema naslovoma.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tole že počasi presega moje znanje računalništva
redface-1.gif
.

Hvala vseeno za komentarje!

Dejansko me je samo zanimalo, od kod tako visoka hitrost prenosa podatkov. Odgovor je bil očitno na dlani - podatki ne gredo preko interneta, ampak preko lokalne mreže.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
1 ms.

Samo ni mi potem jasno, kako torrenti ja, lokalna mreža (file sharing) pa ne.
Zato, ker to preko (NAT) ruterja ne gre*.

Zakaj imaš sploh en PC za ruterjem drug pa ne?

* - lahko bi sicer 5 dni konfiguriral, nastavljal in fiksal in bi mogoče delalo, ampak škoda truda. Daj oba PC pred ali po ruter, pa bo takoj delalo. S tem, da je Windows File Sharing "top 5" najbolj bugast software na svetu z trilijon luknjami in ga imet dostopnega z interneta (torej če sta PC pred ruterjem) ni najboljša ideja.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Zakaj imaš sploh en PC za ruterjem drug pa ne?

Že preveč očiten idiotizem, kaj?
smirk-1.gif

Router ne požira torrent prometa in računalnik, ki je temu namenjen, raje vežem direktno na modem.