Hitrost povezave na SIOL-ovi optiki

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik apico pravi:
Pravkar sem ugotovil, da PCI wireless kartica ne podpira N standarda, torej tudi router z N standardom ni potreben?
Ne ravno, ampak ker je večina že itak N in boš mogoče v prihodnosti menjal kartico ali PC (laptop tudi ni N?), je skoraj bolj smiselno moderen ruter kupit.

apico

Pripravnik
18. avg 2007
117
0
16
Malo sem brskal po spletnih trgovinah in ugotovil, da le redke kartice podpirajo N standard. Kako korist pa ta sploh prinaša? se mi splača it v trgovino in jo z doplačilom zamenjat za eno, ki ga podpira?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Hitreje deluje. Glede na to, da si zelel hitrejse delovanje in so ti to ponudili kot eno od moznih resitev, je vprasanje precej bziarno.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik apico pravi:
Malo sem brskal po spletnih trgovinah in ugotovil, da le redke kartice podpirajo N standard. Kako korist pa ta sploh prinaša? se mi splača it v trgovino in jo z doplačilom zamenjat za eno, ki ga podpira?

Kak ne podpira? Skoraj vsaka druga podpira: http://www.mimovrste.com/katalog/1023/mrezne-kartice

Prednost pa je višja hitrost in/ali domet. (seveda mora vsa sodelujoča oprema biti tipa N).

Pazi le, ker oprema za N standard lahko:
- "enokanalna" - 75 Mbps
- "dvokanalna" - 150 Mbps
- "karkoli" - 300 Mbps
- "še karkoli" - 450 Mbps
- "še bolj karkoli" - 600 Mbps

Optimalno bi bilo tip 300 Mbps. 600 Mbps opreme še praktično ni. Za 450 pa preveri ceno, če je ugodna, ni razloga za ne-nakup.
(podpira pa vse "svojo" hitrost in vse manjše, boljkone)

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
1. Nastavi drugačne IP-je

2.) Mislim, da bi bilo boljše drugače skonfigurirat celotno stvar. Po mojih izkušnjah se ti to dogaja, če imaš modem še vedno nastavljen kot router, router pa kot switch. Torej, modem še vedno vzpostavi povezavo, nato pa imaš kabel v switch routerja. Bolje bi bilo narediti, da modem opravlja samo modemsko funkcijo router pa routa, kajti roko na srce to zna najbolje. Za to rabiš nastavit v modemu na modemski način delovanja, povezati kabel iz modema na WAN vhod routerja in v routerju nastavit PPPoE delovanje.

LP
Torus

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Moj laptop ima 450mbit mrežno wifi kartico, ampak kolko sem gledal routerje pa so vsi bolj kot ne samo 300mbit.

LooK

Pripravnik
5. okt 2007
45
0
6
Citat:
Uporabnik Torus pravi:
1. Nastavi drugačne IP-je

2.) Mislim, da bi bilo boljše drugače skonfigurirat celotno stvar. Po mojih izkušnjah se ti to dogaja, če imaš modem še vedno nastavljen kot router, router pa kot switch. Torej, modem še vedno vzpostavi povezavo, nato pa imaš kabel v switch routerja. Bolje bi bilo narediti, da modem opravlja samo modemsko funkcijo router pa routa, kajti roko na srce to zna najbolje. Za to rabiš nastavit v modemu na modemski način delovanja, povezati kabel iz modema na WAN vhod routerja in v routerju nastavit PPPoE delovanje.

LP
Torus

Od routerja local IP address je 192.168.0.1, kar je tudi default gateway po ipconfig...Pa sem se nekaj igral in naštimal na 192.168.1.1 in je vse skupaj nehalo delovati
tongue-1.gif

Tako, da sem vse skupaj resetiral (modem in router), poklical na siol in so mi oni naštimali, da modem ne upravlja funkcije routerja (saj nisem mogel več dostopati do nastavitev) in da naj bi bil samo kot modem. Potem ponovno konfiguracjia routerja in sedaj internet deluje normalno.
Ampak - default gateway je spet 192.168.0.1 -> s tem dostopam do nastavitev routerja. Do nastavitev modema pridem pa preko 192.168.1.1
Kako pa lahko sedaj vem, da je naštimano tako kot si rekel da mora biti?
smile-1.gif

Lord_Raiden

Majstr
2. nov 2007
4.539
291
83
če ti dela nimaš več kaj nastavljat na ruterju..če ti deluje ... Tko zdej je vprašanje al ti deluje al ne...če ti ja pol nimaš več kaj nastavljat na samem ruterju.

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
869
63
28
Citat:
Uporabnik onlyme pravi:
Citat:
Uporabnik LooK pravi:.
Kaj to pomeni zadovoljivo dobro?:)
Je hitrost enaka hitrosti preko kabla ali precej manj?
V utorrentu se ob polni hitrosti razlike za ca. 0.2 MB/s, pri čemer je polna hitrost 2.3MB/s. Trenutno me ni doma, boš pa dobil rezultate speedtestov do vikenda.
Evo rezultata pravkar narejenih testov. Oddaljenost od routerja ca. 10m vmes pa so dvoja lesena vrata.
Wireless:

S kablom:

je pa presenetljiv rezultat uploada preko kabla
cool-1.gif

Nazadnje urejeno:

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
869
63
28
ja IP je res drugačen
109.182.c.d
195.210.c.d
mi pa ne gre ravno v račun, zakaj. Sicer bi predvideval da zaradi dinamičnega IP, vendar naj bi bile vsaj začetne številke iste? Pa tudi če preklopim iz wireless na kabel in potem nazaj na wl, imam isti IP kot na začetku.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Ta speedtest ti naredi download in upload testa ločena...
Zalaufaj torrente kjer boš obremenil download in upload hkrati in takrat poročaj o razliki med kablom in wireless.
(wireless najverjetneje ne bo prebavil 20Mbit downloada + 20Mbit uploada hkrati)

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Jaz bi rekel, da imaš računalnik direktno povezan, ne preko NAT routerja. Paketkov, ki gredo na tvoj računalnik, routerju ni treba procesirati (NAT ipd.).

Nazadnje urejeno:

zzz333

Pripravnik
12. jan 2010
202
0
16
nista različna ISP-ja. oba ip-ja sta od Telekoma. samo iz nekega neznanega razloga pri ip-jih 195.xxx.xxx.xxx pri ISP piše TATA Communications. tudi na bakru je to tako, ne samo na optiki

zakaj je to tako pa nimam pojma.