Po drugi strani pa mi kolega pravi, da prodajajo 2m velike sadike v Mb za 40 eur (v akciji 30), pa malo pomislis...
Jaz ne bi delal tako raje oz. bi probal če imaš veliko takih poganjkov pri različnih drevesih s to metodo in klasično metodo, ki ti jo je zgoraj predlagal jest5. S tem da smo pri nas navadno pustili takšen poganjek eno leto pri miru, da je lepo zrasel in se razvil (tudi v dolžino) potem pa smo kakih 30 cm od drevesa naredili manjšo jamo, v njo zvili ta poganjek in ga na debelo zasipali s fino zemljo; ostanek poganjka pa smo pustili, da gleda iz te jame in raste naprej. Tako smo potem pustili vsaj 1 leto, da se je ta poganjek lepo razrasel še v času, ko je bil spojen z matično rastlino, šele po kakšnem letu smo šli zadevo odkopat in preverili ali so bile korenine dovolj močne. Če so bile potem odrežeš kakih 20 cm na desni proti matičnemu drevesu in posadiš v fino zemljo, če korenine niso ok pa še pustiš nekaj časa. Mi smo temo rekli grobanje, nekaj na to temo sem našel tukaj.Mislim, da cilja na neke sorte air-layering in to ni slab predlog. To je postopek, ko lahko skorajda kjerkoli in na marsikateri sorti del stebla/debla zadelaš z zelo mokro zemljo in to poviješ s polivinil vrečko, najbolje črne barve ter zgoraj in spodaj zategneš z žico ali kaj podobnega. Rezultat tega je, da tisto steblo potem skozi čas (to je lahko v času intenzivne rasti lahko zgolj par tednov oz. mesec dni, lahko pa traja tudi leto in več, odvisno od materiala v obdelavi) naredi lastne korenine kar zelo poveča nadaljno možnost obstoja rastline/drevesa po tem, ko ta del odrežeš od glavne zadeve.
"Krtina" oz. pač kup zemlje ima enak končni učinek ampak ti lahko naredi korenine vsepovsod, z vrečko oz. air layering metodo pa ti točno določiš kje naj bi korenine nastajale.
YouTube
V YouTubu lahko uživate v videoposnetkih in glasbi, ki so vam všeč, nalagate izvirno vsebino ter delite vse s prijatelji, družino in svetom.www.youtube.com
S tem da smo pri nas navadno pustili takšen poganjek eno leto pri miru, da je lepo zrasel in se razvil (tudi v dolžino) potem pa smo kakih 30 cm od drevesa naredili manjšo jamo, v njo zvili ta poganjek in ga na debelo zasipali s fino zemljo; ostanek poganjka pa smo pustili, da gleda iz te jame in raste naprej. Tako smo potem pustili vsaj 1 leto, da se je ta poganjek lepo razrasel še v času, ko je bil spojen z matično rastlino, šele po kakšnem letu smo šli zadevo odkopat in preverili ali so bile korenine dovolj močne. Če so bile potem odrežeš kakih 20 cm na desni proti matičnemu drevesu in posadiš v fino zemljo, če korenine niso ok pa še pustiš nekaj časa. Mi smo temo rekli grobanje, nekaj na to temo sem našel tukaj.
Ja saj kdaj tudi tako raste dalje, da požene malo pod rano oz. odrezanim delom nov vršiček, ki potem postane nov glavni vrh. Lahko pa tudi kje nižje začne rasti in v tem tvojem primeru je bilo očitno že od prej več zametkov, ki so po posegu dobili dovolj energije za tako intenzivno rast.Aha. Odrezal sem jo ravno dol po glavnem steblu.
Sem mislil, da bo nova rastlina zacela rasti iz vrha debla.
Tisti "hlod", ko sem taveliko pozagal, sem naredil 30 cm kose iz njega in dal v vodo in zenejo okice ven iz kosov. Freakshow
Tudi OK. S tem boš preusmeril vso enegrijo v ta del in tako dobil novo enodebelno drevo. glede na to, kako hitro raste ta sorta pa mislim, da je res skorajda vseeno kaj odrežeš in kaj pustiš.Tele stranske bom vse porezal, samo najmanjso pustil ob deblu.
Hvala
Zdravo ahojzan
Mal za firbec popast - kako uporaben je pa les? Spada med mehkejše ali bolj trde oz. v kakšen namen je njihov les bolj uporaben?
Zdravo ahojzan
Mal za firbec popast - kako uporaben je pa les? Spada med mehkejše ali bolj trde oz. v kakšen namen je njihov les bolj uporaben?