Hitrorastoča drevesa - paulownia

satelite_mike

2 uri za cajtom
18. avg 2013
1.939
3
38
jaz sem dobil vrečko semen iz Romunijo...bom probal sadit
smile-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Sicer verjetno za par dreves ne bo noben delal štale (čeprav pri naših inšpekcijah nikoi ne veš), ampak ja; če že potem hibrid z vsemi papirji.

jodl

zvon4
23. jul 2007
171
4
18
bonitetna ocena zemljošča mi je pa čista neznanka. namreč naš hrib je razdeljen na več parcel. kjer je skalovje. šikara in ostalo sranje ima boniteto 50+. kjer je bil vinograd je razdeljeno na dve parceli ena ima 18 druga 30. kaj naj zdaj jst plačujem za to malomarnost in nesposobnost? seveda imam problem, če se odločim zasaditi hibrid paulovnije, ker nimam 29BT. tak elaborat pa najbrž ni pocen.

jodl

zvon4
23. jul 2007
171
4
18
ZKZ april 2016

4.a člen
Na zemljiščih, ki so po namenski in dejanski rabi kmetijska, je nasade miskanta ter nasade lesnih, grmovnih in drevesnih vrst, ki niso namenjene pridelavi sadja in oljk, dopustno saditi le, če imajo boniteto manj od 30.
Za nasad po tem členu se šteje strnjen nasad rastlin za gospodarsko rabo z gostoto 50 ali več rastlin na ha.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.766
15.821
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Gozdarji serjejo. Nadzor ima inšpekcija. Kaj bi še rad?

Nadzor? Neka inšpekcija v Sloveniji? Ti to resno?
aplauz.gif

Drugače pa dam sam osebno gozdarjem prav, ne sme se pretiravat s tem in nikakor ne pogozdit od žleda poškodovanih gozdov s to hitrorastočo vrsto, imamo Slovenijo čez 100 let kot kak azijski pragozd namesto teh naših lepih gozdov
roza.gif

@Patriot - ti znaš ločit med hibridom ter navadno (invazivno) vrsto?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.482
5.021
113
Citat:
Uporabnik Matey pravi:namesto teh naših lepih gozdov
roza.gif
Kupi gozd in potem bo tvoj (oziroma "naš"). Do takrat pa si lahko bolj ali manj tiho. Teoretično se gozd najbolj prav vzdržuje sam brez človeških posegov. Bojim pa se, da ti potem marsikje mogoče tudi ne bo "lep".
Imamo veliko srečo, da niso ti naši gozdarji živeli v časih, ko so v naše kraje prinesli krompir, koruzo, paradižnik... in da smo takrat še bili pod avstroogrsko.
Žled je marsikje poškodoval predvsem sranje, ki ga je naredilo po mojem dvomljivo strokovno pogozdovanje po vojni. Z borovci, ki so sedaj neuporaben škart po Primorskih gozdovih.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Izredno resno. Kmetijska inšpekcija ima tole vrsto v želodcu. Gozdarji pa kot vidiš tudi.

Paulownia je tropska rastlina. Če hočeš da pri nas da to kar obljublja, se moraš kar potrudit. Da bi prerasla "naše lepe" gozdove?
hysterical-1.gif

Pa mimogrede; pri nas je potencialno invazivna. Dokazov za to ni. Tisti ki delajo presoje (in odločajo strokovno kajpak) pa kot glavno orodje uporabljajo strica gugla
bonk.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Ne-zato sem pa nabavil certificirane sadike.

In potem se narod ustavlja in sprašuje, kako da moje tako hitro rastejo.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.766
15.821
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik Matey pravi:namesto teh naših lepih gozdov
roza.gif
Kupi gozd in potem bo tvoj (oziroma "naš"). Do takrat pa si lahko bolj ali manj tiho. Teoretično se gozd najbolj prav vzdržuje sam brez človeških posegov. Bojim pa se, da ti potem marsikje mogoče tudi ne bo "lep".
Imamo veliko srečo, da niso ti naši gozdarji živeli v časih, ko so v naše kraje prinesli krompir, koruzo, paradižnik... in da smo takrat še bili pod avstroogrsko.
Žled je marsikje poškodoval predvsem sranje, ki ga je naredilo po mojem dvomljivo strokovno pogozdovanje po vojni. Z borovci, ki so sedaj neuporaben škart po Primorskih gozdovih.

Imam(o) gozd. Oziroma gozdiček no. Smem zdaj pisati o tem ter podati lastno mnenje?
priden.gif

Citat:
Teoretično se gozd najbolj prav vzdržuje sam brez človeških posegov. Bojim pa se, da ti potem marsikje mogoče tudi ne bo "lep".

Ravno tak mi je najlepši
wink-1.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.766
15.821
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Izredno resno. Kmetijska inšpekcija ima tole vrsto v želodcu. Gozdarji pa kot vidiš tudi.

Paulownia je tropska rastlina. Če hočeš da pri nas da to kar obljublja, se moraš kar potrudit. Da bi prerasla "naše lepe" gozdove?
hysterical-1.gif

Pa mimogrede; pri nas je potencialno invazivna. Dokazov za to ni. Tisti ki delajo presoje (in odločajo strokovno kajpak) pa kot glavno orodje uporabljajo strica gugla
bonk.gif

Hja, dokazov za to ni, ja hvala kuhcu a ne
grin1.gif
Ljudje pri nas že imajo izkušnje iz prve roke glede te hitre rasti tako da...

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.766
15.821
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Ne-zato sem pa nabavil certificirane sadike.

In potem se narod ustavlja in sprašuje, kako da moje tako hitro rastejo.

zmaga.gif