Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
kaj pa je dodana vrednost teh dreves? če to sadiš na hektarjih? a je les za drva grušt izdelke ali samo "celuloza" in biomasa... sladnjega je že kot "domorodnih" dreves dovolj
Na tomijevo bi jaz dodal še tole;
sadiš lahko kot panjevec (strogo gledano) torej po ene dveh - treh letih pofrezaš in prodajaš kurjavo (sekanci, morda peleti)
ali pa tako kot pravi tomi in pustiš še ene tri do pet let in imaš tehnični les s premerom tam 20 cm. V tem primeru sadiš bolj na gosto in daš na hektar tam do 1000 rastllin. Menda se da zmenit, da pridejo italijani, posekajo in odpeljejo, tebi pa stisnejo v rangu 50 ojrov po rastlini (živi bili pa videli).
Ali pa pustiš tomijevo varianto, v rangu 500 rastlin na ha, pustiš tam ene 8 let, posekaš in imaš v rangu enega kubika lesa po rastlini. Po koliko se prodaj kubik pa ne vem. Cifre so lahko vrtoglave, kaj bo dejansko na koncu pa bomo videli ko bodo ti prvi nasadi šli v promet.
V vseh variantah iz panja zraste nova rastlina. Življenska doba je korenin je čez 20 let (odvisno pač ...)
Ko gre za kaloričnost, je treba bit previden, ker je ta po kili res primerljiva s premogom, ampak ker je to precej lahek les je kubikaža večja.
Če bi sadil jaz, bi to delal izključno za tehnični les.
Ampak za take donose kot jih opisujem, je nujno potrebna kvalitetna zemlja (mojster pravi, da je take v SLO ene 15, morda 20 %) in namakanje najmanj prvo leto, še bolje prve tri leta.
Aja, enoletne sadike se reže v "zimski" rezi, torej v bistvu po prezimitvi, vsaj tako sem jaz razumel zadevo.