Hitachi LifeStudio+

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zanima me, če kdo od vas pozna ta zunanji disk:

Hitachi LifeStudio+ 2TB

173380_1.jpg

zanima me tudi, kako bi naredil sledeče - dve particiji (dobro, to znam narediti dve particiji pol pol), ter da bi hkrati potem imel eno primarno particijo in drugi, ki bi avtomatsko backupirala? se to sploh splača narediti?

sem študiral malce o NAS postajah, ampak so malce izven mojega dosega trenutno ... (1,5 TB pa tudi napolnem v skoraj enem letu, lani nabavil 1,5TB Toshibo v Nemčiji praktično zastonj, pa je danes še 200 GB prostora prostega ...)

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Zakaj bi pa to naredil ? Ce disk crkne, gresta obe particiji adijo. Ce se informacije zapisujejo na obe hkrati, se bo v primeru okvare ene avtomatsko pokvarila tudi druga. Smiselno bi bilo edinole ce bi pricakoval, da bo disk zacel dobivati bad sectorje samo na eni polovici

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Če prav razumem, bi ti na ENEM disku naredil dve particiji - A in B. Particija B bi bila backup particije A.

Če je to to, potem je to ena izmed najbolj neprimernih rešitev varovanja podatkov. Obenem prepoloviš kapaciteto diska in hkrati ob izpadu trdega diska skupaj s particijo A izgubiš tudi njen backup. Tako da ne, tega se absolutno ne splača narediti.

Če hočeš imeti kolikor toliko dostojen backup, rabiš dva diska. Drugega vsake toliko priklopiš in presnameš nanj podatke.

Če so podatki tvoj kruh (kar, kolikor berem ta forum, pri tebi vsekakor so), potem brez zamere, ampak je 99€ (kolikor stane tale Hitachijev disk) smešno mala količina denarja, ki si ga pripravljen dati za varnost podatkov.

Za primerjavo, kako imam jaz stvari porihtane (pa sem daleč od tega, da bi bil življenjsko odvisen od teh podatkov... pač fotke, dokumenti...).

Moj nasvet: najmanj trije diski. Dva na eni lokaciji, tretji na drugi. NIKOLI vsi trije na istem kraju ob istem času.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Bo treba iti v NAS ali pa po kmečko, 2 enaka diska, pa mirroring delat s freefilesync
smile-1.gif
.

LP,
PIC

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ja, sem zdej malo prebral ...
redface-1.gif

imam tri zunanje diske - prenosnega, katerega imam s sabo, ako zmanjkuje prostora na prenosniku, ter dva zunanja, na vsakem fotke, pa deljeno - en je izključno za fotke, en pa še za zabavo zraven (filmi, muzika).

najnovejši problem je ta, da je začel crkovat disk v Macu in razmišljam o menjavi z SSD diskom ... ne bi pa dal celo premoženje za to ...

še to - če je komp v garanciji, ga nesem na servis in mi menjajo hard disk - obstaja možnost, da dam not SSD, pa doplačam samo razliko? ker v vsakem primeru - ali mi dajo not navaden HD, kot je zdaj not, al pa pač SSD, samo da je SSD dražji in ga doplačam?

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
pa je varianta, da jaz nekako v okviru garancije ta disk dam ven, prodam in kupim ssd? magar servisu ...
tongue-1.gif

ker potem lahko kupim boljši SSD ... ne vem, trenutno sem na tenko z denarjem, ne bi pa vsako leto oz. ti problemi so se začeli po pol leta, skratka na tak čas menjal disk - SSD pa je menda precej bolj neobčutliv in zanesljiv.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Tud SSDji crkujejo, zal.

Tudi sam imam 128 GB SSD v prenosniku, pa je free se slabih 100 gb. Ostalo je vse na zunanjih diskih.

2x500 GB 2,5" za "pomembne" zadeve.

2x2TB 3,5 za serije

1xTB za robo, ki jo lahko izgubim
smile-1.gif
.

Pa 250 MB velik TrueCrypt container na dropboxu
smile-1.gif
.

LP,
PIC

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
TrueCrypt?

kaj je pa to?

kaj mi je torej storiti? kaj je boljše? ne mi zdaj s hitrostmi, I don't give a shit about it, če crkne po pol leta ...
redface-1.gif

zanima me, katera varianta je trpežnejša in zanesljivejša ... ker veliko delam na terenu, med vožnjo, kjer je veliko tresljajev ... po eni strani je še dolgo zdržal, samo če bo enkrat dražja zadeva tudi riknila ...

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Čaki,

zdej mal skačeš okol
smile-1.gif
.

Lej, ko boš zamenjal kamenodobni HDD s SSD, se boš trikrat udaril po glavi, zakaj menjave nisi naredil že prej, hkrati pa boš dvakrat preveril, če je to res tvoj računalnik ali pa ti je velikonočni zajec ponoči zamenjal tvoj laptop za desekrat hitrejšega.

Torej, SSD za delo - NUJNO.

Dalje.

NAS je super zadeva, če jo rabiš. Jaz sem se odločil za 2x identične zunanje diske zato, ker 1 disk nosim naokoli (včasih sem par mesecev zdoma), drugi disk (mirror) pa imam doma oz, pri starših na varnem. Pri NASu tega ne moreš narediti, pač zaupaš eni lokaciji in je to to.

Skratka, sam se moraš odločiti, koliko rabiš podatke. Jaz, pa verjetno velika večina ostalih, pri shranjevanju srednje in zelo pomembnih podatkov ne zaupamo enemu disku. Žal niso zanesljivi.

LP,
PIC

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
skačem ja, ker v tistem, ko sem gledal za diski na mimovrste.si, se mi je komp prvič obesil. pa ker je mel že kake 3 tedne uptime, sem rekel, okej, pač rabi ponoven zagon.

zaženem ponovno, je naprej zagon trajal celo večnost, potem se mi je med vpisovanjem gesla stalno zatikal (mavrična veternica) in ko sem končno prišel do desktopa in hotel začeti z delom, se je spet začelo.
zato sem takoj pomislil, am, pa more očitno res biti disk (ker mi je že par ljudi reklo, da zna biti to počasi napoved odpovedi diska) ...

najprej sem krivil enega od programov za obdelavo fotk (Adobe Lightroom), ampak zdaj tudi odprt ni bil in so bile iste težave. sem pa pogruntal, da se ti simptomi zatikanja pojavijo vedno, kadar pridem v območje meje 5 GB of free space ...

zdaj, ko sem spucal na 23 GB of free space, komp spet dela ... tko da če ga na servis nesem, me bo stric tam verjetno samo čukasto gledal ...
tongue-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Stevo Deliæ je za iTelefon4 izjavil, da tezava s sprejemom ni problem telefona, ampak uporabnika - "you're holding it wrong", kar je seveda popolna neumnost. Ti imas ocitno tezavo s sistemom, ki je narejen slabo (5 GB je ogromno prostora in ni razloga, da bi se pri kateremkoli normalnem OSu pojavila tezava z delovanjem, ko je prostega manj kot 5 GB), zato je parodijo na tisto bistro izjavo na mestu
smile-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
aaaaa, I see, I see ... je rekel slepi.
evil.gif

skratka, se mi ga pol splača nest na servis? ker to je očitno nekaj drugega narobe potem, ker zdaj, ko mam na eni particiji +20GB placa in na drugi +80GB placa, komp dela as usual - ko šus.
grin1.gif

če ga dam na servis nima kej ugotovit, se mi zdi. ali pač?

ni mi ravno za bit 14 dni brez prenosnika zdele (tik pred basketom, nogometno tekmo in svetovnim v veslanju ...
tongue-1.gif
)

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Backup vsekakor, za test pa isci kaksen program za tvoj OS, ki prikaze stanje S.M.A.R.T. parametrov. Pomni pa, da to ni absolutno merilo, torej lahko da ti parametri se ne kazejo na takojsnjo odpoved diska, pa ti npr. jutri vseeno crkne. Povezava gre v obratno smer, torej ce je disk ze moral odpravljati napake, potem je bolj verjetno, da bo kmalu krepnil.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
backupiram itak že, preko Time Machine. nabavil sem tale programčič, upam, da je pravi:

Disk Failure

je bil edini, ki sem ga našel, da sploh kakorkoli čekira disk, če je okej, se pravi vključno s S.M.A.R.T., vsi ostali so neki, da bi kazal, kje je največja zasedenost, pa kako pucat, skratka, brez veze ...

ko se zbackupira do konca, naredim test in vam tulele nalimam rezultate, če ste za? sam itak verjetno ne bom mel niti najmanjšega pojma, za kaj se gre ...
tongue-1.gif