Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Kar se mene tiče gre predvsem za ideološko-filozofsko vprašanje. Protekcija kulture kot predpostavke za civilizirano družbo in podrejanje oziroma ustrahovanje medijev je eden izmed prvih signalov totalitarne družbe. V luči te ideje bi lahko napoved dviga stopnje DDV za medije videli kot neposredno grožnjo ali pa mogoče pogajalsko izhodišče, za stvari, ki se bodo sklenile za mizami, kamor mi ne vidimo...
Dobro vprašanje.
Jaz v novinarstvu vidim predvsem "obrt" - novica, reportaža, intervju, raziskava, komentar... Kaj naj bi bilo na tem kulturološkega? Seveda ima tudi svojo kulturno dimenzijo, ampak prvenstveno gre za obveščanje in oblikovanje(!) javnega mnenja. Če to novinarji delajo v skladu s pravili "obrti", ne vidim težav. Pri nas pa se v novice mešajo komentarji oz. subjektivne opombe...
In novinarji lahko opravijo marsikaj pozitivnega. Nič nimam proti temu, da brskajo proti tistim, ki jim pač niso simpatični; problematični pa so konstrukti, ki se brez dokazov pod pretvezo novinarske nedotakljivost prodajajo kot suho zlato.
Tipičen primer pozitivnega učinka brskanja novinarjev je bil pravkar omenjen v Pogledih: novinarji Reporterja so tako dolgo težili glede pozabljene ovadbe na PP Postojna, da so se zadeve končno premaknile. In obstaja precej takih primerih, ne samo v desnih medijih.
In ne, nisem zagovornik dviga DDV, niti prestavitve določenih izdelkov iz ene v drugo stopnjo.
Mi pa gredo močno na organ novinarji, ki so bili zagovorniki dviga DDV, ki bi podražil moje storitve, ko pa bi se podražile njihove, so pa začeli cviliti.