Ker če sem jaz proizvajalec hrane, oz prodajalec in mi en trotl reče da ne smem prodati za višjo ceno kot si je on zamislil, ne glede na moje stroške, mu jaz enostavno ne bom prodal.
Tu se jaz s tabo strinjam, ampak...
Kmetu so se proizvodnji stroški v povprečju dvignili za recimo 30%. Ko je prišel do "merkatorja" na sestanek je uspel povečati odkupno ceno za 4%. "mercator" pa je dvignil ceno izdelka na polici za 35%. In ker smo glih v zagonu, dajmo vse cene malce dvigniti. Saj ne bo nihče nič rekel.
Fajn ne? A lahko trgovec to naredit? seveda lahko. Trgovcu se smeji, ker dobički bodo šli krepko gor.
Kmet na drugi strani pa joka, da ne more preživeti, ker se je umetno gnojilo podražilo za 300% in da bo raje ugasnil proizvodnjo.
Bemtiš, kaj sedaj tu narediti? Pošteno bi bilo, da daš kmetu nekaj več (ker če mu ne, bo on res ugasnil kmetijo), ampak je težava, ker je kmet proti neki trgovski verigi v precej podrejenem položaju in nima veliko možnosti, da bo on njih dobil pošteno ceno. Trgovec ga bo stisnil čisto na dno. Na drugi strani pa bo trgovec pobral vso smetano. Če daš kmetu nekaj državne pomoči, bo to trgovec takoj izvedel in bo to takoj tudi odračunal od nabavne cene, ker "kaj jamraš, saj nimaš tolk stroškov kot praviš, saj si dobil "gnojilo" sofinancirano...
Vem ja to je trgovina in ker sem tudi sam v njo deloma vpleten, približno vem, kako izgleda letošnje leto... Marže so šle gor, tudi dobički bodo na koncu leta večji, kot pretekla leta, kljub večjim stroškom!
In prej bo kmet ugasnil kmetijo pri trenutnem stanju, kot pa da bi nek velik trgovec rekel "ne bomo več prodajali", ker ste nam začasno marže omejili na 60%.