HD programi na 65' TVju

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
455
31
28
Zanima me če so programi v HDju (siol mega hd paket) dovolj dobri za 65' TV? Ne bi rad, da bi v primeru nakupa bila slika razmazana na npr. POPu ali A kanalu.

Je kdo poizkusil?

LP

Tomsonman

Majstr
30. maj 2010
3.663
285
83
Bistveno vlogo pri odgovoru na to vprašanje ima razdalja gledanja!
wink-1.gif

Dlje kot je TV, lepša bo slika, sicer pa so tile HD programi že dovolj spodobni da bo 65" na 3-4m+ čisto ok.

Nazadnje urejeno:

Mobisux

Pripravnik
18. avg 2007
456
0
16
Citat:
Uporabnik d3esaly pravi:
Zanima me če so programi v HDju (siol mega hd paket) dovolj dobri za 65' TV? Ne bi rad, da bi v primeru nakupa bila slika razmazana na npr. POPu ali A kanalu.

Je kdo poizkusil?

LP

Telekom ima dva HD streama: polni in mini HD. Če imaš mini HD (običajno na bakru) je razlika do polnega HD vidna iz vseh razdalij gledanja na takšnem TV.

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
455
31
28
Imam hitrost 50/20 na optiki, potemtakem je to polni HD. Se splača kupiti 4K, ali bo še dolgo trajalo preden bodo šli v ta format?

Tomsonman

Majstr
30. maj 2010
3.663
285
83
Če si lahko privoščiš, tudi 4k ni čisto za odmislit, je danes že kar nekaj odličnih modelov po sprejemljivih cenah in glede da so ti TVji odlični v upscalingu, je čisto ok opcija, tudi če nimaš 4k vsebin. Če pa se bo večina programov gledala v SD (ne HD) potem je boljša opcija navaden FHD TV.

Samsung 55HU7500 je npr. odlična opcija, se dobi 55" za 1.800€:
http://www.moj-tv.com/led-tv/samsung-ue55hu7500/18363

Testi:
http://www.hdtvtest.co.uk/news/ue55hu7500-201405083761.htm
http://www.avforums.com/review/samsung-ue-55-48-65-hu7500-4k-ultra-hd-led-television-review.10361
http://www.trustedreviews.com/samsung-ue55hu7500_TV_review

Steve

Guru
13. avg 2007
9.961
1.841
113
Koliko je meni znano, siol spara na moci signala in je slika bolj tak tak. Za primerjavo, jaz gledam 86 diagonalo na 3,5m in tu ni nobene sledi o kakih kockah, zmazanosti ali bilo kaj podobnega in to na sd sliki. Telemach. O hd da niti ne izgubljam besed
smile-1.gif

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.523
425
83
Citat:
Uporabnik d3esaly pravi:

Je kdo poizkusil?

LP
Trenutno ne vidim 65" ekrana na trgu, ki bi ga kupil. Žal so jih nehali delat. 3 leta mi sliko riše 65" pana 65VT30. Razdaja gledanja cca. 2.2 m.

65" se postavi na cca 2,2 m. kar je dlje nima smisla vkolikor hočeš videti detajle. To je pomoje smisel HD. Ekran se postavi na razdaljo na kateri normalno bereš PC desktop pri 100%. Ostalo je brezveze. Za gledanje reklam na a in pop je pa vsak ekran dober! Tudi LED z preforsiranimi barvami in kontrasti, ki jih ne moreš z nastaitvami spravit na tisto kar vidiš ko skozi okno pogledaš.

Kar se polnih Telekomovih streamov tiče v optiko spuščajo tisto kar dobijo. Na bakru si je treba polne streame postreči s PC vkolikor seveda linija pusti.
Športni kanali so malo švoh zaradi dinamike. Tu bi moralo biti kakih 20MB a takih streamov ni. 12-14 MB malo škriplje. A če primerjamo s polnimi SD je pač to trenutni optimum in se normalno gleda na zgoraj omenjeni razdalji.
Kar se tiče dokumentarnih kanalov pa so slike zelo OK. Se pa vidi razlika v primerjavi z BD a ni neke hude sile.

Sicer pa kakšen ekran imaš sedaj. Slika bo na novem ekranu kar se detajlev tiče dokaj primerljiva. Postavi se na ustrezno razdaljo glede na diagonalo.

4K je pomoje povsem brezveze dokler ne bo vsaj nekaj vsebin v solidni kkovosti. Do takrat bodo ekrani napredovali. Za naslednjih 7-10 let bo 1080 še povsem zadoščal.

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
455
31
28
Citat:
Uporabnik roCkY pravi:
Citat:
Uporabnik d3esaly pravi:

Je kdo poizkusil?

LP
Trenutno ne vidim 65" ekrana na trgu, ki bi ga kupil. Žal so jih nehali delat. 3 leta mi sliko riše 65" pana 65VT30. Razdaja gledanja cca. 2.2 m.

65" se postavi na cca 2,2 m. kar je dlje nima smisla vkolikor hočeš videti detajle. To je pomoje smisel HD. Ekran se postavi na razdaljo na kateri normalno bereš PC desktop pri 100%. Ostalo je brezveze. Za gledanje reklam na a in pop je pa vsak ekran dober! Tudi LED z preforsiranimi barvami in kontrasti, ki jih ne moreš z nastaitvami spravit na tisto kar vidiš ko skozi okno pogledaš.

Kar se polnih Telekomovih streamov tiče v optiko spuščajo tisto kar dobijo. Na bakru si je treba polne streame postreči s PC vkolikor seveda linija pusti.
Športni kanali so malo švoh zaradi dinamike. Tu bi moralo biti kakih 20MB a takih streamov ni. 12-14 MB malo škriplje. A če primerjamo s polnimi SD je pač to trenutni optimum in se normalno gleda na zgoraj omenjeni razdalji.
Kar se tiče dokumentarnih kanalov pa so slike zelo OK. Se pa vidi razlika v primerjavi z BD a ni neke hude sile.

Sicer pa kakšen ekran imaš sedaj. Slika bo na novem ekranu kar se detajlev tiče dokaj primerljiva. Postavi se na ustrezno razdaljo glede na diagonalo.

4K je pomoje povsem brezveze dokler ne bo vsaj nekaj vsebin v solidni kkovosti. Do takrat bodo ekrani napredovali. Za naslednjih 7-10 let bo 1080 še povsem zadoščal.

Trenutno imam 42'' LGjev LCD nekega vstopnega razreda. Sem pa oddaljen približno 3,3 metre. Razmišljam če bi bilo bolje kupiti 55'' pa nek srednji/višji razred kot vstopni 65''.

Tomsonman

Majstr
30. maj 2010
3.663
285
83
Moje osebno mnenje je ,da bolje dober 55" kot najcenejši 65". Sam dam dosti na kvaliteto slike, zvoka, povezljivosti in opreme. Je pa tudi odvisno koliko od tega potem tudi uporabljaš. Če ponujeno izkoristiš in ti je kvaliteta slike na prvem mestu, defenitivno raje dober 55". Sam sem v podobni situaciji, trenutno imam 42" na 2.8m, naslednji nakup bo defenitivno 55". Zaradi še vedno velikega nabora SD programov sem se odločil da je 55" na tej razdalji trenutno max za moje oči.

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
965
117
43
Jaz imam Sonya 55" na razdalji 2.2 metra in lahko povem, da je TV premaaaaaajhen.
smirk-1.gif

Vsaj 60" ali rajsi 65".

Tomsonman

Majstr
30. maj 2010
3.663
285
83
Sčasoma se človek itak privadi. In tudi če bi danes ne imel 55" ampak 65" bi sčasoma rekel da bi raje imel večji TV!
wink-1.gif

Tomsonman

Majstr
30. maj 2010
3.663
285
83
Jup, SD dignal je lahko precej lepši na HD Ready kot FHD, ker posledično TV ne rabi zapolnit toliko manjkajočih pisklov ...

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.523
425
83
SD praktično ne gledam. A ne zato ker bi bili polni telekomovi streami slabi. So jih pa kar nekaj ukinili nedavno, tako da je kar precejšen del kanalov enak za optiko in baker. Z določenimi nastavitvami mi je SD slika povsem OK. A z optimalnimi nastavitvami za SD so slabši HD kanali. TV gledam izključno prek PC. Pa še to sem se vrnil na malo starejše VLC-jeve dekoderje kjer je manj napak v hitrih scenah HD slike.

Kar se razdalje gledanja tiče pa je meni optimum da vidim praktično le ekran. Nič okolice. Torej 2-2,2 m za 65" diagonale smo tu nekje. Posamezen piksel pa je komajda še viden če pogleda ne fokusiraš v točko. Skratka več kot 65" verjetno ne bo nikoli za to razdaljo. Morda me velikost piksla pri 4k ali kar bo aktualno, ko bo trenutni ekran crknil prepriča v kako drugo diagonalo.

Mobisux

Pripravnik
18. avg 2007
456
0
16
Ko se enkrat navadiš na HD, SD ne povohaš več. Jaz sem umaknil iz sheme vse SD programe, pri Telemachu itak imajo vse kar gledam v HD različici.